Ziober Opublikowano 1 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2003 Pewnie słyszeliście o nim, chodzi o to ze podobno procesor pracujący przez pweiwn okres czasu na wysokim napięciu "przepala sie",wskutek czego moze pracowac na ustawieniach z przed burn-in'u wydzielajac mniej ciepła, lub na nizszym napięciu. Co Wy na to??? bo ja sproboje. macie z tym jakieś doswiadczenia??? mozliwe, ze to wszystko jest nieprawda, wiec sie nie oburzajcie... :wink: pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 1 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2003 to jest prawda, tylko ze fakt ten jest znany juz od dawna, tak wiec probuj i pochwal sie wynikami dopiero jak ci sie UDA osiagnac lepsze wyniki po burn-in'ie, tylko ze nie jest to regula, niektore uklady (nie tylko proce) rzeczywiscie lepiej chodza po burn inie a niektore dalej potrzebuja tyle samo napiecia, wydzielanie ciepla jako takie samo sie nie zmniejsza - zalezy tylko i wylacznie od napiecia, z wysokim napieciem tez nie przesadzaj bo spalisz proca, generalnie chodzi o to zeby podkrecic i ustawic wyzsze napiecie, a po jakims czasie obnizyc napiecie przy utrzymaniu stabilnosci i tych samych ustawien zegara Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 1 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2003 mialem celka tulipana po wygrzaniu - stabilnie przed tym zabiegiem chodzil na 1680 a po na 1733 !!! - wygrzewalem go przez jakis czas tak dolewajac wrzacej wody do ukladu ze proc mial 60*C przez okolo pol dnia - i tak okolo miesiaca - nic sie nie stalo nie spalil sie a chodzi szybciej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 2 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2003 To ciekawe o ile usabilni się mój proc, bo na takim Vcore chodzi już ponad 3 miechy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 2 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2003 Mam dwa pytania: 1. Czy jest możliwe coś takiego żeby proc "stracił" trochę pary i potencjału jak pracuje na obnżonym napięciu? np. często odkręcam swojego XP (5x196) na 1.4v... 2. Czy mozna przepalić proca, nawet jak nie jest już nowy (1.5 miesiąca) ? Mój biega 12x196 na 1.775v, czyli nie tak źle ale chciałoby się więcej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 2 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2003 hehe też chce sobie przepalić żeby obniżyć napięcie jak myślicie 60 stopni dla celka do durzo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 mialem celka tulipana po wygrzaniu - stabilnie przed tym zabiegiem chodzil na 1680 a po na 1733 !!! - wygrzewalem go przez jakis czas tak dolewajac wrzacej wody do ukladu ze proc mial 60*C przez okolo pol dnia - i tak okolo miesiaca - nic sie nie stalo nie spalil sie a chodzi szybciej Z tym wlewaniem wrzatku do ukladu to zart jakis? 8O Nie wierze, ze to ze celina podkrecila sie o te paredziesiat mhz wiecej dzieki gotowaniu wody destylowanej (bos chyba kranowy nie wlewal?) :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 juz niedawno sdzukalem tematu na ten wlasnie temat, ale jakos niemoglem znalesc :|. a wiem ze byl :). Jak myslicie jaka powinana byc mniejwiecej,tak całkiem na oko :) temp wygrzewania xp t-bred ? 65 styknie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 Dla procesorow 0.13um mysle ze 60C to jest taka granica ktorej nie powinno sie przekraczac. Wygrzewanie jest znana metoda i faktycznie niekiedy pomaga lecz bywa i tak ze szkodzi. Moj T-bird 850 po tym jak go niechcacy wygrzewalem przy 103C :twisted: zaczol smigac na 1GHz a wczesniej maks to bylo 950. Wygrzewanie niestety zmniejsza zywotnosc prockow wiec uwazajcie zeby ktoregos pieknego dnia komp nie odmowil posluszenstwa. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 wtedy sie da go na gwarancje !! a zreszta czy pochodzi 2 lata czy 5 mi to bez roznicy i tak go dluzej jak rok nie bede mial na bank Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 ps ile czasu mam go tak katowac ?? na te 60 c ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 Przy takich raczej lajtowych temp. wygrzewania to z tydzien powinien sie wygrzewac. Przy 80C mozesz go pokatowac z 10 godzin ale to juz powoli robi sie niebezpieczne. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziober Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 Mam zamiar podać mu napiecie 1,95-2v i taktowanie około 2,3ghz, do tego prime'ma. sądze, ze po tygodniu będą widoczne jakieś zmiany??? mam 1 pytanie: by przepalić proca wystarczy, ze bedzie pracował na wysokim napięciu i obciązony, czy musze zwolnić wiatrak na procu i wymusić 60*c :? :? :? mam nadzieje, ze po calym zabiegu 2400mhz wyciagne :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 to chyba nie tak jak np moj na 2145 mhz potrzebuje 1,85v to dac mu ze 2 pomeczyc troche i potem moze sie okazac za bedzie tylko 1.75 potrzebowal na te 2145 mhz to bbyl przyklad z tym 2v to nie przesadzajmy i tak jest cieplo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 moj teraz na 1,78v chodzi max stabilnie na okolo 2060 mhz :(, ustawie go na 1,85v, niech sie pogrzeje, zobacze czy pojdzie na 2133 mhz na 1,78. Za tyzein napisze czy cos z tego wyszlo czy kicha Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...