Luk@s Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 Wybrałem dla kolegi taki oto zestaw. Jak czytałem w tym procesorze można odblokować jeden, a nawet dwa dodatkowe rdzenie. W BIOSie znalazłem opcję CPU Unlock, jednak po jej włączeniu nie pojawia się żaden dodatkowy rdzeń nawet w BIOSie (pod CPU Unlock jest kontrola rdzeni i można włączać poszczególne, niezależnie czy unlock włączony czy nie, zawsze są dwa). Z tego co czytałem, nawet jak dodatkowe rdzenie są uszkodzone, to jednak pojawiają się w systemie, albo komputer w ogólne nie wstaje (chyba, że się mylę), jednak w tej sytuacji nie zmienia się nic. Robię coś źle? Nie wiem co poradzić na to, a chciałbym spróbować odblokować dodatkowe rdzenie. BIOS wgrałem najnowszy, ale nic nie pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2010 Zupdateuj bios. Poza tym tych rdzeni może po prostu w ogóle nie być... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2010 Zacytuję sam siebie: BIOS wgrałem najnowszy, ale nic nie pomogło. Czyli mam rozumieć, że rdzeni w ogóle nie ma? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2010 Spróbuj z BIOS-em F2, u mnie nie było na nim problemów z unlockiem 555. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2010 Pomyślę, ale to chyba raczej wina procesora. Niestety nie miałem wcześniej doświadczeń z odblokowywaniem rdzeni, ale z tego co piszesz rozumiem, że na tej płycie Ci się udało? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2010 (edytowane) Nie jest to możliwe. Jeżeli była by to wina procesora to nie wstał by, albo zdechł po poście albo zawieszał się na def w Windzie, albo nie przechodził testów na przykład linxa lub potrzebował bardzo wysokiego napięcia aby chodzić na niskich częstotliwościach. Edit: mógł by tez sypać specyficznymi artami w grach, sam tego nie widziałem, ale słyszałem, że na wadliwych PII czasem jest taki efekt po unlocku. Tymczasem on nie widzi dodatkowych rdzeni, a to typowy efekt przy złym biosie. Sprawdź ten, który zalecił Ci luk, lub szukaj niereferencyjnych biosów na forach o ile masz do tych forów i użytkowników zaufanie. Edytowane 6 Grudnia 2010 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...