Skocz do zawartości
zenit

Barton 2500+

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś zakupiłem Bartona 2500+ temperatura na moim Volcano11 na standardowych ustawieniach wynosiła 45stopni. Rozpocząłem podkręcanie od fsb i doszedłem, do 198 ale 3Dmark2001 wychodził z testu na pulpit, zjechałem wiec do 192. Następnie się chwyciłem za mnożnik 11 x192 (2112MHz)mój BIOS rozpoznaje wtedy procesor jakoXP3200+ bez podnoszenia napięcia. Temperatura w tej chwili wynosi 48 stopni chyba nie jest za wysoka. Myślę ze teraz powinienem podnieść napięcie, ale zasiłke mam kiepską i nie wiem, na jakim napięciu się zatrzymac, które będzie w miarę bezpieczne dla procesora? Co dalej to chyba nie jest wszystko, co mogę z niego wycisnąć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich ponownie.

Obniżyłem Fsb do 184 i mnożnik ustawiłem na 12.5 (2300 MHz)

Napięcie 1.65V Windows nie chce wstać i tak do 1.70V

1.725V – 1.750V 10sekund i Restart.

1.80V 3Dmark 2001 do polowy dochodzi i restart

1.825V 3Dmark 2001 ZALICZONY. Temperatura CPU 56 stopni na maksymalnych obrotach Volcano 11, zdecydowanie chyba za duża. Moja zasilka ma strasznie nie stabilny napięcia i obawiam się o to ze może być za słaba do takich wyczynów, może je wam zaprezentuje, program DigiDoc dostarczony razem z płytą główną.

Vcore 1.79V w biosie 1.825V

VDIMM 2.59V w biosie 2.60V

VDDQ 1.50V nie wiem, co to?

+3.3-3.09V +5-4.73V +2.5-2.59V

+12-12.35V -12-12.28V

Zaobserwowałem dziwna rzecz podniosłem mnożnik do 13 na fsb 184 i płytka rozpoznała mi bartona 2500+ temp spadla do 45 stopni czy to znaczy ze jest zablokowany mnożnik? Chciałbym go jeszcze podkręcić, czy sobie odpuścić ze względu na temperaturę i napięcia dawane przez zasilacz? Czy Chipset może mieć wpływ na to ze fsb mi nie wyrabia, a zwłaszcza, kiedy się za bardzo grzeje, chociaż nie wiem jak to stwierdzić czy temperatura jest na nim za wysoka i jak temu zaradzić? Wiem na pewno ze wymienię zasilacz niebawem na Antka 380W lub Chieftek 420W x2 Fan, ale czy wymieniać Volcano 11 na Aero 7? I czy te 2300MHz jest czymś, z czego się można cieszyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Volcano zostaw, lepiej będzie jak sprawisz sobie nową zasiłkę.

3,3V - 3,09 :D

Bez porządnego zasilacza wiele nie zdziałasz, najwyżej go spalisz i coś jeszcze.

Spróbuj wgrać najnowszy bios. Może zniknie problem z identyfikacją cpu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zasilacza to, co byście mi zaproponowali, ja się zastanawiam nad Antciem 380W lub Chieftekiem 420W na zasilacz zamierzam wydać ok. 500 stów i nie chce później żałować tego zakupu?

Ile bym musiał wylozyc, kasiory na WC, i jakie miał bym kupić żeby dobrze mi chłodziło mojego Bartona? Podejrzewam ze mi cos polecicie do zlozenia samemu a ja wcale się na tym nie znam. Może ktoś z was mi by cos takiego złożył

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorrki Zenit,że sie podepnę pod Twój wątek ale szukam odp na jedno nurtujące mnie pytanie:

Czy ktoś wie do jakiego numeru będą robione Bartony (obecnie najwyższy to chyba 3200+)?

Pozdrawiam i jeszcze raz sorrki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorrki Zenit,że sie podepnę pod Twój wątek ale szukam odp na jedno nurtujące mnie pytanie:

Czy ktoś wie do jakiego numeru będą robione Bartony (obecnie najwyższy to chyba 3200+)?

Pozdrawiam i jeszcze raz sorrki!

ja tez z gory sorki za podpinke jaki ty masz zenit zasilacz tego hunt.. z podpisu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobacz sobie recke tutaj

Na pewno jest to lepszy a przede wszystkim cichszy wybor od Chiefteca, a jak napisales ze masz do wywalenia 500zl, to doradzam cos najlepszego w tej cenie, a bedzie Ci ten Antec pewnie dlugie lata sluzyc. Zawsze mozesz zaoszczedzic na mocy ale roznica ceny miedzy 380W a 430W w Siriusie to jakies 50zl moze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o <span style="color:red;">[ciach!]</span>a

jak mi cos w tym Antecu exploduje to mam w koncu trzy lata gwarancji na niego :twisted:

znalazles cos jeszcze moze na ten temat? bo jakos do tej pory wszyscy mi te zasilki zachwalali, nie slyszalem nigdy o takim wypadku, takze sam zaczalem zachwalac od kiedy sobie taka kupilem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o <span style="color:red;">[ciach!]</span>a

jak mi cos w tym Antecu exploduje to mam w koncu trzy lata gwarancji na niego :twisted:

znalazles cos jeszcze moze na ten temat? bo jakos do tej pory wszyscy mi te zasilki zachwalali, nie slyszalem nigdy o takim wypadku, takze sam zaczalem zachwalac od kiedy sobie taka kupilem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LPC tak tego w podpisie i bardzo kiepsko trzyma napiecia.

qrde a tyle sie naczytalem ze huntkeye w swoim przedziale cenowym sa fullwypas ze az go mialem kupic...niech to cho. szczeli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Younior możesz napisać, jaka konfiguracje ma twój brat -jaki zasilacz, płyta, może WC lub, jaki wiatrak na CPU. Z chęcią bym swojego tak wykręcił.

jasne ze moge, ma epoxa 8rda+, zasilka feel'a 350W, pamiatki kingstone hiperx pc333 (jedna kosc 256) i wiatrak coolermastera CP5-7JDIB Silent (temp. ok 53 stopni :/)

procek poszedl nawet na 11x200 ale ze nie bylo zbytniej roznicy w wydajnosci (ma narazie tylko gf 2 mx 400) to wrocil do poprzednich...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic więcej na ten temat nie znalazłem, czy oprócz zasilacza cos więcej może trzasnąć, bo wtedy strasznie bym się zjeżył. Spodobała mi się twoja zasiłka Antec True 550W ATX 659 zł, zbieram na taką. LPC- HuntCey tez mi tak zachwalali!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Zenit!

Mam do Ciebie wielką prośbe, żebys jak mozesz zrobil kilka fotek swojej plytki- jak wyglada sprawa z zakladaniem radiatora na niej i jak to po zalozeniu Volcano 11 wyglada oraz zebys napisal jakie masz temperaturki na tym volcano i przy jakiej czestotliwosci procka i czy na low, medium czy max obroty. Z gory dziekuje i Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co sie orientuje to lepiej kupić z zasilaczem takze obudowe firmy antec - obudowa plus zasilacz chyba jakies 100 zl drozsza od samego zasilacza, a bardzo fajna, oplaca sie, chyba ze sie mA juz fajna bude.

BTW jakie polecacie obudowy z zasilaczem (nazwy modeli - same zasilacze tez mnie interesuja) firmy Antec????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, moze mi sie wydaje ale budy Anteca sa sprzedawane bez zasilaczy i kosztuja troche drozej nawet od Chieftecow z zasilkami. Co do zasilaczy Anteca to zalezy na co cie stac w sumie rozsadny wybor to Antec TP 430W bo jest niewiele drozszy od 380W, jak stac cie i potrzebujesz naprawde wiecej mocy lub myslisz przyszlosciowo jak ja ze bedziesz potrzebowal to mozna wziac najmocniejszego 550W :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, moze mi sie wydaje ale budy Anteca sa sprzedawane bez zasilaczy i kosztuja troche drozej nawet od Chieftecow z zasilkami.................

Zalezy od modelu, niektore sa z zasilkami inne bez. Poszukaj na www.antec-inc.com

BTW

kto mi moze powiedziec, jaka obudowa ma nad zasilaczem dosc miejsca na chlodnice?? Producent i model jak mozna :) :) :) :) :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zenit, jak mozesz to naprawde prosze o jakies fotki i dokladniejszy opis tej plytki- jak sie sprawuje jakie temperatury na odpowiednich obrotach i na jakich Mhz, i czy sa problemy z coolerami na procka bo zauwazylem ze cosik tam malo miejsca jest od socketa. Jak mozesz to zamiesc jakies fotosy.

Z gory tHX

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam danieldz ze się nie odzywałem, ale nie zawsze mam czas. Co do płytki to osobiście jestem z niej bardzo zadowolony i sprawuje się pięknie. Co prawda są małe wady, nie kiedy po jakiś przestawieniach w biosie, jeżeli się nie wróci do głównego menu i chcemy zapisać ustawienia to się zwiesza. Wcześniej miałem Volcano 9 i w tej chwili temperatura na tych samych obrotach zleciała o jakieś 8 stopni. Mamy tez straszne upały i jeszcze nigdy nawet na max RPM nie miałem niższej temperatury niż 45 stopni. Na moim aktualnym Fsb kręcąc obrotami potrafi zbić temperaturę nawet o 6 stopni, ale wtedy robi się naprawdę głośno. Zamieściłbym ci jakieś fotki, bo mam możliwość, ale nie wiem jak je tu wpasować, podaj e-mail. :oops:

http://www.moded-kompz.net/?name=Cooling&id=29

Tutaj masz test tego wentyla, dodaj sobie 5 stopni do wszystkich osiągów i bedziesz mial moje wyniki (+ -)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...