Skocz do zawartości
r4d30n

Pomoc w wymianie chłodzenia...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam kartę Asus 5770 CuCore 1GB i mam problem. Karta w stresie potrafi rozgrzać się do 85 C i przy dłuższym użyciu wywala BSOD, albo resetuje sterownik ATI.

Pasta termoprzewodząca została wymieniona na Zalman STG2, ale temperatura nadal waha się w granicach 80 C.

Mam dylemat:

a) zrobić lapping (polerkę) Copper Rod (miedzianego rdzenia w chłodzeniu) bo jest bardzo niedopracowane od ludzi z Asusa oraz zdjęcie tej czarnej plastikowej obudowy z radiatora (to może być przyczyną niskiej wydajności chłodzenia)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

b) zakupić nowe chłodzenie i radiatorki, ale tu jest problem.. karta jest niereferencyjna i ma rdzeń przesunięty do środka PCB. Bardzo prosiłbym o porady (czy pasuje np. Scythe Musashi, Setsugen, Accelero Twin Turbo?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest zaden trup , trupem mozna nazwac 7600gt albo hd3670 a nie hd5770 na ktorym mozna we wszystko grac.

Jezeli masz ochote to mozesz ja sprzedac i troche dolozyc kasy do hd6850 o ile znajdziesz w cenie ok 650 pln. Albo taniej GTX460 768mb , inaczej to polecam Ci szlif chlodzenia, moze wentylator zmienisz na jakas 120 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zauważę różnicę w wydajności 5770 i 6850? Na wydajność nie narzekam tylko denerwuje mnie głośność chłodzenia i temperatury nie mówiąc już o braku możliwości OC (a CuCore jest do tego przeznaczona - Sic!) Trochę się zawiodłem na ASUSIE... i jeszcze jedno, czy uda mi się tą kartę sprzedać i za ile? używana jest 3 miesiące.

Edytowane przez r4d30n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafę zakupiłem w RAM.net z Gdańska (czyli drugi koniec Polski), a pomimo tego słyszałem nie ciekawe opinie o reklamacji w tym sklepie. Kupiłem tam również zasiłkę OCZ ModXStream 500W i podczas obciążenia buczy. Nie wiem co z tym zrobić i chyba będę musiał obie rzeczy wysłać na gwarę.

Jak mam ją oddać na gwarę jak powiedzą, że to jest bezpieczna temperatura. Przyślą mi kartę a ja stracę na wysyłce.

Ja bym się jednak skłaniał do polerki i teraz proszę o kilka porad. Jakie rodzaje papierów kupić? Wszystkie zwykłe ścierne czy na koniec wodny?

Edytowane przez r4d30n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wodny koniecznie, inaczej zostawisz głębokie rysy.

-papiery TYLKO wodne

-w związku z tym ze masz wypukłe szlifuj bardzo delikatnie dbając o prawidłowy rozkład sił, nie naciskaj na krawędzie, bo możesz długo polerować i bez efetku.

-jezeli górka jest na srodku poleruj obracając chlodzenie o 180 stopni na zmianę. Nie obracaj po 90 bo mozesz skonczyć bez efektu tzn gorka zostanie tylko zmniejszysz sobie wagę chlodzenia:)

- zacznij od 400(2szt)-600-800-1000-1200-1500 a dalej to wg uznania, kiedyś doszedłem do 2500 i miałem idealne lusterko:) Niektórzy mówią że mirror finish nie jest najwydajniejszym rozwiązaniem w połączeniu z pastą, tzn zawsze nakładamy jej za grubo wtedy.

- pezylepic papier do szyby, zero pofałdowań, zamoczyć i jazda

zrestą masz poradniki, a i tak pytałes tylko o papier;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi