Skocz do zawartości
Luk@s

GA-880GMA-UD2H + Phenom X2 555 BE

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrałem dla kolegi taki oto zestaw. Jak czytałem w tym procesorze można odblokować jeden, a nawet dwa dodatkowe rdzenie. W BIOSie znalazłem opcję CPU Unlock, jednak po jej włączeniu nie pojawia się żaden dodatkowy rdzeń nawet w BIOSie (pod CPU Unlock jest kontrola rdzeni i można włączać poszczególne, niezależnie czy unlock włączony czy nie, zawsze są dwa).

Z tego co czytałem, nawet jak dodatkowe rdzenie są uszkodzone, to jednak pojawiają się w systemie, albo komputer w ogólne nie wstaje (chyba, że się mylę), jednak w tej sytuacji nie zmienia się nic.

Robię coś źle? Nie wiem co poradzić na to, a chciałbym spróbować odblokować dodatkowe rdzenie. BIOS wgrałem najnowszy, ale nic nie pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest to możliwe. Jeżeli była by to wina procesora to nie wstał by, albo zdechł po poście albo zawieszał się na def w Windzie, albo nie przechodził testów na przykład linxa lub potrzebował bardzo wysokiego napięcia aby chodzić na niskich częstotliwościach.

Edit: mógł by tez sypać specyficznymi artami w grach, sam tego nie widziałem, ale słyszałem, że na wadliwych PII czasem jest taki efekt po unlocku.

Tymczasem on nie widzi dodatkowych rdzeni, a to typowy efekt przy złym biosie. Sprawdź ten, który zalecił Ci luk, lub szukaj niereferencyjnych biosów na forach o ile masz do tych forów i użytkowników zaufanie.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi