marusiek91 Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 (edytowane) Witam tworze komputer proszę o rady: 1.Obudowa : Aercool PGS Vx-E z trzema wiatrakami 2. Procesor AMD Phenom II x4 970 3. Zasilacz chciałbym OCZ STS2 lub STS Pro – wolalbym pro bo cichszy 4. Płyta Głowna chciałbym GIGABYTE GA-870A-UD3 870 AM3 lub Gigabyte GA-880GA-UD3H – czym one się roznią? Ewentualnie Asus M4A79T Deluxe – chce mieć przyszłościowo dwa sloty pod grafike 5.Ram ddr3 lecz nie wiem czy wybrac 1333 czy 1600 bo i tak pewnie 1600 nie zostanie w pelni wykorzystany. Zastanawiam się nad firmą G-Skill, Patriot, Corsair albo A-data. W ostateczności zwykly good ram. 6. No i karta graficzna gtx470 gigabyte SOC Dysk, napęd Cd mam od starego komputera, także nie wymieniam ich Edytowane 16 Listopada 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 Przeczytaj to i uzupełnij post. I nie pisz wielkimi literami. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 Z tego co widze po cenach podzespolow ktore wybraleś można juz zlozyć za to coś na Intelu i5 ktory jest wydajniejszy od AMD i to nie mało. Podaj ile dokladnie kasy chcesz wydać i jaki posiadasz monitor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marusiek91 Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 (edytowane) bardzo przepraszam za brak pewnych informacji. Myslałem o 3000zł. do tej kwoty raczej. Ze starego komputera mam dysk 500gb samsung, nagrywarke dyal layer, karte dzwiękową sound blaste x-fi 5.1 i to chce przełożyc do mojego komputerka ktory składam. Będzie on przeznaczony wyłącznie do gier, granie na wysokich detalach. Monitor mam o max rozdzielczosci 1680x1050. Chce sie zamknąc w 3000 na: zasilacz, plyte glowną, obudowe, ram, grafike, procek (raczej phenom II x4 970bo w grach wypada lepiej niz intel i5 i radzil mi to pewien informatyk fan gier). Zatem tyle z mojej strony na razie. PS. I jaka plyte w końcu wybrac? Edytowane 16 Listopada 2010 przez marusiek91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 Gigabyte P55-USB3 /intel P55/ [GA-P55-USB3] - 399zł : Esc.pl Intel Core i5-760 /2.8GHz, 8MB, LGA1156, BOX/ [bX80605I5760] - 679zł : Esc.pl GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 - 230zł : Esc.pl Seasonic S12II-520 520W 80 Plus Bronze [s12II-520] - 265zł : Esc.pl Gigabyte GeForce GTX 470 Super OC 1280MB DDR5 /320bit/ 2xDVI/HDMI [GV-N470SO-13I] - 999zł : Esc.pl Do tego np. Mugen i proca trochę podkręć. Zobacz ile będzie kosztował Cię ten zestaw w morele.net. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 To ten informatyk Ci zle radzil ;o Zestaw ktory podał andrew bedzie idealny do grania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 Niekoniecznie źle, bo i5 750 ma na tyle niskie taktowania, że czasem przegrywa z 965, a więc 970 jest wydajniejszy. Problem w tym, że ten procesor jest już wyżyłowany, a i5 jest nawet niedowartościowany i ciągnie na powietrzu do 4GHz, co już nie pozwala na nawiązanie walki przez jakiś produkt AMD, niestety. Poza tym jeśli już brać to z najtańszą dobrą płytą, a nie drogą i raczej mało ciekawą. Ja również polecam i5 albo nawet i7 w opcji Xeon'a jeśli kręcisz, a mam nadzieje że tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 po 1 jest to i5 760 ktory ma 2.8 GHz a nie 2.66 po 2. i5 ma te smieszne turbo i gdy tego nie wylaczyc to zegary przyspieszaja do jakis 3.2 GHz czy iles tam , bez zadnej zmiany w biosie amd nie ma szans. a wedlug intela turbo max. przyspiesza i5 760 do 3.33 GHz. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 3.33GHz to chyba przy obciążeniu tylko 1 rdzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 Intel turbo przyspiesza do 4Ghz, przynajmniej tyle widzialem. Nie wiem dokladnie jak to dziala i czy przyspiesza do innych taktowan ale do 4Ghz na 100% ;-) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 (edytowane) Ale nie 4 rdzeni... Patrzcie że na testy, przecież ja nie wymyślam sobie cudów. Jeśli chodzi o wykresy to 965 jest szybszy i tyle, a że minimalny FPS jest niższy dużo to inna sprawa. Poza tym widze ze proponujesz i5 760 a nie 50! ale napisalem o tamtym, bo zwykle sie o nim tylko mówi. 760 ma sens przez cene, normalnie nikt by nie kupil za np 100zl tego co sam zrobi w 10 sec. Sugerujesz ze testy robia bez turbo? Nie uwazasz ze turbo nie zawsze dziala? Wiesz jak dziala turbo i dla ilu rdzeni? Edytowane 16 Listopada 2010 przez Prolog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marusiek91 Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 (edytowane) no to mam zlasowany mozg, intel czy amd ;/ I czemu dales zasilacz 520? Nie lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> tego OCZ SxS2 700 na przyszlosc skoro chce wkladac drugą dodatkową grafike? W moim sklepie w Sosnowcu wychodzi 2814 bez obudowy z zasilaczem ocz SXS2. Obudowe musze zamowic prze z neta i wyjdzie razem 3016 zł. W morele net nie mają gtx 470 gigabyte soc i obudowy ale jak dokupie na necie to by wyszło 2772 zł. A jak kupie w morele nmoe to złożą mi go z tych cze sci ktore od nich kupiłem + te które dowiozłem do nich? Nie chcial bym sam składac nowego komputera. Tym bardziej ze daje tam stary dysk 500gb i cd dvd dl. Edytowane 16 Listopada 2010 przez marusiek91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 Ten OCZ to nie jest najwyzsza klasa zasilaczy.. Nie patrz na ilość W tylko linie 12V i sprawność zasilacza. Chcesz to doloz do 620 albo 650 Fractala. Dokładanie drugiej karty w komputerze do gier ma niewiele sensu.. Mnóstwo wad i problemów. Lepiej kupić jedną porządną nową kartę jak już Ci braknie mocy. A jeśli będziesz miał zielonych to te starą zostawić do fizyksa. Bierz Intela i kręć, bo tutaj AMD nie ma szans niestety. Phenom 9xx na 3.4 równa się z i5 7xx na 2.66, a oba osiągną na powietrzu max 4GHZ, więc potencjał w Intelu jest duże większy. Poza tym z czasem w phenomie będzie coraz słabiej, a i5 da rade na długo (patrz c2d a x2 AMD, które już zipią gdy core cisną nadal). Ewentualnie kup Xeona 3440 i już będzie rajsko gdyż z czasem wszyscy będą coraz lepiej wykorzystywać HT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marusiek91 Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 1. ok, tylko ze kto mi podkreci intela? Do tego pewnie trzeba nowego wiatraka i jakies programy (trzeba znac sie na tym). 2. Co z pamięcią ram, jaka najlepsza do gier? Jaka firma i taktowanie? 3. To może w takim razie brac inna plyte główną z jednym slotem graficznym pc express? jak tak to jaką? czy zostac przy tej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 (edytowane) No te 3.33 dla 1 ale ok 2.93 GHz dla 4 jest . Oczywiscie ze testy sa robione bez trybu turbo , na jakims serwisie czytalem test i5 i sie zdziwilem ze ma az taka przewage nad phenomem i okazalo sie ze robili z tym trybem w innych serwisach przewaga byla znacznie mniejsza. Tu masz testy z wlaczonym Turbo na i5 750 i jaka ma przewage nad Phenomem II 965. Phenom II X6 1055T, 1075T, 1090T (Thuban) vs. Core i7 750, Core i7 920, Core i7 930, Core i7 860 OCZ tak jak kolega napisal wyzej nie jest jakiejs super jakości , seasonic jest znacznie lepiej wykonany, jak chcesz mozesz kupic wersje 620W. ps. 1. Podkrecanie nie jest takie trudne (nawet jest poradnik na tym forum), taktowanie ustawia sie w biosie a programy sa tylko po to by monitorowac temperature i sprawdzic stabilnosc procesora. 2.wystarcza goodramy 1333 MHz , sa dobrej jakości i dobrze sie podkręcają wiec jakby co to Ci nie przeszkodza w tym 3. I tak w wiekszej części płyt są montowane 2 pci-e wiec nie musisz na to patrzec Edytowane 16 Listopada 2010 przez Maciem 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marusiek91 Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 czyli brac good ramy zwykle czy kupowac im jeszcze radiatorki? A i powiedz mi czy po pokreceniu procka musze zmieniac wiatrak i jak wlaczyc w i5 turbo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 (edytowane) Radiatorów kupować nie musisz. Do większego oc musisz kupić lepsze chłodzenie na procesor. Edytowane 16 Listopada 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marusiek91 Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 (edytowane) to jeszzce obudowy: InwazjaPC - Laptopy, Notebooki, Komputery, Sklep komputerowy OBUDOWA AEROCOOL PGS Vx-E - CZARNA albo to http://www.inwazjapc.pl/obudowa-aerocool-pgs-vx-9-pro-czarna.html. Obie mają do montazu 5 wentylatorów i obie mają juz po 2 zainstalowane. Pierwsza tyl i przod, druga tyl i bok. Z tym ze druga ma wieksze te wentylatory i moze byc bardzo glosna, ale ma panel kontrolujący sile obracania sie wentyli. Więc? Jeszcze mam pytanko, jak to jest z tym turbo w i5? I czy warto sie pchac w i7 czy jezeli ma to byc komputer do gir to lepiej i5? Pzdr Edytowane 16 Listopada 2010 przez marusiek91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 Z tego co sie orientuje to turbo powinno być od razu wlaczone w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...