Skocz do zawartości
Stato

Cicha, wydajna lepsza od 8800GT OC karta graficzna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Planuję zrobić upgrade komputera na swoje urodziny :P

Na razie wybrałem:

Intel Xeon x3440

Zalman CNPS 10X Flex + SilentiumPC Zephyr 120

DDR3 Goodram 4GB PC1333 CL9 Dual 2x2GB

Ocz vertex2 60gb/Crucial c300 64gb

Reszty oprócz płyty nie zmieniam.

Potrzebuje jakąś dobrą, stabilną i szybką płytkę p55 z usb3.

Budżet: Max 450zł

Zainteresowały mnie:

Asus p7p55d-e lx, MSI p55a-g55, Gigabyte ga-p55-usb3, GA-P55A-UD3, AsRock P55 Extreme4.

Która z nich jest najlepsza? Po przeczytaniu "Testu 13 Płyt Głównych LGA 1156 ze Średniej Półki" skłaniam się w stronę Asusa p7p55d-e LX, jednakże Msi też jest ciekawa. Gigabyte z drugiej strony jest trochę tańszy, lecz też dobry. Chce podkręcić Xeona do 3,5ghz minimum.

Proszę o pomoc.

Edytowane przez Stato

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainteresowały mnie:

Asus p7p55d-e lx, MSI p55a-g55, Gigabyte ga-p55-usb3, GA-P55A-UD3, AsRock P55 Extreme4.

Która z nich jest najlepsza? Po przeczytaniu "Testu 13 Płyt Głównych LGA 1156 ze Średniej Półki" skłaniam się w stronę Asusa p7p55d-e LX, jednakże Msi też jest ciekawa.

Ale przecież tam P7P55D-E LX nie ma, więc skąd taki wniosek? :wink: .

Jeśli nie możesz dopłacić do P7P55D-E, to na Twoim miejscu brałbym P55-USB3 od Gigabyte, zwłaszcza, że z tego, co widzę, wymagania co do OC nie są wygórowane. Gigabyte pozwoli na osiągnięcie dobrego wyniku, po prostu na Asusie być może wyciągnąłbyś ciut więcej. Wersja LX ma sekcję zbliżoną do P55-USB3, więc śmiem twierdzić, że będzie co najwyżej równa płycie od GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za zainteresowanie :)

EDIT:

Srry źle przeczytałem. Ogólnie myślę, że płyty oznaczone p7p55d-e są do siebie podobne czyż nie? Nawet wg. waszego testu płyty p7p55d i p7p55d-e PRO wypadają podobnie, a nawet tańsza p7p55d wypada czasami lepiej. Więc LX pewnie też by tak wypadła co nie? :P

Ale mimo wszystko jak polecacie Gigabyte, to chyba go wezmę.

Edytowane przez Stato

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za zainteresowanie :)

Ależ proszę :) .

Srry źle przeczytałem. Ogólnie myślę, że seria płyty oznaczone p7p55d-e są do siebie podobne czyż nie? Ogólnie nawet wg. waszego testu płyty p7p55d i p7p55d-e PRO wypadają podobnie, a nawet tańsza p7p55d wypada czasami lepiej. Więc LX pewnie też by tak wypadła co nie? :P

P7P55D, P7P55D-E i P7P55D-E PRO to płyty oparte o to samo PCB. Ze zdjęć wyraźnie widać, że wersja LX jest inna, więc nie można założyć, że będzie taka sama.
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam i warto. Puszczałem proca na 3,40 na def napięciu i śmigał. Jak na razie zero problemów. W większe oc będę się bawił jak wróci mi zasilacz z serwisu. Wcześniej miałem płyty gigabyte i w sumie byłem zadowolony choć asus ma kilka rzeczy któych gb nie ma a dla mnie są istotne(konfiguracja w biosie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A szybko się bootuje? Sprawdzałeś jak działa Sata III? Jest stabilna? Teraz mam Asusa p5ld2-vm dh na lga 775 i się jakoś przymulił, a bootowanie trwa długo :/ Poza tym do oc się totalnie nie nadaje i ma malutko usb. Mam nadzieje że Asusy się zmieniły od 2007 roku :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłączyłem express gate i dla mnie jest szybko, szybciej niż poprzednia gigabyte ep45c-ds3r. Sata 3 nie sprawdzałem nie mam takiego dysku. Do oc powinna być b.dobra co zresztą potwierdzają testy. Usb ma standardowo chyba 8szt na tylnym panelu. Usb 3.0 nie testowałem.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A i jeszcze jedno pytanko.

Czy mój zasilacz uciągnie ten sprzęt?

Teraz mam Corsair CMPSU-550VXEU 550W, kupiony w tym roku.

Pełny build:

CPU: Intel Xeon x3440 + Zalman CNPS 10X Flex + SilentiumPC Zephyr 120

mobo: prawdopodobnie ten Asus p7p55d-e

GPU: Zotac gf 8800 gt 512 mb

RAM: DDR3 Goodram 4GB PC1333 CL9 Dual 2x2GB

dyski: ssd Crucial c300 64gb + Western Digital CAVIAR 1TB 64MB SATA3 (WD1002FAEX) + jakis samsung 400gb (niekoniecznie)

karta dźwiękowa: Creative Audigy 2 ZS (tez może pojdzie w odstawke)

Naped: Liteon LH-20A1H

Według kalkulatora PSU to będzie działało, ale chce mieć pewnosć :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam znowu :P

Potrzebuje obudowę midi tower.

Kolor najlepiej czarny. Ma być cicha, pojemna i stosunkowo przewiewna (chociaż wolę już ciszę). Fajnie by było mocowanie na dysk ssd, filtry antykurzowe i miejsce do ułożenia kabli.

Mam na nią 300 zł. Zainteresował mnie Cooler Master Sileo 500, ale nie ma miejsc na kable i filtrów antykurzowych.

Jakieś sugestie? Może warto dozbierać na coś lepszego?

Proszę o pomoc.

Edytowane przez Stato

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sileo 500 to stara konstrukcja...

Z nowszych, sztywną konstrukcją jest SilentiumPC Gladius 600 i 800, dodatkowo masz filtry przed przednim wentylatorem 140mm(bardzo cichy) i od spodu zasilacza. Ciekawostką jest to, że zamontowana 120mm na tyle obudowy jest głośniejsza od tego 140mm, z twojego pierwszego posta wynika, że masz takiego zaphyra tylko nie podświetlanego.

Edytowane przez master4life
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jest cicha? Bo widzę, że ma dziury na wylot a to nie wróży za dobrze :/

Teraz mam jakąś tandetę - Trendsonic wizard fc-wi09a, która wygląda podobnie. Czy ten Gladius będzie cichszy? Podoba mi się środek, widać że fajnie wykonany i dużo miejsca, ale troche za lekka jest.

Jakieś inne propozycje?

Edytowane przez Stato

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam znowu :P

Potrzebuje obudowę midi tower.

Kolor najlepiej czarny. Ma być cicha, pojemna i stosunkowo przewiewna (chociaż wolę już ciszę). Fajnie by było mocowanie na dysk ssd, filtry antykurzowe i miejsce do ułożenia kabli.

Mam na nią 300 zł. Zainteresował mnie Cooler Master Sileo 500, ale nie ma miejsc na kable i filtrów antykurzowych.

Jakieś sugestie? Może warto dozbierać na coś lepszego?

Proszę o pomoc.

Dozbieraj do Fractala. Powinnien byc bardzo dobry przy tych wymaganiach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Znowu coś potrzebuje no :D

Tym razem spalił mi się Zotac Geforce 8800 GT AMP!.Tutaj specyfikacja:

Chipset

Chipset Manufacturer NVIDIA®

GPU GeForce® 8800 GT AMP

Core clock 700MHz

Stream Processors 112

Shader Clock 1700 MHZ

Memory

Memory Clock 2000MHz

Memory Size 512MB

Memory Interface 256-bit

Memory Type GDDR3

ROP: 12

Teraz potrzebuje czegoś w zamian, tylko znacznie cichszego i mniej grzejącego się. Ta karta była wielką głośną grzałką w obudowie. Najlepiej jakby nowa karta była lepsza albo podobna pod względem wydajności. Najbardziej zależy mi na ciszy (pwm wskazane). Przydałby się też wylot powietrza z obudowy. Fajnie by było, żeby nowe gry były grywalne, ale głównie komputera używam do oglądania filmów i internetu. Do wydania mam wstępnie max 300-400 zł, ale zobaczę jak ta kwota się ma do moich wymagań. Oglądałem karty w temacie "Karty Graficzne na Grudzień 2010r.", ale nie wiem jak się ma ich wydajność do mojej. Martwi mnie ta szyna - 128, moja miała 256. To ile muszę wydać na nową kartę, i jaką kartę wybrać, aby spełniła moje wymagania?

Mój aktualny sprzet: Cicha, wydajna lepsza od 8800GT OC karta graficzna - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi