greenhorn81 Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 (edytowane) Witam! Panowie i panie zwracam się z prośbą o fachową poradę odnośnie skompletowania zestawu, który spełniłby moje oczekiwania :) Aby poczuć pełną satysfakcję swojego zestawu chciałbym aby cechował się: 1. niskim poziomem halasu (dB) 2. wydajną i stabilną pracą 3. możliwości O/C zbytnio mnie nie interesują Wykorzystanie: Aplikacje (projektowanie stron > obróbka grafiki > obróbka wideo), rozrywka (filmy + gry (głównie RTS), praca na dużych ilościach małych plików. Aktualnie biorę pod uwagę zestaw oparty na bazie xeona x3440, nie mniej nie jest to jakiś sztywny wybór i wszelkie inne sugestie są mile widziane :) 1. Procesor: a) Intel XEON x3440 -> serwerowy procek, który skusił mnie 8MB cache'em, mniejszym w stosunku do AMD TDP, 4 rdzenie fizyczne i 8 logicznych (których wykorzystanie na obecną chwilę jest i tak dyskusyjne podobnie jak wykorzystanie HT), nie mniej z tego co widzę po testach lepiej wypada niż i5, dorównując nawet i7 b) inny? [max 850zł] 2. Płyta główna: no i tu mam lekki dylemat P55? H55? a może H57? mimo, że te ostatnie są bardziej optymalne pod i5 i wykorzystanie graficznego procesorka niż pod typowego xeona aktualnie na oku: a) Gigabyte GA-H55-UD3H b) Gigabyte GA-P55-UD3 c) DFI LanParty DK P55 (do tej to nie jestem do końca przekonany, bo doczytałem się gdzieś, że ma gniazda procka robione na bazie podzespołów foxconna, które są podatne na wypalanie, ale nie do końca chce mi się w to wierzyć :) d) Asus? jeżeli tak, to który?:) e) inna? [max 450zł] 3. Pamięć RAM: Goodramy budzą moją wątpliwość co do jakości wykonania więc moja propozycja to: a) A-Data X-Series DDR3 2x2GB 1600MHz CL7-7-7-20 XMP Ready OC b) G.SKILL DDR3 2x 2GB 1600MHz CL7 ECO c) inna? I tu mam pytanie czy 1600MHz będzie efektywnie wykorzystywane przez CPU? bo jakoś rzuciło mi się gdzieś w oczy, iż dla procków i5 i podobnej klasy efektywna obsługa pamięci kończy się na 1333MHz, a dalej to już nie mam pojęcia co się dzieje :) [max 420zł] 4. Karta graficzna: Przede wszystkim cicha! a) Gigabyte GTX 460 768MB ver. OC lub normal b) MSI GTX 460 768 Cyclone c) Gigabyte ATI Radeon HD5750 1GB DDR5/128bit DVI/HDMI Sillent Cell -> słabsza od powyższych, ale za to z pasywnym chłodzeniem i wyraźniej energooszczedna :) d) inna? [max 650zł] 5. Dysk twardy: a) Samsung SpinPoint F3 1TB 32MB cache lub wersja 500 GB 16MB cache (dla informacji: aktualnie pracuję na dysku 120GB^^ i jest na styk) b) inny? [max 250zł] 6. Nagrywarka DVD - zbędna (mam stara) [max 0zł ;] 7. Zasilacz: Priorytet! Koniecznie jak najwyższa sprawność, zapas mocy, cicha praca. Nie musi być modularny. a) Fortron Everest 80 PLUS 600 (krótki opis - wersja 700 - min. jedno z ciekawych rozwiązań (SilentGuard)- przy obciążeniu poniżej 20% potrafi wyłączać wentylator. b) Corsair HX620W c) be quiet Straight Power E7-550W d) OCZ Z-Series OCZZ550-UN 550W e) inny? [max 350zł] 8. Obudowa: Solidny materiał, nie wpadająca w drgania i inne tego typu efekty specjalne, "przewiewna" w pożadany sposób, filtry przeciwkurzowe, ciężka i stabilna, żadnych wyraźnie żarzących lampek (szczególnie tych stan power/HDD), wentylatory LED mogą być o ile jest opcja ich wyłączenia. a) Fractal Design Define R3 Titanium b) Antec Three Hundred c) Antec Two Hundred d) Cooler Master Gladiator RC-600-KKN1-GP Black e) Cooler Master Dominator RC-690-KKN1-GP Black f) Cooler Master CM 690 II Advanced RC-692-KKN2-GP Pure Black g) Chieftec Aegis CH-05-B-B b/z h) i-box wizard one ->wydaje się być ciekawa i bogato wyposażona, jednak nie znalazłem na necie, żadnych konstruktywnych opinii. i) inna? [max 350zł] 9. Dodatkowe chłodzenie na procesor: Aktualnie nie przewiduję zabawy w O/C, także nie wiem czy jest sens wydawać kasę na ten podzespół, teoretycznie dobra obudowa powinna po części załatwić sprawę efektywnego chłodzenia proca i podzespołów, pozostaje jedynie kwestia decybeli:) ale jeżeli już miałbym brać coś pod uwagę to myślę nad: a) Zalman CNPS10X ->tylko która wersja? b) Noctua NH-U12P (o ile budżet pozwoli) c) inny? [max 180zł] 10. Monitor: Aktualnie pracuję na CRT Philips brillance 19" Trinitron^^ I zastanawiam się nad zmianą. Interesuje mnie max 22" i jak najlepsze technologiczne wykonanie, co by obraz był, no wiecie: jak żyleta:) Niestety tu nie mam żadnych pretendentów, także jestem zdany na waszą pomoc:) Edytowane 14 Października 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 2. P55-T3eH9, P7P55D-E, P55-USB3. 3. Goodram 1333MHz CL9. 4. MSI Cyclone 5. Najlepiej byłoby kupić SSD na system + HDD na magazyn. 7. Corsair 450W wystarczy. 8. Define R3 będzie dobrym wyborem. I-BOX to syf. 9. Performa wystarczy i będzie cicho. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 10. Cena?? Może coś na matrycy IPS (LG w2220p, DELL 2209wa, DELL u2210h, HP zr22w, bądź trochę droższy wyposażony w czujnik natężenia światła Nec ea231wmi). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenhorn81 Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 (edytowane) @andrew777 Mógłbyś uzasadnić wybór: Goodram 1333MHz CL9 -> jak z jakością i wydajnością takich kości? markowe nie byłyby pewniejsze? MSI Cyclone ->czym się kierowałeś przy jego wyborze na tle pozostałych, bo jeżeli chodzi o gtx 460 to msi i gigabyte oferuja praktycznie najcichsze chlodzenie wzgledem pozostalych producentow, a roznica pomiedzy tymi dwoma jest praktycznie niezauwazalna:) Jeżeli SSD wchodziłby w grę to który dokładniej?:) Define R3 -> dlaczego akurat ta:) @KoVol ciekawa sprawa z tymi IPS, nie jestem na bieżaco, jak wypadaja na tle np. monitorkow z podswietleniem led np. Iiyama ProLite E2271HDS-1, model Nec ea231wmi z kolei (na IPS) posiada 14ms czasu reakcji, troche przyduzo jezeli chodzi o gry, nie uwazasz?:) co do ceny to mysle ze 1400zł to max jaki moglbym wydac, przy czym jak dla mnie to 22" spokojnie wystarczy, pewnie bedzie az za duzy:P Edytowane 14 Października 2010 przez greenhorn81 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 (edytowane) Goodramy nie są markowe? o.0 Wilk Electronic jest naprawdę wysoko jeśli chodzi o wdrażanie nowych technologii, a na rynku europejskim roxi. W dodatku mają bardzo dobre OC (o ile komuś potrzebne to) i są pewnie, więc nie ma się co obawiać. Przetestowane przez setki userów... Spójrz też na napięcia :P troche to zabawne że np OCZ reklamuje coś jako niskonapieciówki a w Goodramie to normalne. A seria Play ma 1,5 czyli jeszcze niższe. Cyclone jest bardzo cicha i wydajna, ale ogólnie to nawet referent nie będzie głośny w R3. Co do samej karty to jest już 5770 pasywny Gigabyta ;) Pewnie będzie drogawy no ale wentyl 12 na minimum i karta jest znacznie chłodniejsza niż temp człowieka. Ew kup 4870/90 lub GTX260.. O Define R3 poszukaj artykułów i testów, sporo tego nawet po polsku Edytowane 14 Października 2010 przez Prolog 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 @KoVol ciekawa sprawa z tymi IPS, nie jestem na bieżaco, jak wypadaja na tle np. monitorkow z podswietleniem led np. Iiyama ProLite E2271HDS-1, model Nec ea231wmi z kolei (na IPS) posiada 14ms czasu reakcji, troche przyduzo jezeli chodzi o gry, nie uwazasz?:) co do ceny to mysle ze 1400zł to max jaki moglbym wydac, przy czym jak dla mnie to 22" spokojnie wystarczy, pewnie bedzie az za duzy:P Przy Necu podawane jest czas reakcji pixela bwb ( czas przejścia między czarny, biały, czarny), przy innych monitorach wymienionych przeze mnie jest podawany czas przejścia gwg (szary biały szary) który jest dużo niższy. Ogólnie różnicy między tymi monitorami dużej niema, aczkolwiek Nec jest najwolniejszy. Podświetlenie LEDowe poprawia kontrast w wyniku czego uzyskuje się bardzo głęboką czerń oraz wysoką jasność bieli (często trzeba ją obniżyć). Ale w dalszym ciągu jest to wyświetlacz na TN czyli kiepskie kąty widzenia (głównie w pionie) oraz kolory jednak troszkę gorsze niż na IPSie. Bardzo dobrą gwarancje oferuje Dell-> 3 lata na jakiegokolwiek subpixelka, oraz wymiana monitora na produkt pozbawiony wad w przeciągu 48h. Co do tych modeli co podałem to tak: LG w2220p oraz DELL 2209wa proporcja obrazu 16:10 DELL u2210h oraz HP zr22w proporcja obrazu 16:9 (mniejsza przestrzeń robocza) Głownie z tych modeli co wymieniłem radził bym ci wybrać Della 2209wa ze względu na gwarancję oraz na większą przestrzeń roboczą niż przy konkurencyjnych modelach ( LG w2220p- jest słabo dostępny w Polsce). Albo Nec ea231wmi ze względu na czujnik natężenia światła (dostosowywanie jasności do warunków oświetlania- głębsza czerń w nocy, lepsza biel w dzień). Test dell 2209wa Nec ea231wmi Na youtubie jest pełno filmików porównujących kąty widzenia między matryca TN a IPS. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenhorn81 Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 (edytowane) @Kovol Niby wszystko ładnie pięknie, ale ciekawi mnie jak wygląda sprawa smużenia w grach?, bo z takimi opiniami się spotkałem odnośnie ISP, a dokładniej w modelu Dell 2209wa :) Inna sprawa dyski SSD, przyjrzałem się im dokładniej i nie do końca taka fajna sprawa, głownie rozchodzi się o żywotność takich dysków jak również nieprzystosowanie aktualnych systemów operacyjnych do optymalnej pracy z nimi. co do pozostałych podzespołów to aktualnie zestaw kształtuje się następująco: xeon x3440 ->(do niego Zalman CNPS10X Performa) Asus P7P55D-E Goodram 1333MHz CL9 ->(myślałem też o wersjach play, ale chyba sobie daruję) MSI Cyclone gtx 460 Corsair CMPSU-520HXEU - 520W lub Fortron Everest 80Plus 500W Fractal Design Define R3 Titanium ->(jakaś alternatywa? bo z ta jest trudnodostępna) Samsung F3 Spinpoint 500GB Edytowane 14 Października 2010 przez greenhorn81 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2010 (edytowane) Do Twoich zastosowań jednak lepsze barwy to jednak poważny argument za IPS. Smużenie jest ciut wyższe, jednak trzeba być mocno wyczulonym, by na to narzekać. Nie słyszałem o problemach z żywotnością SSD... Ale od pewnego czasu nie zgłębiałem tematu tych dysków. Jeśli chodzi o zestaw, to całkiem dobrze dobrany. Jeśli ma być cicho, to weź Zalmana CNPS10X Flex + jakiś dobry wentyl, Performa jest dość hałaśliwa. Plytka OK, choć jeśli nie będziesz wyciskał maksimum z procesora, to możesz oszczędzić i kupić P55-USB3 od Gigabyte, też dobra płyta. Nie wiem, jak tam ceny kart aktualnie wyglądają, ale jeśli Gigabyte z dwoma wentylami jest tańszy, to nie ma co dopłacać do MSI. Zasilacz weź Seasonica S12II-520 (260-290 zł), obudowa albo ten Fractal albo CM 690-II Advanced. Edyta: Zasilacz wersja 620W jednak, bo 520W nie jest modularna. Edytowane 15 Października 2010 przez Gi3r3k 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenhorn81 Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2010 Dzięki panowie za fachowe wskazówki, zestaw będę prawdopodobnie zamawiać w poniedziałek/wtorek, także jakby ktoś coś miał jeszcze do dodania to bardzo proszę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenhorn81 Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 Chciałbym prosić was o sugestie odnośnie wyboru obudowy do ok 450zł max. Chłodzenie na procesor: Scythe Mugen 2, więc zbyt cienka nie może być:) Przewiewna > cicha Aktualnie zastanawiam się nad: Lian Li PC-7FN Black Obudowa Lian Li PC-7FN - czarna :: Yooki.pl Antec Gamer Three Hundred Obudowa Antec Three Hundred :: Yooki.pl Dziękuję z góry za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 (edytowane) Oj jaka ta Lian Li leciutka... Ja wybrałbym tą: Cooling.pl : Fractal Design Define R3 Black Pearl [FCD0026] - 399.00PLN Grubawa blacha z wygłuszeniem, bardzo dobrze wyciszona. Ciężka, więc nie wpada w drgania. Przewiewna, choć w standardzie jeden wentyl tylko jest. Jakby co to oni mają bzika na punkcie ciszy: http://www.cooling.pl/fractal-design-anti-vibrationnoise-kit,produkt,552424.html http://www.cooling.pl/fractal-design-noise-absorber-kit-maty-wyciszajace,produkt,552157.html http://www.cooling.pl/fractal-design-efs-rubber-fan-screws,produkt,552422.html http://www.cooling.pl/fractal-design-power-splitter,produkt,552158.html Edytowane 4 Listopada 2010 przez Prolog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenhorn81 Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 (edytowane) Zgadzam się, ta obudowę również brałem pod uwagę, jednakże jedyna rzecz która mnie zraziła to dioda power on sprawia wrażenie denerwującej, przynajmniej takie odniosłem wrażenie przeglądając galerie zdjęć tej obudowy. Dobrze by było jakby wypowiedział się użytkownik, który miał możliwość namacalnej konfrontacji z Fractal R3 plus ew. np. moje wymienione w temacie. Edytowane 4 Listopada 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 Miałem z R2 i masz racje, jest dość mocna, ale to w R2 ;) Czytałem już wiele komentarzy o tym że w R3 to się znacznie poprawiło i dioda jest delikatniejsza, ktoś nawet ją chyba odłączył choć domyślam się, że mało humanitarnie to zrobił :P Poszukaj komentarzy na forach i stronach jak ceneo/opineo itp Test R2 po polskiemu http://pclab.pl/art40680.html Wiele filmikow typu review http://www.youtube.com/results?search_query=define+r3&aq=f 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenhorn81 Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 (edytowane) Zastosowanie: obróbka wideo + gry (w mniejszym stopniu) + filmy/muzyka Do wydania ok 3400-3500zł 1) AMD Phenom II Multi-Core X6 1075T AM3 BOX ~690zł lub 1050T zależy jaka cena między nimi. chłodzenie : Mugen 2 Asus M4N98TD EVO nForce 980a SLI ~400zł Patriot DDR3(2x2GB)1600 Gaming Line ELK for AMD CL9 ~280zł Gigabyte GeForce GTX460 1GB DDR5/256bit ~670zł lub 2) Intel Xeon x3440 (ok 830zł)+ Scythe Mugen 2(140zł) Gigabyte GA-P55A-UD3 (460zł) KINGMAX 2x2GB 1333MHz, CL9, 1.5v (270zł) Gigabyte GTX 460 768 MB o/c (615zł) do tego: dysk: Samsung F3 1TB lub 2x 500GB buda: Cooler master Advanced II 692 ~380zł zasilacz: Seasonic M12II-620 SS-620GM Bronze 620W (modularny, kilka linii 12v) lub seasonic 750W SS 750HT 80+ Silver (360zł, jedna linia 12v) ew. lepsiejszy model Fortrona :) dzwiękówka: Xonar DX (245zł) (posiadam słuchawki Planntronics audio 90, głośniki 2.1 Logitech Z3e) Nie specjalnie interesuje mnie jakies tam extremalne O/C, wole stabilna platforme, z tego tez wzgledu sklaniam sie bardziej ku zestawowi z xeonem, który jest zresztą mniej prądożerny :) Dzięki z góry za pomoc Edytowane 16 Listopada 2010 przez greenhorn81 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 Do czego głównie zamierzasz używać komputera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenhorn81 Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 (edytowane) obróbka wideo + gry (w mniejszym stopniu) + filmy/muzyka, w wolnej chwili webdesign, ale to juz ma mniejszy wplyw na taki zestaw;p jezeli chodzi o monitor to pracuje na Philips brillance 109P 19" CRT (ale rozwazam zmiane monitorka w najblizszym kwartale, bo niestety powloka antyrefleksyjna jest fatalna i oczy szybko sie mecza) Edytowane 16 Listopada 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 (edytowane) Gdzie i kiedy kupujesz? W zestawie z Xeonem zmień płytę na P55-T3eH9 lub P55-USB3, ram na Goodram i możesz dołożyć do GTX 460 1GB. Edytowane 16 Listopada 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenhorn81 Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 (edytowane) kupuje w lokalnym sklepie, u znajomego, wiec ceny na pewno beda pare zlotych wyzsze niz w necie, ale robie to po prostu z kwestii wlasnej wygody :) czyli jednak zestaw pod xeona niz pheonoma x6:) Edytowane 16 Listopada 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariooooo Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 (edytowane) 1) AMD Phenom II Multi-Core X6 1075T AM3 B..... Poprostu nie opłacalny 2) Intel Xeon x3440 (ok 830zł)+ Scythe Mugen 2(140zł) Zmień na flexa + zephyr (cichszy i wydajniejszy) Gigabyte GA-P55A-UD3 (460zł) Lepszy wybor tak jak mówił andrew => DFI KINGMAX 2x2GB 1333MHz, CL9, 1.5v (270zł) Goodramy w tym momencie są najbardziej oplacalne Gigabyte GTX 460 768 MB FAIL! o/c (615zł) 1gb lub zastawnów się nad radkiem 5850 (~750), według mnie lepiej radzi sobie z grafiką. Oczywiście 1gb. Obudowę na znakomitego silent gladius z oknem! - Obudowa jest świetna i praktyczna, ale to juz kwestia gustu. Xeona i tak będziesz musiał nieco podrzucić, bo na zwykłym zegarze czasem może przeszkadzać, 3,4 staje każdy spokojnie (niespotkałem się z innym przypadkiem). Potrzebujesz dzwiękówki?- Wedlug mnie trzeba mieć naprawdę wyczulony słuch, aby widzieć różnice. Co do monitora polecam G2420HDBL Benq 24 cale, najlepszy jeśli chodzi stosunek jakość/cena. Koniecznie wersja L (ledowa) lepszy kontrast i śmieszna żerność. Edytowane 16 Listopada 2010 przez Mariooooo 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenhorn81 Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 (edytowane) dzięki marioooo, co do monitora to koledzy wczesniej polecali 22" na bazie matrycy e-IPS, generalnie miloby bylo cos dobrego kupic do 1 tys i max 21-22" wiecej nie potrzebuje Edytowane 16 Listopada 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 (edytowane) Potrzebujesz dzwiękówki?- Wedlug mnie trzeba mieć naprawdę wyczulony słuch, aby widzieć różnice. Nie pisz bajek. Miałeś kiedyś coś lepszego od zintegrowanej karty dźwiękowej? Co do monitora polecam G2420HDBL Benq 24 cale, najlepszy jeśli chodzi stosunek jakość/cena. Koniecznie wersja L (ledowa) lepszy kontrast i śmieszna żerność. TN do grafiki? Nie bądź śmieszny. Lepiej oszczędzić trochę na komputerze i dołożyć do lepszego monitora. Edytowane 16 Listopada 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenhorn81 Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 Co do obudowy do gladius moze i tani, ale co do jakosci to w tej cenie mysle ze zdecydowanie lepszy bylby antec three hundred. Co do dzwiekowki to z tego co sie orientuje xonar DX wypada najlepiej jezeli chodzi o jakosc dzwieku/cena, szczegolnie gdy sie je porownuje do x-fi :) Monitorek tak jak Andrew777 napisal wazna rzecz, tak jak wczesniej koledzy proponowali dobry model na IPS powinien wystarczyc, zakup monitora planuje w ciagu najblizszego kwartalu, wiec moze pojawia sie jeszcze jakies atrakcyjne nowosci, póki co to DELL 2209wa na oku lub coś z LG, dziwi mnie ze iiyama nic ciekawego ostatnio nie wypuscila ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 (edytowane) Pracujesz przy tym komputerze więc zainwestuj w ciszę ;) Skoro i tak chcesz już wydać około 400 zł na obudowę to oblukaj Define R3 Define R3, Black Pearl - Fractal Design Spójrz też na wykresy, którymi często posługuje się andrew, ale to chyba tylko formalność bo widzę że już Xeon wybrany ;) http://www.anandtech.com/bench/Product/185?vs=108 Pamięć na platformie 1156 odgrywa małą rolę (timingi i częstotliwości) w przeciwieństwie do AM3. Także bierz najtańsze Goodramy albo 2 x 4GB jeśli są fundusze. @edit Patrząc na ceny dochodzę do wniosku, że nawet gdyby znajomy ich nie miał to opłaci Ci się je same zamówić w internecie bo ceny naprawdę korzystne, a przy takich zastosowaniach ramu im więcej tym lepiej. http://techplanet.pl/index.php?gk=0&k=6&id=50391&v=zo&ord=nazwa&f=more&filtr=szukaj http://www.agito.pl/pamieci/goodram-ddr3-4096mb-1333mhz-cl9.0-box.0.387269.html?cid=707&attr=366-300060,361-47341 http://techplanet.pl/index.php?gk=0&k=6&id=50543&v=zo&ord=nazwa&f=more&filtr=szukaj http://www.agito.pl/pamieci/ocz-ddr3-4096mb-1333mhz-cl9.0-low-voltage.0.404362.html?cid=707&attr=366-300060,361-47341 http://techplanet.pl/index.php?gk=0&k=6&id=53602&v=zo&ord=nazwa&f=more&filtr=szukaj Do Twoich zastosowań z grafiką jest problem, teoretycznie zieloni wszędzie reklamują się z Cuda itp ale jednak wytwórnie korzystają ze sprzętu ATI (często są nowe newsy odnośnie kolejnych filmów robionych na sprzęcie AMD, baa nawet 3D, które niby skradła nvidia). Myślę że warto zainwestować w Stream, Avivo czy nawet Eyefinity. 5850 byłby bardzo dobry, ale wszystko zależy jaką cene znajomy narzuci. Ew 6850 (słabszy) który jest tańszy, przy czym w cenie referenta GTX'y mają już zmienione chłodzenie. Ps. ostatnio na PClolu wysyp żali na karty MSI Cyclone i Hawk, ponoć się sypią, a serwis trzyma je tygodniami. @edit aj zasugerowałem sie dopiskiem o/c i od razu mi się MSI rzuciło, a Ty planujesz Gigabyta, więc ok :P Edytowane 16 Listopada 2010 przez Prolog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenhorn81 Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 (edytowane) Dzięki Prolog, Co do grafy to czy rzeczywiscie oplacalne jest przejscie z gigabyte gtx 460 768MB na powiedzmy radeona 6850? nie ukrywam, iz na grafike nie planuje wydawac wiecej niz 650zl. @edit: na monitor ok 1000-1100zł, ale z zakupem nie wiem czy sie nie przeciagnie do stycznia/lutego Edytowane 16 Listopada 2010 przez greenhorn81 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariooooo Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 Nie pisz bajek. Miałeś kiedyś coś lepszego od zintegrowanej karty dźwiękowej? TN do grafiki? Nie bądź śmieszny. Lepiej oszczędzić trochę na komputerze i dołożyć do lepszego monitora. Miałem, przecież pisałem, że dla mnie jest bez różnicy. Widoocznie mam w uchu kowadło :) Andrew, skąd wiesz ile ma $$ na monitor? To był tylko strzał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 (edytowane) Piszesz, że czasem chcesz grać, a więc ma to sens choćby dlatego. Poza tym no jest trochę tych technologii, które powinny być dla Ciebie ważne. http://www.amd.com/us/products/desktop/graphics/amd-radeon-hd-6000/hd-6850/Pages/amd-radeon-hd-6850-overview.aspx#2 6850 jest wydajniejszy od 460 1GB, a ta znowu jest wydajniejsza od 460 768MB która powinna być inną kartą, ale na pewno nie 460'tką skoro jest tak inna od wersji 1GB. Także tutaj skok będzie znaczny. Cenowo się mieści w tych okolicach: HIS Radeon 6850 1GB GDDR5 Komputronik - referent GIGABYTE RADEON HD 6850 - 1 GB GDDR5 - PCI-EXPRESS 2.1 (GV-R685D5-1GD) kupić tanio ASUS Radeon 6850 1GB GDDR5 Komputronik Edytowane 16 Listopada 2010 przez Prolog 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenhorn81 Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 (edytowane) Świetnie ten GIGABYTE Radeon HD 6850 - 1 GB GDDR5 wygląda zachęcająco, tylko czy aby karty ATI nie są bardziej nastawione na produkty AMD(czyt. chipsety płyt, procesory)? @edit: No i druga kwestia jest dłuższy od Gtx 460, ciekawi mnie czy Fractal R3 go pomieści. Edytowane 16 Listopada 2010 przez greenhorn81 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariooooo Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 (edytowane) Hehe, nie. :) Nie ma to większego znaczenia narazie (z tego co czytałem może się to kiedyś zmienić :)) Nie zauważyłeś, że np testy zwykle robione są na platformach i7?? /Edit "Producent zapewnia, że nie będziemy mieli kłopotów z podłączeniem kart graficznych o długości maksymalnie 29 cm, a nasz testowy Radeon HD 5970 miał 31 centymetrów" 6850 Card Size: 227*118*38 mm Edytowane 16 Listopada 2010 przez Mariooooo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 Tak jak kolega napisał, żadna z firm nie może sobie pozwolić na to aby z konkurencją coś działało gorzej itp Zauważ że Radeony serii 6 są już sygnowane logo AMD, nie istnieje już ATI :P I jest to bez znaczenia. Właściwie tylko mając AMD + ATI/AMD dostajesz dodatkowo jakiś soft związany z platformą dragon, ale to nie jest ważne ;) R3 nie ma koszyków na dyski, które możnaby wyjąc ale sie nie przejmuj, bo zmieści się pewnie nawet 5970.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 (edytowane) Miałem, przecież pisałem, że dla mnie jest bez różnicy. Widoocznie mam w uchu kowadło :) Z poniższego cytatu nie wynika, że miałeś. Może napisz jaką kartę i głośniki/słuchawki miałeś. Różnica między Xonarem/X-Fi, a integrą jest odczuwalna. Potrzebujesz dzwiękówki?- Wedlug mnie trzeba mieć naprawdę wyczulony słuch, aby widzieć różnice. Andrew, skąd wiesz ile ma $$ na monitor? To był tylko strzał. Forum to chyba nie jest odpowiednie miejsce do strzelania. 4GB RAM do obróbki wideo może być trochę za mało. Daruj sobie takie rzeczy jak chłodzenie proca, buda za 400zł i dozbieraj do lepszego monitora niż TN/eIPS. Edytowane 16 Listopada 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...