kuebk Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2010 Pomyslalem ze zaopatrze sie w SSD a ze ciagle drogie i nie za pojemne to wpadlem na pomysl nad zestawem SSD 80/160gb + NAS. I tutaj mam kilka pytan, bo jedyne co wchodzi w gre to NAS bazujacy na gigabitowym ethernecie, ale czy oplaca sie inwestowac w NAS z raidem? Bardziej mam tutaj na mysli raid0, bo w tym wypadku i tak bedzie limitem pewnie sam NAS a dopiero potem Gbit Ethernet. Potrzebuje rady: - czy jest sens szukac jakiegos dwudyskowego NASa jesli nie potrzebuje backupu tego co na NASie bedzie? - co moglibyscie polecic do takiego zastosowania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2010 kuebk jeśli chcesz coś dobrego i taniego to TL-WR1043ND + dysk usb 2.5" do tego openwrt i masz wypas NAS do domku, jak chcesz coś szybszego to tylko serwer na linuxie który właśnie stawiam w chałupie u siebie (ale koszt kilkukrotnie większy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2010 Raid na NAS'ie, przyda się tylko do Backupu jednego dysku na drugi... ewentualnie jak przewalasz gigantyczne ilości danych (raid0), ale ogólnie to nie ma sensu... W zasadzie to ten NAS nie musi być gigabitowy - 100Mbps też wystarczy nawet do bezproblemowego odtwarzania filmów HD... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2010 kuebk jeśli chcesz coś dobrego i taniego to TL-WR1043ND + dysk usb 2.5" do tego openwrt i masz wypas NAS do domku, jak chcesz coś szybszego to tylko serwer na linuxie który właśnie stawiam w chałupie u siebie (ale koszt kilkukrotnie większy) Neta mam podzielonego na WRT54GL takze nie wiem czy jest sens pchac sie w inny router. Raid na NAS'ie, przyda się tylko do Backupu jednego dysku na drugi... ewentualnie jak przewalasz gigantyczne ilości danych (raid0), ale ogólnie to nie ma sensu... W zasadzie to ten NAS nie musi być gigabitowy - 100Mbps też wystarczy nawet do bezproblemowego odtwarzania filmów HD... 10Mb/s moze i starczy do Hd ale wgrywac tam cos z takim transferem to troche kara. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miło2z Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2010 kuebk jeśli chcesz coś dobrego i taniego to TL-WR1043ND + dysk usb 2.5" do tego openwrt i masz wypas NAS do domku, jak chcesz coś szybszego to tylko serwer na linuxie który właśnie stawiam w chałupie u siebie (ale koszt kilkukrotnie większy) Router nigdy nie będzie tak wydajny pod względem zapisu i odczytu danych jak zwykły NAS. Do tego dochodzi możliwość automatycznego backupu danych, wymiany HDD na gorąco, itd. W typowych warunkach router z USB może się sprawdzić, ale jako dodatkowy dysk sieciowy, a nie w przypadku zamiennika magazynu danych z kompa :). 10Mb/s moze i starczy do Hd ale wgrywac tam cos z takim transferem to troche kara. Co racja to racja...100Mbit ograniczy dysk mniej więcej 8-10x w szybkości odczytu i niewiele mniej przy zapisie. Na allegro widziałem domowego NASa Netgear Stora w konfigu z 1,2 lub 3TB dyskiem od 500zł. Jest zgodny z DLNA, ma gigabit na kablu i możliwość dołożenia drugiego dysku do RAID 1. Może warto pomyśleć nad czymś takim? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2010 Cos takiego miales na mysli: http://allegro.pl/obudowa-pamieci-sieciowej-netgear-stora-ms2000-i1298278435.html? No tak na pierwszy rzut oka to mozliwosc przedstawiaja sie nawet ok, ale widze ze obsluguje raid 1 tylko - czy to aby nie wada? Zastanawia mnei fakt czy raid 0 nawet w przypadku gigabitowego interfejsu da skok zauwazalny skok wydajnosciowy jak i tak bedzie go interfejs ograniczal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2010 nie lepiej cosik takiego ? Intel D945GSEJT mITX / Atom N270 / serwer ftp/www! (1323651162) - Aukcje internetowe Allegro transfer po lanie przy uzyciu jumbo frame mam ~ 80-90 MB, ale to ze wzg na ograniczenie dyskiem mozliwosci dowolnego nasa w tym przedziale cenowym maja sie nijak do tego sprzetu, Twoj wybor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2010 (edytowane) To rowniez jest ciekawa propozycja, no ale raidu to na czyms takim niestety nie zrobie. :( Bez jumbo frame ile wyciskasz z takiego rozwiazania? Chociaz z drugiej strony jak mialbym isc w tym kierunku, to w domu mam cos ala kt600+axp2400+1gb co mi sie wydaje ze byloby wystarczajace zasobowo/mocowo do tego typu rozwiazania, czy jednak nie? Zastanawia mnie tez jaka bylaby wydajnosc raid0 korzystajac ze zintegrowanego kontrolera w mobo. No i najwieszky minus tego rozwiazania to to ze bedzie to nastepny komp ktorego gdzies trzeba bedzie upchac a z drugiej strony najwieksza zaleta to taka ze juz mam wszystkie czesci pewnie. :P Edytowane 18 Listopada 2010 przez kuebk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2010 nie zrobisz raidu, ale watpie czy potrzebujesz takiej wydajnosci, bez jumbo o ile dobrze pamietam 20-30 MB taki sprzet jest energooszczedny w porownaniu z "kt600+axp2400+1gb" co do argumentu ze to kolejny komp, a NAS to niby cos innego ? ;> obudowy do niego sa, lub zawsze mozesz wbudowac w obecna komputera (2 kompy w jednym), ja tak mam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2010 Co do kt600+axp2400+1gb chodzilo mi o to ze to nastepny pelnowymiarowy komp, opcja upchniecia czegokolwiek do obudowy mega kompa odpada z racji tego ze chce sie tych dyskow wlasnie do nasa pozbyc zebym ich nie musial slyszec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miło2z Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2010 Cos takiego miales na mysli: http://allegro.pl/obudowa-pamieci-sieciowej-netgear-stora-ms2000-i1298278435.html? No tak na pierwszy rzut oka to mozliwosc przedstawiaja sie nawet ok, ale widze ze obsluguje raid 1 tylko - czy to aby nie wada? Zastanawia mnei fakt czy raid 0 nawet w przypadku gigabitowego interfejsu da skok zauwazalny skok wydajnosciowy jak i tak bedzie go interfejs ograniczal. Miałem na myśli raczej Storę z dyskiem niż samą obudowę, ale wiadomo o co chodzi :). W każdym razie jeśli bierzemy pod uwagę domowy użytek to RAID O nie będzie nam tak bardzo potrzebny. A porównując z powyższymi przykładami komputerów to zawsze zintegrowany NAS ma prostsze oprogramowanie i nie trzeba bawić się w składanie/instalowanie/itd. Śmiem też twierdzić, że firmowy NAS będzie mniej zawodny od składaka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2010 No w sumie sprzet dededykowany to pewnie bedzie lepsiejszy ale tylko w takim zastosowaniu. Krzynek a jak dzialo to jumbo frames pomiedzy sieciami? Bede mial taka sytuacje switch gbit do niego wpiete wszystkie kompy kablem i tutaj zarowno na swtichu jak i kompach ustawiam jumbo frames. Ale ten switch bedzie wpiety w router z wifi. I teraz czy jak wlacze jumbo frames na kompach po kablu to czy to nie bedzie powodowac jakis problemow w komunicjacji pomiedzy komputerami podlaczonymi po wifi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2010 niestety nie wiem, u mnie mam dwie karty sieciowe w tym intelu, jedna gbit ktora uzywam do przesylu plikow ( bezposrednie polaczenie komputerow ) i jedna 100mbit na pci do internetu czyli nie uzywam switcha, przy okazji wspomne tylko ze nie udalo mi sie zastosowac wiekszej ramki jumbo niz bodajze 6MTU, mimo ze w sterowniku jest mozliwosc wyboru nawet 9MTU po prostu siec przestaje dzialac poprawnie, wspominam o tym bo moze ma to dla Ciebie znaczenie, system to windows xp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiGC Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2010 Nie siedzę w tym temacie za bardzo, ale kojarze sobie taką prezentację na youtube: o coś takiego chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2010 Tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2010 (edytowane) Panowie, może się orientujecie jak się sprawuje TL-WR1043ND z DD-WRT w roli repeatera. Tak się noszę z zakupem routera, który mógłby ewentualnie posłużyć jako podstawa do stworzenia małego, domowego NAS'a. Póki co na razie interesuje mnie stabilność, repeater i cena tak do ok 200 złotych. Edyta: Przepraszam, może trochę nie ten temat. Na raz przeglądam ten i "Jaki router kupić" do tego siedzę na stronie DD-WRT i tak jakoś z rozpędu mi się napisało. No ale jak już ptys wspomniał o TL-WR1043ND to może coś więcej o nim wie. Edytowane 28 Listopada 2010 przez -=Qroń=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiGC Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2010 Jeśli oto, to w takim razie sprawdź napewno STORĘ i ReadyNas Duo od netgeara. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miło2z Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2010 Nie siedzę w tym temacie za bardzo, ale kojarze sobie taką prezentację na youtube: o coś takiego chodzi? O tym właśnie pisałem. Tylko taki rozwiązanie ma też swoje wady dla zaawansowanych użytkowników-ograniczona konfiguracja i zarządzanie. Z drugiej strony mówimy tu o domowym zastosowaniu, więc należy też uwzględnić zalety: niski pobór prądu, niepotrzebna ingerencja w sprzęt i banalna konfiguracja. IMO przeważają zalety. Jak ktoś wymaga więcej zawsze można postawić NASa na częściach komputerowych i wgrać FreeNAS. Opisane w miarę ładnie na konkurencyjnym portalu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiGC Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2010 No jak chcesz więcej funkcji to masz kolejne modele duo, czy ultra. Każdy znajdzie coś dla siebie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...