Stato Opublikowano 2 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2010 (edytowane) Witam. Planuję zrobić upgrade komputera na swoje urodziny :P Na razie wybrałem: Intel Xeon x3440 Zalman CNPS 10X Flex + SilentiumPC Zephyr 120 DDR3 Goodram 4GB PC1333 CL9 Dual 2x2GB Ocz vertex2 60gb/Crucial c300 64gb Reszty oprócz płyty nie zmieniam. Potrzebuje jakąś dobrą, stabilną i szybką płytkę p55 z usb3. Budżet: Max 450zł Zainteresowały mnie: Asus p7p55d-e lx, MSI p55a-g55, Gigabyte ga-p55-usb3, GA-P55A-UD3, AsRock P55 Extreme4. Która z nich jest najlepsza? Po przeczytaniu "Testu 13 Płyt Głównych LGA 1156 ze Średniej Półki" skłaniam się w stronę Asusa p7p55d-e LX, jednakże Msi też jest ciekawa. Gigabyte z drugiej strony jest trochę tańszy, lecz też dobry. Chce podkręcić Xeona do 3,5ghz minimum. Proszę o pomoc. Edytowane 14 Grudnia 2010 przez Stato Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariooooo Opublikowano 2 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2010 Hum, sam mam MSI p55 gd65 i pewnie nie jestem obiektywny ale innej bym nie wybrał. Sekcja zasilania jest super, mój xeon chodzi sobie spokojnie na 3,8 <= więcej narazie mi nie potrzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stato Opublikowano 2 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2010 (edytowane) Te radiatory na sekcji zasilania wyglądają zachęcająco :P, ale nie ma usb3 :/ Edytowane 2 Listopada 2010 przez Stato Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 2 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2010 Zainteresowały mnie: Asus p7p55d-e lx, MSI p55a-g55, Gigabyte ga-p55-usb3, GA-P55A-UD3, AsRock P55 Extreme4. Która z nich jest najlepsza? Po przeczytaniu "Testu 13 Płyt Głównych LGA 1156 ze Średniej Półki" skłaniam się w stronę Asusa p7p55d-e LX, jednakże Msi też jest ciekawa. Ale przecież tam P7P55D-E LX nie ma, więc skąd taki wniosek? :wink: . Jeśli nie możesz dopłacić do P7P55D-E, to na Twoim miejscu brałbym P55-USB3 od Gigabyte, zwłaszcza, że z tego, co widzę, wymagania co do OC nie są wygórowane. Gigabyte pozwoli na osiągnięcie dobrego wyniku, po prostu na Asusie być może wyciągnąłbyś ciut więcej. Wersja LX ma sekcję zbliżoną do P55-USB3, więc śmiem twierdzić, że będzie co najwyżej równa płycie od GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariooooo Opublikowano 2 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2010 Gierek ma rację, fakt pisałeś o usb3. Sam pewnie kupie płytke pcie na usb3 kiedys- narazie mi to nie potrzebne. Ale jednak LX moim zdaniem będize równa albo ciut lepsza od GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stato Opublikowano 2 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2010 (edytowane) Dzięki za zainteresowanie :) EDIT: Srry źle przeczytałem. Ogólnie myślę, że płyty oznaczone p7p55d-e są do siebie podobne czyż nie? Nawet wg. waszego testu płyty p7p55d i p7p55d-e PRO wypadają podobnie, a nawet tańsza p7p55d wypada czasami lepiej. Więc LX pewnie też by tak wypadła co nie? :P Ale mimo wszystko jak polecacie Gigabyte, to chyba go wezmę. Edytowane 2 Listopada 2010 przez Stato Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 2 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2010 Dzięki za zainteresowanie :) Ależ proszę :) . Srry źle przeczytałem. Ogólnie myślę, że seria płyty oznaczone p7p55d-e są do siebie podobne czyż nie? Ogólnie nawet wg. waszego testu płyty p7p55d i p7p55d-e PRO wypadają podobnie, a nawet tańsza p7p55d wypada czasami lepiej. Więc LX pewnie też by tak wypadła co nie? :P P7P55D, P7P55D-E i P7P55D-E PRO to płyty oparte o to samo PCB. Ze zdjęć wyraźnie widać, że wersja LX jest inna, więc nie można założyć, że będzie taka sama. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stato Opublikowano 2 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2010 W sumie ASUS P7P55D-E mogę kupić za 450 zł, więc się zalicza :P Tylko czy warto? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPiDeK Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2010 Ja mam i warto. Puszczałem proca na 3,40 na def napięciu i śmigał. Jak na razie zero problemów. W większe oc będę się bawił jak wróci mi zasilacz z serwisu. Wcześniej miałem płyty gigabyte i w sumie byłem zadowolony choć asus ma kilka rzeczy któych gb nie ma a dla mnie są istotne(konfiguracja w biosie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stato Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2010 A szybko się bootuje? Sprawdzałeś jak działa Sata III? Jest stabilna? Teraz mam Asusa p5ld2-vm dh na lga 775 i się jakoś przymulił, a bootowanie trwa długo :/ Poza tym do oc się totalnie nie nadaje i ma malutko usb. Mam nadzieje że Asusy się zmieniły od 2007 roku :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPiDeK Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2010 Wyłączyłem express gate i dla mnie jest szybko, szybciej niż poprzednia gigabyte ep45c-ds3r. Sata 3 nie sprawdzałem nie mam takiego dysku. Do oc powinna być b.dobra co zresztą potwierdzają testy. Usb ma standardowo chyba 8szt na tylnym panelu. Usb 3.0 nie testowałem. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stato Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2010 A i jeszcze jedno pytanko. Czy mój zasilacz uciągnie ten sprzęt? Teraz mam Corsair CMPSU-550VXEU 550W, kupiony w tym roku. Pełny build: CPU: Intel Xeon x3440 + Zalman CNPS 10X Flex + SilentiumPC Zephyr 120 mobo: prawdopodobnie ten Asus p7p55d-e GPU: Zotac gf 8800 gt 512 mb RAM: DDR3 Goodram 4GB PC1333 CL9 Dual 2x2GB dyski: ssd Crucial c300 64gb + Western Digital CAVIAR 1TB 64MB SATA3 (WD1002FAEX) + jakis samsung 400gb (niekoniecznie) karta dźwiękowa: Creative Audigy 2 ZS (tez może pojdzie w odstawke) Naped: Liteon LH-20A1H Według kalkulatora PSU to będzie działało, ale chce mieć pewnosć :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2010 Nie powinien mieć z tym problemu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stato Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2010 Ok. Dziękuję wszystkim za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stato Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2010 Jeszcze jedno :D Jaka jest różnica między Goodram GR1333D364L9/4G a GR1333D364L9/4GDC? Różnica w cenie to ok 40zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2010 Pierwszy to 1 kosc 4GB, drugi to 2x2GB Dual Channel. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stato Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2010 Ooo dzięki. Jakoś po opisach w sklepie nie mogłem rozkminić. 40 zł w kieszeni :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stato Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2010 (edytowane) Witam znowu :P Potrzebuje obudowę midi tower. Kolor najlepiej czarny. Ma być cicha, pojemna i stosunkowo przewiewna (chociaż wolę już ciszę). Fajnie by było mocowanie na dysk ssd, filtry antykurzowe i miejsce do ułożenia kabli. Mam na nią 300 zł. Zainteresował mnie Cooler Master Sileo 500, ale nie ma miejsc na kable i filtrów antykurzowych. Jakieś sugestie? Może warto dozbierać na coś lepszego? Proszę o pomoc. Edytowane 14 Listopada 2010 przez Stato Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2010 (edytowane) Sileo 500 to stara konstrukcja... Z nowszych, sztywną konstrukcją jest SilentiumPC Gladius 600 i 800, dodatkowo masz filtry przed przednim wentylatorem 140mm(bardzo cichy) i od spodu zasilacza. Ciekawostką jest to, że zamontowana 120mm na tyle obudowy jest głośniejsza od tego 140mm, z twojego pierwszego posta wynika, że masz takiego zaphyra tylko nie podświetlanego. Edytowane 14 Listopada 2010 przez master4life 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stato Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2010 (edytowane) A jest cicha? Bo widzę, że ma dziury na wylot a to nie wróży za dobrze :/ Teraz mam jakąś tandetę - Trendsonic wizard fc-wi09a, która wygląda podobnie. Czy ten Gladius będzie cichszy? Podoba mi się środek, widać że fajnie wykonany i dużo miejsca, ale troche za lekka jest. Jakieś inne propozycje? Edytowane 14 Listopada 2010 przez Stato Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2010 A moze ta Fractal Design Define R2 Silver Arrow [FD-CA-DEF-R2-SI] - 339zł : Esc.pl ? Jest cicha to na pewno , a tylko minimalnie przekracza budzet Twoj. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stato Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2010 Wolałbym coś tańszego. W takim wypadku to już bym poczekał i kupił R3 :P No i może to jest najlepsze rozwiązanie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2010 Witam znowu :P Potrzebuje obudowę midi tower. Kolor najlepiej czarny. Ma być cicha, pojemna i stosunkowo przewiewna (chociaż wolę już ciszę). Fajnie by było mocowanie na dysk ssd, filtry antykurzowe i miejsce do ułożenia kabli. Mam na nią 300 zł. Zainteresował mnie Cooler Master Sileo 500, ale nie ma miejsc na kable i filtrów antykurzowych. Jakieś sugestie? Może warto dozbierać na coś lepszego? Proszę o pomoc. Dozbieraj do Fractala. Powinnien byc bardzo dobry przy tych wymaganiach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stato Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2010 Witam. Znowu coś potrzebuje no :D Tym razem spalił mi się Zotac Geforce 8800 GT AMP!.Tutaj specyfikacja: Chipset Chipset Manufacturer NVIDIA® GPU GeForce® 8800 GT AMP Core clock 700MHz Stream Processors 112 Shader Clock 1700 MHZ Memory Memory Clock 2000MHz Memory Size 512MB Memory Interface 256-bit Memory Type GDDR3 ROP: 12 Teraz potrzebuje czegoś w zamian, tylko znacznie cichszego i mniej grzejącego się. Ta karta była wielką głośną grzałką w obudowie. Najlepiej jakby nowa karta była lepsza albo podobna pod względem wydajności. Najbardziej zależy mi na ciszy (pwm wskazane). Przydałby się też wylot powietrza z obudowy. Fajnie by było, żeby nowe gry były grywalne, ale głównie komputera używam do oglądania filmów i internetu. Do wydania mam wstępnie max 300-400 zł, ale zobaczę jak ta kwota się ma do moich wymagań. Oglądałem karty w temacie "Karty Graficzne na Grudzień 2010r.", ale nie wiem jak się ma ich wydajność do mojej. Martwi mnie ta szyna - 128, moja miała 256. To ile muszę wydać na nową kartę, i jaką kartę wybrać, aby spełniła moje wymagania? Mój aktualny sprzet: Cicha, wydajna lepsza od 8800GT OC karta graficzna - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...