Rotel Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2010 Witam wszystkich :) Na początek napiszę zestawienie komputera: Płyta Główna - Asus P7P55D-E Procesor - i5 760 2.8GHz z wiatrakiem od i7 Extreme Ram - DDR3 Patriot 1333MHz 2x2GB Grafika - Gigabyte GTX460 SO (GV-N460SO-1GI) Zasilacz - 650W Chieftec Dysk - 2x500GB Seagate Monitor - LG Flatron M2380D System - Windows 7 x64 Otóż mój problem zaczął się po zmianie monitora i karty graficznej. Miałem starego 19" samsunga działającego z grafiką Gainward GTX260 i wszystko śmigało jak należy. Ale niestety monitor padł i zakupiłem sobie monitor 23" LG z tunerem TV, a tuż po nim trafiła mi się okazja sprzedania Gainwarda więc kupiłem wyżej wymienionego Gigabyte. Zatem nie zdążyłem sprawdzić działania 23" LG na GTX260. Na nowym zestawie wydawało mi się że wszystko jest ok. Z 1280x1024 przesiadłem się na 1920x1080. Choć muszę powiedzieć, że miałem wrażenie, że i tak gry działają ciut wolniej, ale no w sumie trudno się dziwić po takim przeskoku rozdzielczość - uznałem to za normę. Jakość obrazu, kolory, działanie były dobre i byłem bardzo zadowolony z zmian. Ostatnio jednak zainstalowałem sobie kilka gier. A filmiki w niektórych z nich (w których kiedyś działały dobrze) zaczęły się ciąć np. w assassin's creed pierwszy filmik ładowania gry, który jest reklamą firmy UbiSoft'u tnie się ostro. Lecz sama gra na High detalach działa bardzo dobrze. Teraz wyszedł CoD7 i jest to samo. Black Ops działa świetnie a filmiki w grze to masakra. Nie da się oglądać - tnie się wizja i dźwięk. Zastanawiam się czego to może być przyczyna? Sterowniki od grafiki zaktualizowałem, Windows zainstalował sobie wszystkie swoje aktualizacje. Nie robiłem formatu. No i nie wiem czy to wina grafiki czy monitora. Macie może jakieś pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2010 Kodeki należałoby także zaktualizować. Ściągnij jakieś CCCP czy K-Lite Mega i sprawdź, czy wpłynie to na poprawę odtwarzania filmików. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2010 Raczej nie wplynie, bo filmiki w grach nie sa kodowane popularnymi formatami (z reguly jest Bink Video uzywany). Polecania K-Lite Mega nie skomentuje... Czy przeinstalowales sterowniki do grafiki po zmianie karty? Producent niby ten sam, ale zawsze warto to zrobic. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rotel Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2010 (edytowane) Oczywiście, sterowniki stare wyrzuciłem i zainstalowałem nowe. Raz zainstalowałem dołączone z płyty do karty graficznej a za drugim razem ściągnięte z nvidia.pl. Cały czas było to samo. A z kodeków CCCP mam zainstalowany. Więc to też raczej nie to. :( Wyłączyłem funkcję Areo w Win7. Myślałem że może to pomoże jakoś. Niestety dalej nic. W CoD7 filmiki dalej się tną tak jak się cięły a w Assassin's Creed początkowy filmik UbiSoft nawet się nie włączył - Czarny ekran i muzyka. Edytowane 11 Listopada 2010 przez Rotel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2010 Spróbuj odinstalować sterowniki tym programem: http://www.dobreprogramy.pl/Driver-Cleaner,Program,Windows,11540.html Pobierasz i instalujesz program Wchodzisz w panel sterowania i odinstalowujesz sterownik od karty Po ponownym uruchomieniu PC wchodzisz do trybu awaryjnego systemu i uruchamiasz ten program W programie szukasz Nvidia i klikasz na clear czy coś w tym stylu Następnie odpal ponownie PC i zainstaluj najnowsze stery producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rotel Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2010 Też niestety nie pomogło. Zainstalowałem, potem usunąłem wszystko co było do usunięcia w Panelu Sterownia podpisane jako nVidia. Restart, Tryb Awaryjny, wyrzucenie pozostałości po sterownikach. Potem ściągnąłem sterownik 260.99 (najnowszy z nvidia.pl) i cały czas to samo. Filmiki przed każdą z misji w CoD7 się tną tak jak filmik reklamujący UbiSoft. Czekam na dalsze pomysły :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2010 Hmm znalazlem na google ze fixem jest dodanie "/usepmtimer" do boot.ini. Moze pomoze.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...