ReMiXs Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2010 (edytowane) Witam. Męczę się z moim kompem od kilku dni, mam już dość więc pisze tutaj, może ktoś pomoże ;) Na początek specyfikacja: Zasilacz: Tracer 4 Life 400W (dobra wiem) Grafika: Gainward 9500GT 512Mb Procek: AMD Athlon 64X2 2.2Ghz 4200+ Ram: 4x 1GB Geil 800Mhz 4-4-4-12 (2.1V) Płyta: ABIT KN9S Wszystko działało dobrze, żadnych BS, zacinek czy resetów. Jakiś tydzień temu zabrałem się do czyszczenia kompa, wiatrak na procku strasznie brzęczał od kurzu więc go zdjąłem, przelutowałem końcówkę i założyłem nowy. Dałem nową pastę na proca, wyczyściłem pędzelkiem i sprężonym powietrzem wszystkie sloty, dziurki i inne zakamarki :P Podłączyłem z powrotem wszystko jak było i ku mojemu zdziwieniu komputer się odpalił, dyski/wiatraki chodzą, ale monitor się nie włącza. Nadal jest na czuwaniu. Po kilku dniach grzebania, doszedłem że winna jest 1 kość RAMu. Po jej odłączeniu komp wstaje i śmiga. Gdy tylko spróbuje włożyć tą dodatkową kostke do pozostałych 3, objawy znowu te same, monitor nie zaskakuje. Podłaczałem kość samą i w różnych kombinacjach z innym, zmieniałem napięcie w biosie na default 1.8V i na 2.1V (fabryczie geil chodzi na 2.1v). Resetowałem bios zworką CMOS i również wyciągałem baterie. Bez rezultatu. Głośniczka nie posiadam więc nie wiem czy coś piszczy, no ale przecież działało. Kość sprawdziłem u dziewczyny, ani nie gryzie się z jej kingstonem (wsadzona w drugie sloty duala), sama również działa bez problemu, system wstaję i pracuje stabilnie. Czy ktoś mógł by mi dać jakieś wskazówki dlaczego mój komputer gardzi tym geilem? Zaznaczam że kość dociskałem, głaskałem, dmuchałem, czyściłem i co ja z nią jeszcze nie robiłem, nie chce działać i już. Proszę o jakąkolwiek pomoc. Edytowane 18 Listopada 2010 przez ReMiXs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2010 Ustaw w biosie CR - 2 (Command Rate). Nie spotkałem się jeszcze by 4 kości chciały działać na CR - 1 (co nie znaczy, że nie może być konfiguracji w której to zagra). PRzy czyszczeniu móbł się zrobić clear cmos i domyślnie możesz mieć CR -1, niektóre płyty tak mają. Przyczyna może tkwić też gdziekolwiek indziej. Tego tracera to mógłbyś swoją drogą wysłać w kosmos... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReMiXs Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2010 Dzięki za odpowiedź, mógł byś mi dać jakiś screen w którym to miejscu jest? Bo nie mogę znaleźć tej opcji ;/ Chyba jeszcze jestem zaspany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2010 Mogę poszukać w instrukcji jak znajdę na necie. Podaj jednak najpierw model płyty. Płyta: Asus KN9SCoś nie bardzo taka płyta, po symbolu bliżej Abita chyba tej płycie niż asusowi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReMiXs Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2010 Sry mój błąd mam ABITA, ale niestety opcja CR na 2T nie pomaga, ani na 1T ani na default. Przed chwiląsprawdzałem. Choć w ogóle nie rozumiem toku Twojego myślenia, bo mówisz o dualu, a kość nie chce działać nawet sama. Jakiś inny pomysł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2010 Miałem na myśli nie tyle dual co obsadzenie wszystkich slotów. Czyli jedna z czterech kości nie chce działać nawet sama w Twoim kompie w żadnym slocie? Natomiast ta kość w innym kompie działa bez problemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReMiXs Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2010 Tak, jest własnie tak jak napisałes, sama nie działa , a na innym kompie wszystko ok. I nie wiem o co chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2010 Jedyne co można wymyśleć to zamiana np z kością z kompa dziewczyny lub kogoś innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReMiXs Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2010 Jak mam wcisnąć w duala do 3 geili 800Mhz jej kingstona 667mhz ? :P Nic się nie da zrobić? Przez coś musi nie działać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2010 eee, jak będą na elpidach te kingstony to zrobią więcej niż geile. Nawet jak nie elpidy to na 800MHz mają duże szanse. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...