shark77 Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 Posiadany zestaw jak w sygnaturze. Celem moich modernizacji zawsze jest wzrost wydajności komputera ale tylko przy założeniu utrzymania całkowitej ciszy podczas pracy komputera (łącznie z pracą pod pełnym obciążeniem) oraz zmniejszenie zużycia energii elektrycznej przez zestaw zarówno w trybie pracy jaki i grania. Obecnie z zestawu jestem zadowolony ale człowiek zawsze ma ochotę coś ulepszyć itp. ;-) stąd moje pytanie o możliwe zmiany w zestawie skutkujące wzrostem wydajności w grach oraz spadkiem zużycia energii elektrycznej głównie w trybie pracy, który jest najczęściej. Gram rzadziej z uwagi po prostu na wieczny brak czasu i głównie tylko w FPS-y. Spadek zużycia energii elektrycznej ma dla mnie znaczenie z uwagi na pracę komputera online 24h przez większość dni w toku (ach te torrenty ;-)). Zastanawiałem się też nad złożeniem małego kompa do tego celu ale nie wychodzi to za tanio chyba, że macie jakiś pomysł na taki zestaw superoszczędny (ale części tylko nowe). Poza tym nie mam pojęcia jak miałbym z takiego dodatkowego komputera korzystać (osobna klawiatura, myszka, monitor?). Wracając do rozważanych modernizacji konkretnie mam na myśli wymianę karty graficznej na Radeona 6850 (Oczywiście z przeróbką chłodzenie tj. montażem Arctic Cooling Accelero S1 + FAN) i/lub wymianą procka na i3-540 lub i5-760 oczywiście wówczas trzeba wymienić też płytę i pamięć. Mam trochę mętlik odnośnie możliwych rozwiązań i stąd pytanie do lepiej zorientowanych w temacie. Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 Masz dobre DDR2, więc zostaje LGA775 i AM2+. Masz już LGA775, także ja kupiłbym używanego Q9550. Do tego kartę GeForce GTX 460 1GB np. od Gigabyte z niereferencyjnym chłodzeniem. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shark77 Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2010 (edytowane) Dzięki Miguel707 :-). Proponowane przez Ciebie rozwiązanie jest właśnie tym o którym nie pomyślałem, a jest bardzo dobrym rozwiązaniem... Tak myślałem do momentu przejrzenia cenników i cen na allegro. Q9550 jest droższy od i5-760 o prawie 50% w sklepach oraz niewiele droższy na allegro (ale bez gwarancji), po prostu masakra cenowa. Widzę, że raczej ograniczę obecnie zakres modernizacji tylko do wymiany karty graficznej i poczekam może kiedyś cena Q9550 zejdzie do jakiś rozsądniejszych poziomów (dla mnie zakres 500-600 zł). Edytowane 14 Listopada 2010 przez shark77 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2010 W takim zakresie cenowym powinien byc q9450 , tylko jest on dość zadko spotykany na allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2010 (edytowane) Cena i5 jest trochę niższa od ceny do Q9550. Za ram powinieneś dostać tyle, że wystarczy Ci na nowe Goodramy 1333MHz. Jedynie po sprzedaży płyty będziesz musiał trochę dołożyć żeby kupić coś pod 1156, np. P55-T3eH9, P55-USB3. Edytowane 14 Listopada 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bocian24 Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2010 (edytowane) i5 + gtx460 wydaje się być najrozsądniejszym rozwiązaniem. Ramy (2x2gb 1333 goodrama) da się dostać po ok. 200zl. Karta poniżej 700 (gigabyte albo msi w wersji 1gb). i5 i dobre mobo to coś 1,2tys, chyba ze nie potrzebujesz 4jajek to i3 i koszty spadną (z nimi zużycie energii i wydajność, można wtedy wziąć jakaś tańsza mobo). Biorąc i3 raczej przydałoby się go mocno pokręcić (bo inaczej to trochę slaby będzie), wiec cooler tez jakiś by się przydał. Ogółem jak i3 to: MOBO: DFI LanParty DK P55-t3eH9 CPU: Intel Core i3 540 RAM: GoodRam 2x2GB 1333 cl9 VGA: Gigabyte gtx 460 1gb OC Jakieś chłodzenie np. zalman performa. Mobo ma obsluge RAID, SLI 8/8 (w razie potrzeby kupujesz 2nd gtx460 i masz potwora lepszego od 480tki). Zawsze można tez modernizować dalej do i5, dołożyć ramu. Wiec takie rozwiązanie jest w miarę przyszłościowe. Edytowane 14 Listopada 2010 przez bocian24 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shark77 Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2010 (edytowane) Dzięki za rady :-). Teraz koncepcja zmian nabierała kształtu. Najbardziej podoba mi się propozycja przedstawiona przez andrew777 i bocian24 i w tym kierunku pójdę. Wymiana całego środka i karty graficznej da wyraźny wzrost wydajności a o to najbardziej mi chodzi. 24.11.2010 r. Po dalszych analizach (głównie wydajności i poboru energii) przez i3 i i5 doszedłem do wersji pierwszej proponowanej przez bocian24 (zestaw z i5-760) z następujących powodów: 1) i-3 540 niepodkręcony ma podobną wydajność jak mój kręcony E5200 (czyli trzeba i-3 kręcić by odczuć wzrost wydajności), 2) i-3 540 kręcony na ok 4 GHz ma porównywalną wydajność i pobór energii jak niekręcony i-5 760 z funkcją Turbo, 3) i-5 760 można kręcić jakbym potrzebował jeszcze większej wydajności ale wiąże się to z dużym zwiększeniem poboru mocy (ale na razie nie ma po kręcić), 4) jeśli w najbliższym czasie wyjdą kolejne gry korzystające faktycznie z 4 rdzeni to z i-3 jestem w d***e, z i-5 będę mógł w nie zagrać bardziej komfortowo, 5) jednoczesna zmiana procka jak wyżej i wymiana karty z Radeona 4770 na GTX 460 lub Radeona 6850 da mi sporego kopa w komforcie grania (Crysis chyba przejdę ją jeszcze raz ;-) ), 6) płyta główna musi mieć USB 3.0 z uwagi na komfort korzystania z dysków zewnętrznych, kto kopiował dysk min. 500GB po USB 2.0 wie o czym mówię, co prawda tu muszę uważać na te płyty w których włączenie USB 3.0 i Sata III ogranicza przepustowość szyny dla karty grafiki, 7) ponieważ nie tylko grami człowiek żyje, aby system również dostał kopa kupię dysk SSD tylko na system. I to by było na tyle. Jeśli gdzieś popełniłem błąd w rozumowaniu to proszę o sprostowanie. Pozdrawiam Edytowane 24 Listopada 2010 przez shark77 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shark77 Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2010 (edytowane) 04.12.2010 r. Ostatecznie po jeszcze kilu godzinach przemyśleń, porównań platform pod S1156 i AM3 z moją obecną, analizie współczynnika koszty/efekty zdecydowałem się ostatecznie (złożone zamówienie) tylko na dwie zmiany w moim systemie: 1) kupno dysku SSD OCZ Vertex II 60 GB na dysk systemowy oraz, 2) wymianę karty grafiki na Radeona 6850 (Asus). Te dwie zmiany dadzą mi największe efekty przy możliwie najmniejszych nakładach. Na zmianę całej platformy (mobo, proc, pamięć) poczekam do prezentacji nowych platform z Intela i AMD. Bo obecnie zmiana na S1156 jest za droga w stosunku do efektu, natomiast na AMD nie ma fajnych procków w 32 nm. Dzięki jeszcze raz i już się nie mogę doczekać na nowe zabawki ;-). THE END. Edytowane 4 Grudnia 2010 przez shark77 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...