Nicramer Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 (edytowane) Siema. Dziś rozkręcałem boczną po raz 1szy ścianę obudowy, chcąc zobaczyć czy czasami nie jest uwalony kurzem. Zadziwiło mnie, że do bocznej ściany jest przykręcone takie coś. Ta część jest na wysokości CPU. Po ponownym skręceniu komputera pojawia się dźwięk, jakby ta część tarła o wiatrak CPU. Edytowane 16 Listopada 2010 przez Nicramer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 Masz jakieś pytanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicramer Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 Czy to coś jest wogóle potrzebne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 To jest tzw. 'tunel' przez który ma być wciągane powietrze z zewnątrz wprost na procesor. Rzadko kiedy to zdaje egzamin, ja bym to ściągnął tym bardziej jeśli masz dobry przepływ powietrza w obudowie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 To jest air duct. Jak masz czas to przetestuj i opisz na forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 Rozbroil mnie Twoj avatar ;p dobre ;D Jezeli masz standardowy intelowski cooler na cpu to ten tunel zmniejsza temp o dobre kilka stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicramer Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 Jednak ten air duct zmniejsza temperaturę, ale mam teraz problem, bo po przykręceniu tej części to haczy od wiatrak CPU więc nie wiem.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 odkręć to w cholerę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wulfisko Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 ten kapturek mozesz lekko wkrecic/wcisnac i tunel sie skroci i nie bedzie tarl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2010 Jeśli masz chłodzenie BOX (tradycyjne) a nie jakiś "tower" z heatpipe'ami to pozostaw ten "air duct", ale jeśli trze to go skróć jak kolega radził (zsuwają się lub skręcają). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2010 panowie a nie uwazacie ze skoro tworca tematu rozkrecil kompa i wczesniej nie tarlo to po zalozeniu scianki bocznej tyz nic nie powinno trzec :> ogolnie IMO air duct nie jest winny tylko przewody od wentyaltora ( co jest dosc czeste w intelowskich boxach ) bo tam wentyl nie ma ramki tradysyjnej ps zadko(wogole ?? ) sie zdarze zeby air duct dochodzil do samego radiatora z wentylem ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2010 Ten "tunel" jest całkiem wydajny, tylko trzeba mieć dobrze dopasowany cooler (z wentylatorem równoległym do płyty, na odpowiedniej wysokości jak najbliżej wloty tunelu). No i oczywiście płyta która ma socket z procesorem dokładnie na wysokości tunelu. Takie rozwiązania są często stosowane w stacjach roboczych jakichś firm (np. dell), gdzie są gotowe zestawy dokładnie dopasowane pod taki wlot powietrza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wulfisko Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2010 panowie a nie uwazacie ze skoro tworca tematu rozkrecil kompa i wczesniej nie tarlo to po zalozeniu scianki bocznej tyz nic nie powinno trzec Akurat ten "tunel" jest tak skonstruowany, ze latwo sie przesuwa. Pozatym autor napewno sprawdzal co i jak i czy mozna rozebrac i wtedy go przestawil. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicramer Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2010 Temperatury z airductem spadły o 6-7 stopni C. Tarcia o wiatrak procesora spowodowany był ilością kabli zasilających (zdziwiło mnie to bo bez nie było tarcia). Ogólnie polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...