ZIBI_PL Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2010 Witam, posiadam dysk USB 2,5" Seagate FreeAgent GoFlex 500GBPodłączając go do laptopa MSI ex625 poprzez port USB 2.0 uzyskuję dosyć dobry transfer plików jednak dysk potrafi pracować w trybie -USB 3.0 -FireWire 800 -eSATA Mój laptop posiada port eSATA/USB więc wydaje mi się to najbardziej optymalne dla mnie rozwiązanie. I tu pojawia się problem techniczny. Mianowicie dysk posiada w standardzie przystawkę oraz kabel USB 2.0 Znalazłem taką oto przystawkę eSATAjednak myśl o dokupowaniu kolejnej przystawki z kablem w cenie ok 60-70 zł (z przesyłką) mnie bardzo zniechęca. I tu moje zasadnicze i główne pytanie: - czy przystawka USB 2.0/eSATA jest taka sama i różni się tylko kablem ? Bo jeśli tak to wystarczy że kupię sam kabelek miniUSB-eSATA ? Może ktoś się wypowiedzieć jak najtaniej uzyskać coś więcej niż wydajność usb2.0 Z góry dziękuję za odpowiedzieć i pozdrawiam. ps. Zastanawiałem się czy nie dać tego do działu "co kupić" ale stwierdziłem że poza opcją kupna może dowiem się co mogę ugrać na kablu itp ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2010 Skoro będziesz miał wąskie gardło w postaci kawałka kabla USB2.0, to co Ci to ma dać. Jesli masz jeszcze jakieś wątpliwości, to nie, nie zyskasz w ten sposób wydajności. Ten cały freeagent goflex to tylko jedno wielkie nabijanie kasy z pierdół przez Seagate'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIBI_PL Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2010 ok może zadam pytanie w inny sposób - czy zamiast tej przejściówki da radę podłączyć kabel bezpośrednio pod port e-sata w dysku i kabelkiem do laptopa ? albo czy złączka od usb2.0 będzie pasować z kablem e-sata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ZlyUser Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2010 (edytowane) czy zamiast tej przejściówki da radę podłączyć kabel bezpośrednio pod port e-sata w dysku Ale w tym dysku nie masz e-sata. Tak samo nie masz USB, ani firewire. Tam jest wyprowdzenie sygnału sata z dysku wprost na złącze adaptera. Dopiero adapter w kablu robi resztę. Edytowane 18 Listopada 2010 przez ZlyUser Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIBI_PL Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2010 dziękuję ZlyUser za odpowiedź. Teraz już dla mnie wszystko jasne :) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...