Skocz do zawartości
deejay999

Tani zestaw AM3 pod SC2

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę jak najtańszym kosztem zmienić platformę. Znalazłem kupca na mój stary sprzęt za który dostanę 500 PLN. Jak napisałem prędzej, chcę dołożyć do tego jak najmniej. Max 300 PLN. Zmontowałem taki zestaw (730 PLN):

DDR3 Goodram 2GB PC1333 CL9 ------- 94 PLN - ram.net.pl

DDR3 Goodram 2GB PC1333 CL9 ------- 94 PLN - ram.net.pl

MSI 870-C45 AMD 870 Socket AM3 ---- 181 PLN - net-s.pl

Fortron FSP400-60GHN ---------------------- 130 PLN - esc.pl

AMD Athlon II X3 440 AM3 BOX ----------- 231 PLN - camino.pl

i teraz pytanie, czy opyla się dołożyć 70 PLN (tak aby zamknąć się w 500+300=800) PLN do

Phenom II X2 555 AM3 ----------------------- 305 PLN - camino.pl

??

Jedyna gierka w jaką gram to SC2 i to ze względu na nią mam dylemat jakiego procka wybrać. Mam zamiar umiarkowanie podkręcać /raczej będę się trzymał boxowego chłodzenia/ i o ile się da, odblokować rdzenie/L3. I teraz pytania:

- czy są istotne różnice w wydajności w SC2 między tymi procami po OC/odblokowaniu?

- który proc ma większy współczynnik: 'prawdopodobieństwo odblokowania(i ogólnie OC)/wydajność w SC2?'?

- może jakieś inne propozycje pod SC2 do 800 PLN?

Grafa zostaje stara, tj 8800GT@1280x1024, kiedyś może będzie coś lepszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwsza rzecz, wystrzegaj sie ram.net czeka sie na zamowienie od 2 tyg do miesiaca. a z gwarancja jest tak ze jak uda Ci sie dodzwonic do nich to jest fart. potem wysyla sie sprzet a oni znow czekaja na Bóg wie co... i mijają kolejne miesiace...

dla wlasnego dobra i komfortu doloz ze 100zl i kup calosc w jakims lepszym sklepie. zasada jest taka ze teraz zaoszczedzisz 100zl a potem na wysylkach i czekaniu stracisz jeszcze wiecej.

smialo bierz athlona x3 ( serie „AACYC AC” oraz „CACYC AC” odblokowuja rdzenie i cache. Seria _ _ _ _ _ AD to podobno tylko rdzenie. - wiadomo to wszystko kwestia szczescia i tego czy w ogole cos sie odblokuje.

phenomy x2 i athlony x3 najczesciej sie odblokowuja. Wciaz jest malo gier ktore wykorzystuja wiecej niz 2 rdzenie. A do gier to wiadomo lepeij 2 mocne niz 3 slabsze. Choc z kazdym dniem bedzie przybywalo tytulow :) a codziennie nie zmienia sie czesci...

wiec wg mnie wez zestaw z Athlonem x3 itd :)

Edytowane przez gronio89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie sklepy są z 3miasta. Nie będzie wysyłek. Odbiór osobisty. Ostatnio zamawiałem w ram.net 2 zestawy i czekałem 3 dni. Fakt, że w jednym był padnięty zasilacz, ale oddali kasę za niego od ręki. Tak że generalnie nie spodziewam się niespodzianek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jestem spod wawy, wiec dla mnie tylko wysylka i sprawna obsluga wchodzi w gre.

skoro masz na miejscu ich to jestes w lepszej sytuacji poniewaz zawsze mozesz isc i pogadac w 4 oczy :) przez neta i tel to tak zlewaja ze nie polecam nikomu zaoszczedzic teraz a potem meczyc sie.

w sumie jak masz na miesjscu rowniez mozesz poprosic o dana serie procka gdzie odblokowanie bedzie bardziej realne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi