tuli Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2010 Hej, kiedys juz mi pomogliscie...wierze ze i tym razem mi pomozecie :-) Oto problem: Chce zestawic polaczenie radiowe punkt A punkt B. Punkt A - router do, ktorego chce podpiac antenke nadawcza ale po kablu RJ45 (ok 40m). Jest cos takiego? Taki kabel mam juz na dachu budynku i mam nim polaczenie z serwerownia, gdzie bedzie stal ow routerek stad ow pomysl. Punkt B to dom Klienta ok 200-250m w linii prostej (jakies pojedyncze drzewa na linii). U Klienta zamierzam postawic np taka antenke Antena Kierunkowa ALFA 15dBi TNC - yagi.pl dodac 5 kabla 5 metrowy konektor H-155 do ze złączkami TNCm i WTYK N - yagi.pl i z drugiej strony podpiac sie do jakiegos routerka (np WRT54GP2) z min. 1 bramka VoIP. Myslicie, ze jakos niedrogo da sie cos takiego zestawic? Jak tak to na jakim sprzecie byscie to zrobili? :-) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2010 yagi.pl sobie daruj... Zwykłe panele Interline'a 8dBi wystarczą... Anteny na kablu sieciowym nie ma - zwykle w puszcze wraz z anteną jest schowany AP... Kup sobie 2 sztuki (jako urządzenia nadawczo-odbiorcze) -> http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.jsp?page=ZEST__ANTBOX24014__500G i powinno wystarczyć - odległość duża nie jest, ale "jakieś pojedyncze drzewa na linii" mogą Ci skutecznie utrudnić życie - masz widoczność optyczną czy jej nie masz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuli Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2010 widocznosc optyczna jest i mam nadzieje, ze jak nadejdzie wiosna i drzewa puszcza liscie to tez bedzie :-) Rozumiem, ze w takiej konfiguracji po stronie nadawczej podpinam sie routerem do adaptera POE i po stronie Klienta to samo. Generalnie wszystko wyglada fajnie, dzieki :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2010 Tak - z routera do PoE i z PoE leci już do skrzynki jednym kablem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...