Skocz do zawartości
Dziobak

World of Tanks - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem że zarówno to i to jest ważne .

Im większe DMG tym więcej uszkodzeń zadajesz na strzał - to czasami decyduje czy wyeliminujesz przeciwnika czy go tylko uszkodzisz ( szczególnie w sytuacjach podbramkowych - bawisz się TD lub SPG a tu atakuje cię nagle jakiś czołg - w praktyce jak go tylko uszkodzisz to przy rozgarniętym graczu już cię nie ma na mapie ) .

Z drugiej strony nawet największe DMG nie pomoże jak się przez pancerz nie przebijesz .

Penetracja zależy też od odległości - sam miałem akcje gdy jadąc pierwszym TD od Niemców ze wszystkimi ulepszeniami nie mogłem zniszczyć MS-1 czy Loltraktora z dużej odległości - pociski się po prostu odbijały .

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo jestem teraz na daremnym czołgu PZKPFW III i mam do wyboru dwie armaty: 7,5 cm KwK 37 L/24 lub 5 cm KwK 39 L/60. Nie wiem którą wybrać.

Jednak tęsknię za Pzkpfw II :( Teraz jestem ciągle wśród Tygrysów czy ISów i mam żadnych szans :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem że zarówno to i to jest ważne .

Im większe DMG tym więcej uszkodzeń zadajesz na strzał - to czasami decyduje czy wyeliminujesz przeciwnika czy go tylko uszkodzisz ( szczególnie w sytuacjach podbramkowych - bawisz się TD lub SPG a tu atakuje cię nagle jakiś czołg - w praktyce jak go tylko uszkodzisz to przy rozgarniętym graczu już cię nie ma na mapie ) .

Z drugiej strony nawet największe DMG nie pomoże jak się przez pancerz nie przebijesz .

Penetracja zależy też od odległości - sam miałem akcje gdy jadąc pierwszym TD od Niemców ze wszystkimi ulepszeniami nie mogłem zniszczyć MS-1 czy Loltraktora z dużej odległości - pociski się po prostu odbijały .

jezeli nie jestes w stanie przebic sie przez pancerz to ladujesz HE i walisz liczac na to ze zabierze jak  najwiecej HP :) sam tak wczoraj dokonczylem IS-4 jadace prosto na mnie. AP ammo nie dawalo rezultatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze kojarzę to wpływa na to na jak dużą odległość możesz wysyłać/odbierać sygnał o pozycji wroga. Przykładowo czołg A widzi przeciwnika, czołg A nadaje na500m, ty jesteś w odległości 400 m od czołgu A ale twoje radio odbiera tylko w zasięgu 350m => nie widzisz pozycji wrogiego czołgu. Chyba mniej więcej tak... bo jak nie to już sam nie wiem Dołączona grafika

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z kolei uszkodzone radio po strzale to murowany zgon jak jestes na wysunietej pozycji- można widzieć wroga ale nie przekażesz nikomu namiarów wiec nikt ci(zwlaszcza arty) z daleka nie pomoże...

Co do PzkfwIV to niezły wymiatacz, potrafi zdjąć kw(oczywiście nie na wprost i nie jak jest on skupiony na Tobie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam wszędzie narzekania na hetzera, a imo nie jest taki zły - całkiem fajnie mnie się tym jeździ. Trochę boli utrata tak szerokiego kąta pracy działa, jaki miał marder, ale nie można mieć wszystkiego. Za to na A-20 już patrzeć nie mogę, dla mnie to jest wóz nie do przeskoczenia, okropność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko by w hetzerze było fajne, nawet ten kąt gdyby nie to, że V-max jakie mi się na prostej udało osiągnąć to 26km/h. Do tego czołg, który waży kilkanaście ton ma problem z obaleniem drzew czy przebijaniem się przez ceglany mur. Wjeżdżam w drzewo i muszę przy nim stać dosłownie 2 sekundy zanim się wywróci.... przecież to kpina. :/

A, i do tego działko 10,5 cm jest tak niecelne, że z 200m może 1 na 5 strzałów trafia w cel.

Edytowane przez Kacimiierz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystkie mniejsze pojazdy maja problem z pokonywaniem drzew i muru. to nie wada, tylko hetzera. 

co do dziala jest jakie jest. radze uzywac na przemian z dluzsza 75mm // e sry. pomylilem ze stug III :)

Edytowane przez Sarkazm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko by w hetzerze było fajne, nawet ten kąt gdyby nie to, że V-max jakie mi się na prostej udało osiągnąć to 26km/h. Do tego czołg, który waży kilkanaście ton ma problem z obaleniem drzew czy przebijaniem się przez ceglany mur. Wjeżdżam w drzewo i muszę przy nim stać dosłownie 2 sekundy zanim się wywróci.... przecież to kpina. :/

A, i do tego działko 10,5 cm jest tak niecelne, że z 200m może 1 na 5 strzałów trafia w cel.

To jest krotkolufowa haubica tego sie nie montuje na tank destroyerach a juz na pewno nie na powolnym klocku jak hetzer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale dziś miałem killing spree w wykonaniu M5 Stuart z haubicą 75mm. Najpierw mały rush bokiem na mapie z pociągiem i szarża w kierunku PzKpfw IV - okrążając go, wystrzeliłem z 4 razy, za każdym razem trafiając. Potem w krzakach krył się TD, to też go rozwaliłem (W ruchu! Z jakichś 50m!). Niestety, dostałem strzał w gąsienicę i przy kilkudziesięciu HP rozwalił mnie T-34.

360XP i 10k kredytów. Ładnie, choć doświadczenia mało.

A co do radia - warto je rozwijać na niższych tierach, bo często jest tak, że ten model występuje w 5 dalszych czołgach. Później lepiej się skupić nad rozwojem dział i zawieszenia, a nie guzdrać się, ciułając te 4000 XP na radiostację.

Edytowane przez zzizzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś na temat TD niskiego tier-u

PanzerJader I - miła maszynka na początek.

Marder II - bardzo dobry niszczyciel, duży zakres lufy lewo-prawo, swietna widoczność 460m. Wady, brak pancerza i mało HP, jak ktoś cię zauważy na 90% zginiesz.

Hetzer - jak najszybciej przeskoczyć tę trumnę.

Stug III - dobra maszyna, z działem 7,5cm stuk 42 L/70 można dobić IS 4, VIB Tiger II, czy nawet Ferdinand, oczywiście muszą mieć z parę procent HP i dobrze się wystawić. Na spokojnie punktujesz czołgi w okolicach KW ( 1-3) i T1 Heavy. Wady to słaba zasięg widoczności, tylko 350m i słaby pancerz.

Mam już Jagdpz IV, na razie kasuję załogę ze Stug'a by ją przeszklić, i jestem ciekaw jak sprawdzi się działo 8,8cm który ma troszkę mniejszą przebijalność ale dmg już 220.

Edytowane przez KaszaWspraju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzialem twoje wybryki w stugIII. raz byles w moim teamie raz w druzynie przeciwnej. efektow nie pamietam, wiec nie przytocze :D 

88mm nie jest zle. jedno z lepszych dzial u niemcow. wyposrodkowane, miedzy dmg a penetracją. jedno z lepszych dzial jakie uzywalem. jezeli sie gra z glową, mozna wysokim tierom zaszkodzic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miejmy nadzieję, że PZ IV będzie dobry :)

Jeszcze ostatnie pytanie - w czym pomaga lepsze radio ? Bo się zastanawiam, czy jest sens bulić 40 tys. pesos za najlepsze radio do PZ III :)

Jezeli zmienisz wiezyczke i dzialo na najlepsze to bardzo fajnie sie tym czolgiem gra , po zmianie wiezyczki da rade wytrzymac z 2-3 strzaly z is-3 czy tigera I , a dzialo da rade zranic nawet is-7 ale tylko z boku. Na tigery I i jego pokroju jest dość fajne a na nizsze to juz wogole fajne, idealnie nadaje sie na dalsze strzaly bo ma dobra celność.

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybrałem 7,5 i jest różnica ;), uzbierałem te 2,5k i jednak na premium sporo się zyskuje aczkolwiek już grając PIV, wydatki na naprawę i amunicję są chore.

Masz wieze i dzialo jak z czolgu tier 7 to i za ammo trzeba placic podobnie ;)

Apropo farmienia kasy z mojego doswiadczenia najlepsze maszynki do robienie pieniedzy:

-KV1 z 107mm

-T34 z 57mm

Nieco gorsze ale wciaz bardzo zyskowne:

- Panzer IV z 75mm L70

- T34/85 z 100mm

- KV3 z 107

- T28 z 85 albo 57mm

Wiec radzilbym zostawic sobie jeden z powyzszych najlepiej z gun rammerem do farmienia kasy, a jak go zelitujemy i mamy juz wykupione premium konto i nadmiar golda mozna tez z nich free expa nabijac.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi