Skocz do zawartości
c45per

Nowy komp, 1000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

W niedzielę sprzedaję to, co mam w sigu (bez monitora) za 700zł :)(+300zł uciułane)

Planuję minimalnym kosztem złożyć kompa z lekkim nastawieniem na stwierdzenie "przyszłościowy".

Jestem niedzielnym graczem, ale na razie bez grafiki dodatkowej.

Komputer będę kupował w przyszłym tygodniu. Może być takie coś?

Dysk Samsung 500 GB SATA II 7200 RPM, 16 MB (HD502HJ) 135,00

Pamięć Good Ram DDR3 2048MB PC1333 CL9 (GR1333D364L9/2G) 99,00

Obudowa Cooler Master Elite 334 czarna ( bez zasilacza ) 137,00

Zasilacz SeaSonic SS400ET80+OEM 141,00

Płyta główna ASRock 880GM-LE 235,00

SilentiumPC Spartan HE923 69,00

Procesor AMD Athlon II X2 245 BOX (AM3) (65W,45NM) 194,00

Arctic Cooling MX-2 pasta termoprzewodząca 31,00

Razem: 1041,00

Biorę w Morele.net, bo pod blokiem w sumie mam ;)

Płyta jest ok? Jeśli nie - to na jaką zmienić? OC wiadomo, stąd cooler (nie za słaby?)

Z czasem - miesiąc, góra dwa - kupno karty graficznej. Obecnie skłaniam się ku 5770, ale może coś ciekawego się pojawi.

Edytowane przez c45per

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że tu MSI Cyclone GTX460 768 MB lepiej by się sprawdził. Jego ceny do tego czasu mogą jednak wzrosnąć ponownie, ale możliwe, że nieznacznie. Jak grasz na niższej rozdzielczości niż 1680x1050 to ta karta będzie w sam raz. Obecnie można ja dostać za 580 zł czyli niewiele drożej od 5770. Dodam, że ów karta dość dobrze się podkręca. Bez problemu powinieneś podkręcić ją do 900/2000. Do tego ciche i dość wydajne chłodzenie. Nieduży pobór prądu. Co do chłodzenia procka to na razie Box'owy do tego wystarczy. Potem ew. wymień. Osobiście bym zbierał dalej na nieco lepszy procek, ale to już Twoja sprawa.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gram w 1680x1050. Nie potrzebuję aa x8 i aniso x16 aby czuć się szczęśliwym. Owszem, lubię ładną grafę, ale i tak mam wadę wzroku ;)

Pytanie następne - czy jest jakieś miejsce, gdzie można kupić pewne x3 z możliwością odblokowania, czy to czwartego jajka, czy L3? Nie wspominając o tym, że można jedno i drugie (to byłby kompletny wypas.

Co do grafiki, to się jeszcze zastanowię i ewentualnie nazbieram hajsu. Pytanie brzmi - czy zasilacz to wytrzyma, tj. gtx 460 + x3/x4 ?

Generalnie. Wywalając Spartana, MX-2 i zamieniając x2 na x3 445 zamykam się w 1000zł (kupując wszystko w morelach), co mnie raduje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe, że większe chłodzenie na procesor się nie zmieści. 0

Mimo ciasnego wnętrza możemy się pokusić o zmianę boxowego coolera na wydajniejsze o konstrukcji typu tower. Z chłodzeniem mającym 11cm wysokości mamy jeszcze około 3cm wolnego miejsca.

Realitynet.pl - przystępnie o komputerach: Publikacje / Obudowy / Tacens Prior - duża rzecz za małą kasę.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastosowania typowo hm.. codzienne. Od czasu do czasu sobie pogram, jak zainwestuję w GPU.

Czyli na codzień lepiej x3?

Ok, pytanie kolejne, odnośnie mobo.

Ten Asrock jest tani, bo ma -LE w nazwie. Rozumiem, że pochodzi to od Limited Edition.

Co ma limitowane? Widziałem 2 sloty RAM, ale więcej mi nie trzeba ;)

Coś jeszcze ma limitowane? HT? ;)

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie

Otrzymałem paczkę, poskładałem do kupy.

Postawiłem system, działa.

Włączyłem ACC i mam x4 bez L3.

Odpaliłem linxa all memory, 20 runs. Bez pierdnięcia przeszło. Jedyny minus to winda (W7 dokładniej) jakby dłużej się uruchamiał. Czy to normalne, czy też moje widzi mi się?

Co do temperatur to w stresie nie przekraczam 50 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi