mah00ni Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2010 Witam Jako, że jestem zielony w tematyce routerów, chciałbym się dowiedzieć jaki router wybrać do niżej opisanej konfiguracji sprzętowej. Internet jest od sieci kablowej VECTRA, o prędkości 24mb. Modem jaki posiadam to CISCO EPC3010. Chciałbym rozdzielić łącze na komputer stacjonarny Windows7 64 Home Premium (za pomocą kabla), laptop Windows Vista (bezprzewodowo) i Playstation 3 (za pomocą kabla). Co możecie polecić, jakie rozwiązanie będzie najlepsze. Z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2010 Poczytaj sobie ze 2-3 strony wstecz... Jaki Router Kupić ? - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne - strona 35 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mah00ni Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 Zaproponowano mi Netgear WNR2000. Dobry wybór? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miło2z Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2010 IMO dobry wybór. WNR2000 poradzi sobie z Vectrą nawet w nocy, kiedy szybkość przekracza 60Mb/s. Pamiętaj, że do zestawienia połączenia 300Mb/s potrzebujesz kartę sieciową zgodną z 802.11n. Nie wiem jaką kartę ma konsola, ale jak będzie podpięta na kablu to nie ma znaczenia :). Jeśli laptop nie ma N to warto wymienić wbudowaną-na allegro są w sprzedaży na złącze mini-PCI, albo dokupić na USB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiGC Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2010 Tak, ten router bedzie wporzadku, tylko jak wspomnial sprawdz kompatybilnosc kart sieciowych abys wykorzystal w pelni potencjal routera. Jesli nie masz kompatybilnej ze standardem N, to wszystko bedzie dzialalo na starym standardzie i mozesz zawsze dokupic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miło2z Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2010 To się nazywa zgodność wsteczna i jest spotykana nie tylko przy wifi, ale też w innych interfejsach, np. USB. Kupno nowego routera typu WNR2000 i używanie go ze starszymi kartami sieciowymi jest bezsensu-nie wykorzystujesz potencjału sprzętu. Jeszcze dodam, bo zapomniałem we wcześniejszym poście:karty w nowych laptopach są często pod złącze mini-PCIe, więc warto na to zwrócić uwagę, żeby nie pomylić się przy zakupie (jest też zwykłe starsze mini-PCI). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiGC Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 Kupowanie routera z N i dzialanie na starym standardzie ma sens, jesli okazyjnie uzywasz urzadzenie pod G i nie masz innego wyjscia, nie wiem co to za problem. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miło2z Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zawsze jest jakieś wyjście, więc nie pisz, że to ma sens :). Można dokupić do takiego WNR2000 jeszcze prostego AP-ka z g, który będzie łączył się ze starszymi urządzeniami. Reszta nowego sprzętu z n zostanie podłączona bezprzewodowo z WNR2000. Takie rozwiązania praktykuje się, jeśli w naszej sieci musimy mieć podłączone urządzenia ze starszy m standardem. Chyba, że miałeś na myśli na prawdę okazjonalne włączanie w sieć kart b/g. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...