Skocz do zawartości
zala666

zakup wydajnego AC do e6300

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W planach mam zmiane chlodznia z boxa na cos znacznie wydajniejszego. Proc to c2d e6300 @3000 1,4v poki co straszna grzałka ale wiem ze tyle robi. Na boxie @2500 1,35 ma w stresie pow 58C. Ponizej lista moich typow

1.Xigmatek Gaia SD1283

2.Cooler Master RR-CCH-LB22-GP Hyper 212

3.Cooler Master RR-B10-212P-GP Hyper 212 Plus

4.SilentiumPC Fortis HE1225

5.Zalman CNPS10X Performa

6.Corsair A70

7.Spire SP984B1-V2 TherMax Eclipse II

cena to maks 160zl

To co mnie zastanawia po przejrzeniu testow to

- wplyw malej powierzchni ihs e6300 na wydajnosc chlodzen posiadajacych powyzej 3 hp. i tak stykal sie bedzie z 3, wiec po co wiecej?

- powtarzalnosc plaskiej podstawy w radiatorach tak by nie trzeba bylo nic z nia robic

- system montazu pasujacy do icfx3200 dfi

- nie odsylajcie mnie do testów bo juz je przegladalem i niestety nowe chlodzenia (a ww takimi sa) nie sa testowane na platformie 775, interesują mnie Wasze opinie, ewentualnie podparte informacjami ktore wyniki testów uważacie za bardziej wiarygodne od innych...

- nie lubie kołków intela, wolę pewniejszy i stabilniejszy montaz na srubki, wiec trudnosc montazu nie jest przeze mnie brana pod uwagę

- moze jakies inne chlodzenie bedzie warte uwagi?

Czekam na sugestie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z twoich typów wybierałbym między Fortisem, a Performą. Fortis - 120zł, a traci ze 2 stopnie do mugena..

1. Chyba nie jest nadzwyczajnie wydajne. Nie mam testów do poparcia swojego zdania, ale na takie wygląda. Mało HP, mały radiator...

2,3. Wersja z plusem traci grubo ponad 5*C do mugena 2 w stresie. Bez plusa, pewnie jeszcze słabiej.

6. Wygląda nawet nie najgorzej, ale nie wiem co to potrafi.

7. To jest Fortis, pomalowany na czarno, z innym wentylem. Jak ci zależy na wyglądzie, to se dołóż to 30zł...

-Jak masz DHT, to heatpipy nie pobierają ciepła tylko z ihs'a. Jak go nie dotykają, to po prostu biorą z reszty podstawki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z twoich typów wybierałbym między Fortisem, a Performą. Fortis - 120zł, a traci ze 2 stopnie do mugena..

1. Chyba nie jest nadzwyczajnie wydajne. Nie mam testów do poparcia swojego zdania, ale na takie wygląda. Mało HP, mały radiator...

2,3. Wersja z plusem traci grubo ponad 5*C do mugena 2 w stresie. Bez plusa, pewnie jeszcze słabiej.

6. Wygląda nawet nie najgorzej, ale nie wiem co to potrafi.

7. To jest Fortis, pomalowany na czarno, z innym wentylem. Jak ci zależy na wyglądzie, to se dołóż to 30zł...

-Jak masz DHT, to heatpipy nie pobierają ciepła tylko z ihs'a. Jak go nie dotykają, to po prostu biorą z reszty podstawki.

zacznijmy od końca

7. tak, z innym wentylem, nawet z dwoma:) za sam kolor nie chciałbym dopłacic ani złotówki, tylko wydajność/cena. wrzuciłem go bo wg frostytech.com jest the best/którym jakoś dziwnie ufam, za dokładność testów, mierzenie płaskości podstaw i ich niedopolerowania w "microinches" :)/ fortisa nie testowali więc cięzko powiedzieć, z wyglądu widzę że są jakby identyczne:) Poza tym odnosnie wiarygodnosci testów, widaiałem niedawno test fortisa na benchmarku, gdzie róznica miedzu fortisem a boxem dla e8400 w stresie to było kilka stopni:/

6. No własnie w jakims tescie bił wszystko poza noctua nh-d14 i jeszcze jakimis dwoma innymi za >200pln

1. jak dla mnie radiator porównywalny wielkoscia z Xigmatek HDT-S1283

2,3 wg frostytech tusą lepsze od mugena o 2C, wg pclab gorsze o 10C :D.wg legionhardware tu daje taki sam wynik jak true cooper z wentylem:)

Potrezbuję sugestii, które testy są wg Was wiarygodne, może znacie jakieś wyniki ww coolerów w tescie na platformie na s775? Ktoś z Was używa ich? Czy s775 to juz za stara platforma i nie ma takich testów ani userów na niej?

Póki co skłaniam sie ku rozwiązaniu budzetowemu czyli Gaia za 89pln:)

ewentualnie pozycje 4,5,6, tylko że nie wiem która wydajniejsza...

Może jeszcze jakies sugestie?

Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

trzyma pasywnie phenoma x2@x4 @ 3,6 GHz ;-)

rozumiem że mówimy o ninji, ale niesety cena bardzo podobna, a wydajność wg testów dobre kilka stopni gorsza. Edytowane przez zala666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na s775 uzywalem spartana i musze powiedziec, ze sie ladnie spisywal. Jezeli jednak masz taka kase na samo chlodzenie wez Zalmana Performe. Ma taka sama wydajnosc jak Fortis, a do tego ma w zestawie bardzo dobra paste. Do fortisa bedzie trzeba dokupic niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na s775 uzywalem spartana i musze powiedziec, ze sie ladnie spisywal. Jezeli jednak masz taka kase na samo chlodzenie wez Zalmana Performe. Ma taka sama wydajnosc jak Fortis, a do tego ma w zestawie bardzo dobra paste. Do fortisa bedzie trzeba dokupic niestety.

Spartana tez biorę pod uwage bo wydajnosciowo i cenowo jest pomiedzy freezerem7 a moimi propozycjami.

Nadal dręczą mnie jednak dwa zagadnienia

1. Wplyw relatywnie małej powierzchni procesora e6300 na wydajnosc wielo heatpipeowych systemów chłodzenia. Może ktos uzywal z podobnym rozmiarami procesorem ktoregos z ww chlodzen i mógłby sie wypowiedziec? Bo może nie ma sensu kupować konstrukcji opartej na 5 hp skoro tylko 3 będa miały styk? Moze jakies testy ww chlodzeń robionych na procesorze c2d znacie i moglibyscie podrzucic?

2. Efekty, czy wg Was jest sens kupować np eclipsea za 160pln czy wystarczy gaia czy tez proponowany spartan? Jakich róznic mogę sie spodziewać? Naprawdę cięzko znależć testy nowych chlodzen na c2d...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem warto kupic wiekszy cooler mimo iz nie bedzie narazie pokazywal calej swej klasy. Wieksze chlodzenie to wiekszy wentylator, a wiec cichszy. Do tego wieksza powierzchnia finow wiec powienien lepiej oddawac cieplo mimo iz nie wszystkie heat pipe beda je odbieraly ze stopy coolera. No i pozatym wiekszy cooler to lepsza inwestycja na przyszlosc. Napewno kiedys zmienisz tego c2d i wtedy bedzie jak znalazl.

Dodajac do tego fakt, ze na allegro mozna wyhaczyc uzywanego mugena juz za 120zl mysle, ze nie warto jednak pchac sie w spartana. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spartana tez biorę pod uwage bo wydajnosciowo i cenowo jest pomiedzy freezerem7 a moimi propozycjami.

Nadal dręczą mnie jednak dwa zagadnienia

1. Wplyw relatywnie małej powierzchni procesora e6300 na wydajnosc wielo heatpipeowych systemów chłodzenia. Może ktos uzywal z podobnym rozmiarami procesorem ktoregos z ww chlodzen i mógłby sie wypowiedziec? Bo może nie ma sensu kupować konstrukcji opartej na 5 hp skoro tylko 3 będa miały styk? Moze jakies testy ww chlodzeń robionych na procesorze c2d znacie i moglibyscie podrzucic?

2. Efekty, czy wg Was jest sens kupować np eclipsea za 160pln czy wystarczy gaia czy tez proponowany spartan? Jakich róznic mogę sie spodziewać? Naprawdę cięzko znależć testy nowych chlodzen na c2d...

co ty gadasz o malej powierzchni ?

po kolei :

rdzen CPU styka sie z czapka ( CU ) powierzchnia do ochlodzenia zwiiesza sie 2 krotnie ---> na chlodzeniu przy laczeniach HP jest miedz ktora roznosi cieplo pomiedzy te HP wiec nie masz sie co bac ze pracek jest za maly

PS Mugen chlodzi mi PD 2160 @ 3GHz pasywnie ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co ty gadasz o malej powierzchni ?

po kolei :

rdzen CPU styka sie z czapka ( CU ) powierzchnia do ochlodzenia zwiiesza sie 2 krotnie ---> na chlodzeniu przy laczeniach HP jest miedz ktora roznosi cieplo pomiedzy te HP wiec nie masz sie co bac ze pracek jest za maly

PS Mugen chlodzi mi PD 2160 @ 3GHz pasywnie ;-)

W przypadku coolerów z miedziana litą podstawą i zatopionymi w niej heatpipeami ma to bardzo małe znaczenie, w przypadku DHT czy jat inni producenci to zwą gdzie HP sa gołe i przylegaja bezpośrednio do cpu ma to niestety bardzo duze znaczenie. Wynika to ze sposobu finkcjonowania HP, które mają jak najszybciej przetransportowac odebrane ciepło w górę i oddac je na blaszki radiatora. I pewnie też dlatego jest tak mało chlodzeń HDT z radiatorami na podstawce która styka sie z procesorem.

Chciałbym się nie bac ale wolę upewnić się przed zakupem niż załowac 150pln na chlodzenie ktore moze kiedys jak zmienie platforme zacznie pracowac pełna para bo obecnie wydajnosc ma na poziomie rywali za 50% ceny, mam na co wydac te roznice:)

Ale dzięki za info o pasywnym mugenie na e2160. Jakie V? dobra wentylacja budy?

Nadal prosze o opinie innych, ktos moze uzywał coolerów z 1 postu do c2d?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytam, jakie wymiary ma czapka na s.775 a jakie na s.1156? Różnica jest tak duża, że testy na s.1156 nie są miarodajne dla s.775?

z tego co widziałem 1366 sa większe, 1156 jest tych samych wymiarów, tylko ze większosc testów jest na 1366:/ a 7,5mm moze powodowac różnice, prawie caly nastepny hp:)

1366 : 45x42mm

775 i 1156 : 37,5x37x5mm

źródło wiki

Edytowane przez zala666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc jeśli znajdziesz testy na 1156 to będą bardziej wiarygodne.

Chcę zwrócić na co innego uwagę. Ciepło wytwarza się na jadrze a nie czapce. Powierzchnia czapki jest wyraźnie mniejsza. Boczne pipy nawet jak dotykają czapy, moim zdaniem więcej ciepła mogą odbierać od elementu skuwającego pipy niż od czapki. Czapka to stosunkowo cienka blacha. O ile przewodnictwo poprzeczne czapki będzie bardzo duże o tyle wzdłużne do bocznych rur będzie słabe. W moim przekonaniu to właśnie skuwka ma decydujące znaczenie w kwestii tego ile boczne pipy mają do roboty.

Inna sprawa

W przypadku coolerów z miedziana litą podstawą i zatopionymi w niej heatpipeami ma to bardzo małe znaczenie

Trzeba pamiętać, że słowo zatopionymi jest skrótem myślowym. Najczęściej rury są w jakiś sposób zaprasowane. Jedynie Arctic Cooling Freezer 7 i pochodne miał chyba rury oblutowane.

Jeśli więc miedziana lita podstawa eliminuje ten problem, mimo dodatkowych miejsc przejścia ciepła z jednego elementu do drugiego to transport ciepła przez skuwkę też będzie dobry.

Edit: sugeruję więc kupowanie chłodzenia z miedzianym elementem łączącym a nie aluminiowy.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omg, on ma starego c2d e6300, do tego wystarczy z lajtem nawet gaia, ten proc aby pracował z 3,5ghz potrzebuje aż 500fsb więc wcześni płyta/proc będą go ograniczać niż chłodzenia. Ja używam performy z E8400@450x9 1.4v, przy 1200obr wentylator jest cichy a temp nie przekracza 55c w stresie. Zresztą temp, której nie powinien przekraczać 65nm e6300 to ~75c więc każde z tych chłodzeni wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc jeśli znajdziesz testy na 1156 to będą bardziej wiarygodne.

Chcę zwrócić na co innego uwagę. Ciepło wytwarza się na jadrze a nie czapce. Powierzchnia czapki jest wyraźnie mniejsza. Boczne pipy nawet jak dotykają czapy, moim zdaniem więcej ciepła mogą odbierać od elementu skuwającego pipy niż od czapki. Czapka to stosunkowo cienka blacha. O ile przewodnictwo poprzeczne czapki będzie bardzo duże o tyle wzdłużne do bocznych rur będzie słabe. W moim przekonaniu to właśnie skuwka ma decydujące znaczenie w kwestii tego ile boczne pipy mają do roboty.

Inna sprawa

Trzeba pamiętać, że słowo zatopionymi jest skrótem myślowym. Najczęściej rury są w jakiś sposób zaprasowane. Jedynie Arctic Cooling Freezer 7 i pochodne miał chyba rury oblutowane.

Jeśli więc miedziana lita podstawa eliminuje ten problem, mimo dodatkowych miejsc przejścia ciepła z jednego elementu do drugiego to transport ciepła przez skuwkę też będzie dobry.

Edit: sugeruję więc kupowanie chłodzenia z miedzianym elementem łączącym a nie aluminiowy.

Dzięki za rzeczową i wartościową wypowiedź, szczerze mówiąc nie pomyślałem o tym, za czynnik decydujący o pracy/braku poprawnej pracy przyjąłem kontakt z czapą proca a nie jakość spoiwa między hp, ale to jednak może być równie ważne.

Omg, on ma starego c2d e6300, do tego wystarczy z lajtem nawet gaia, ten proc aby pracował z 3,5ghz potrzebuje aż 500fsb więc wcześni płyta/proc będą go ograniczać niż chłodzenia. Ja używam performy z E8400@450x9 1.4v, przy 1200obr wentylator jest cichy a temp nie przekracza 55c w stresie. Zresztą temp, której nie powinien przekraczać 65nm e6300 to ~75c więc każde z tych chłodzeni wystarczy.

To już dwa głosy za Gaia.

Reasumując gaia pewnie da radę więc w najbliższym czasie się po nią wybiorę, cyba że do tego czasu upoluję cos na alledrogo.

Edytowane przez zala666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanie:

Czy ma jakieś znaczenie jak zamontuję HE923. Czy będzie dmuchał w poziomie od pamięci do końca obudowy czy w pionie od karty grafiki do zasilacza?

Bo na 775 można założyć koszyk tak i tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zależności od jakości wentylatora w poziomie pewnie zacznie terkotać. Nie ma 100% pewności. Wydajność będzie zbliżona (ja na freezerze nie widziałem różnicy między pionem a poziomem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym polecał Thermalrigt Ultima 90i, myślę, że za około 50 zł można wyrwać, nówka 2 lata temu kosztowała mnie 63 zł.

E2160 chodził na 3,2 ghz, temperatury nie przekraczały w stresie 60 *C, niedawno e5300 wywalony na prawie 3,7 ghz temp pulpit 43 *C, w stresie 67 max, teraz jest q6600 a temperatury podobne.

Jestem z niego bardzo zadowolony i nie żałuję ani 1 zł wydanej na ten schładzacz.

Edytowane przez Lowermann

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi