bufo_bufo_ Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2010 Złożyłem nowego kompa (mój pierwszy własnoręczny składak), płyta x58 pro-e, grafa geforce gts 460, proc i7 920. Wszystko ładnie pięknie, aż do momentu włączenia nowego nabytku :mur: . Po włączeniu zasilacza, zdziwiłem się nieco gdy zapaliła się żółta diodka "suspend", nie irytowało by mnie to tak bardzo gdyby komputer dawał jakiekolwiek oznaki życia poza tą świecącą diodą :mur: . Sprawdziłem wszystkie kable, ramy, czy proca podłączyłem prawidłowo, grafe, dysk radiator, w akcie desperacji wybebeszyłem wszystko z obudowy i złożyłem na stole. No ale cóż mogę poradzić jak się płyta główna uparła :mur: . Dla tego zwracam się z serdeczną prośbą do was wszystkich którzy to czytacie POMÓŻCIE, z góry dziękuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2010 (edytowane) Na jakim zasilaczu uruchamiasz komputer? Sprawdź wtyczkę 8-pin obok procesora, może ona jest niepodłączona? Edytowane 8 Listopada 2010 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2010 Jakie masz pamięci i w których bankach obsadzone? Montując pamięci kierowałeś się instrukcją czy przeświadczeniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bufo_bufo_ Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2010 Ten 8-pinowy slot obok proca jest wpięty kabel od zasilacza (modecom mc 620 carbon). Co do podłączania ramu kierowałem się instrukcją i są one dokładnie tam gdzie powinny być (sloty A0 i B0). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2010 (edytowane) Pytałem bo wiele osób kieruje się starymi przyzwyczajeniami przy obsadzaniu banków pamięci. Spróbuj może na jednej kości. Może któraś jest uwalona. CPU_CLK1 jak masz ustawione? Edytowane 8 Listopada 2010 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bufo_bufo_ Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2010 (edytowane) CPU_CLK ustawione jest domyślnie na 133 MHz. No właśnie czyściłem styki ramów alkocholem izopropylowym i w ciąż to samo, no właśnie też byłem ostrzegany o kolejności wkładania ramów przy kilku kanałach. Ale nie stety nic z tych rzeczy, mimo wszystko dzięki za podpowiedzi, jak wam coś jeszcze przyjdzie na myśl co może być nie tak to piszcie, może wreszcie zaskoczy. :mur: Edytowane 8 Listopada 2010 przez bufo_bufo_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2010 Przeglądałem info o zasilaczu. Czy w tej wtyczce 8 pin są 4 czarne i 4 żółte przewody? Pytam bo znalazłem info, że zasilacz ma wtyczkę P4 a ta jest z reguły 4-ro pinowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bufo_bufo_ Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 A rzeczywiście ma dwie wtyczki 8-pinowe jedna (4-czarne i 4-żółte) oraz druga (3-żółte i 5-czarnych). Którą powinienem wpiąć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 Jedna do karty graficznej, druga obok CPU. Nie ma siły ich pomylić - bo nie będą pasować. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bufo_bufo_ Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 Zaraz, jak do karty graficznej, obie pasują tam obok proca, a do grafy są 4-czreropinowe kable (żółty, 2-czarne i czerwony) podłączone przelotkami do dwóch 6-pinowych gniazd. Chodzi mi oczywiście o zasilanie podłączanie bezpośrednio do grafy. Zapomniałem dodać że są dwa kable podobne od zasilacza, jeden dwie 4-pinowe wtyczki łączone w jedną i drugi dwie 6-pinowe z czego na jednej jest napisane "PCIE" a druga ma dołączaną 2-pinową wtyczke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 Do procesora podłączasz te dwie 4-pin łączone co daje 8pin (4 czarne i 4 żółte) Grafa - olewasz przejściówki i łączysz tam te 6-pin wtyczki. zzizzy - Ktoś kiedyś dał radę wpakować pci-e 8 pin do zasilania cpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bufo_bufo_ Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 Do procesora podłączasz te dwie 4-pin łączone co daje 8pin (4 czarne i 4 żółte) Grafa - olewasz przejściówki i łączysz tam te 6-pin wtyczki. Zrobiłem tak ale wciąż nic z tego, świeci się dioda "suspend" i nic nie rusza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 Czy przy cpu miałeś inną wtyczkę? Spróbuj uruchomić kompa bez grafiki, zobaczysz czy będą jakieś beepy i wentyle będą się kręcić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bufo_bufo_ Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 Łał jak odpiołem grafę to ruszył , ale nawet jak go potem wyłączyłęm i wpiołem grafe to rusza jak bez grafy. jest podpięty monitor ale jakby nie był włączony w ogóle. Zero jest reakcji monitora. :angry: :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 Wychodzi na to, że coś nie tak z k. graficzną. Najlepiej, gdybyś pożyczył od kogoś inną, aby się upewnić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 Spróbuj może wpiąć grafę w inny slot pci-e. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bufo_bufo_ Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 (edytowane) no właśnie nie bardzo mam jak, ale świeci się dioda od pcie i wiatraczki ładnie chodzą w grafie ale monitor widzi go jakby się w ogóle nie włączył, a właściwie dwa monitory. no właśnie tego też próbowałem, w różnych slotach pcie Edytowane 9 Listopada 2010 przez bufo_bufo_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 To załatw jakiekolwiek gpu na pci-e na próbę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bufo_bufo_ Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 Udało mi się skombinować radeona x600, włożyłem go zamiast mojego geforca gtx 460 i jest dokładnie to samo, monitor wykrywa że jest gdzieś wpięty ale nic pozatym, nie rusza. :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 Pozostaje sprawdzić zasilacz. Odpal go zwierając zielony przewód z czarnym. Zostaw mu jakieś minimalne obciążenie, np napęd cd/dvd i zmierz wszystkie napięcia po kolei miernikiem. Możesz wyjąć cpu i sprawdzić czy styki w podstawce są proste. Odepnij też wszystkie zbędne przewody z mobo (przyciski, diody, gniazda itd. Clear cmos rozumiem robiony nie raz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bufo_bufo_ Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2010 No właśnie już ten zielony z czarnym już sprawdzałem, podpięte jest tylko to co niezbędne: dysk dvd room 1kość ram 2GB proc z radiatorem i wiatrakiem karta graficzna i już po prostu nie wiem, chyba zaniosę go do jakiegoś serwisu może ktoś inny mi go uruchomi, cóż shit happens... A może ktoś jeszcze ma jakiś pomysł :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2010 Zaraz, zaraz. Miałeś sprawdzić sam zasilacz podłączony do napędu, odłączony od całej reszty tj. mobo, grafy, dysków. Taka próba jaki dała wynik? Zasilacz ok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bufo_bufo_ Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2010 Tak podłączyłem go tylko do napędu dvd i spiąłem czarny z zielonym, zaczął się kręcić wiatrak od zasilacza i dvd zaczęło działać. Jeśli to o to chodziło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...