Skocz do zawartości
ZIBI_PL

USB 2,5" Seagate FreeAgent GoFlex 500GB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam dysk USB 2,5" Seagate FreeAgent GoFlex 500GBPodłączając go do laptopa MSI ex625 poprzez port USB 2.0 uzyskuję dosyć dobry transfer plików jednak dysk potrafi pracować w trybie

-USB 3.0

-FireWire 800

-eSATA

Mój laptop posiada port eSATA/USB więc wydaje mi się to najbardziej optymalne dla mnie rozwiązanie. I tu pojawia się problem techniczny. Mianowicie dysk posiada w standardzie przystawkę oraz kabel USB 2.0

Znalazłem taką oto przystawkę eSATAjednak myśl o dokupowaniu kolejnej przystawki z kablem w cenie ok 60-70 zł (z przesyłką) mnie bardzo zniechęca.

I tu moje zasadnicze i główne pytanie:

- czy przystawka USB 2.0/eSATA jest taka sama i różni się tylko kablem ? Bo jeśli tak to wystarczy że kupię sam kabelek miniUSB-eSATA ? Może ktoś się wypowiedzieć jak najtaniej uzyskać coś więcej niż wydajność usb2.0

Z góry dziękuję za odpowiedzieć i pozdrawiam.

ps. Zastanawiałem się czy nie dać tego do działu "co kupić" ale stwierdziłem że poza opcją kupna może dowiem się co mogę ugrać na kablu itp ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro będziesz miał wąskie gardło w postaci kawałka kabla USB2.0, to co Ci to ma dać. Jesli masz jeszcze jakieś wątpliwości, to nie, nie zyskasz w ten sposób wydajności.

Ten cały freeagent goflex to tylko jedno wielkie nabijanie kasy z pierdół przez Seagate'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy zamiast tej przejściówki da radę podłączyć kabel bezpośrednio pod port e-sata w dysku

Ale w tym dysku nie masz e-sata. Tak samo nie masz USB, ani firewire. Tam jest wyprowdzenie sygnału sata z dysku wprost na złącze adaptera. Dopiero adapter w kablu robi resztę. Edytowane przez ZlyUser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi