kzerro Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 Hej! Po 2 tygodniach walki z wiatrakami (czyt. próbie złożenia zestawu) postanowiłem zapytać ludzi obeznanych w temacie hardware'u, czyli Was, drodzy użytkownicy tego forum. :) Mam do przeznaczenia 6 tys. na zbudowanie od podstaw zestawu do edycji video (Premiere Pro) / motion gfx (głównie '2.5D', czyli After Effects; 3d na szczęście mam komu zlecać). Jeśli chodzi o założenia od których nie chcę odchodzić, to w skład zestawu musi wejść: - co najmniej 8GB ramu w kościach 4GB (AE pożera 2-3GB ramu na każdy wykorzystywany rdzeń procesora) - dysk systemowy SSD lub 10000rpm ok. 60GB - tutaj wiem, że opinie z racji rzekomej relatywnie krótkiej żywotności SSD mogą być podzielone. Resztę potrzebnych dysków już mam - karta graficzna- nie musi być wypasiona, aczkolwiek nowy engine Adobe Premiere Pro potrafi ją nieźle wykorzystać - nagrywarka DVD (bez szaleństw cenowych) - zasilacz - obudowa - Fractal Design Define R3 Silver Arrow Jeśli chodzi CPU i GPU, nie mam żadnych preferencji (producent/chipset), chociaż dotychczas byłem wierny Intelowi i Geforcowi. Nie chciałbym się też za bardzo bawić w overclocking, ale jeśli efekty będą na tyle dobre, żeby przeznaczyć dodatkowe pieniądze na chłodzenie, to czemu nie. Byłoby ekstra, gdyby to wszystko udało się w niezaplombowany zestaw w jednym sklepie. Będę ogromnie wdzięczny za pomoc i wszelkie sugestie. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 (edytowane) 1 x Intel Core i7-950 /3.06GHz, 4.8 GT/s, 8MB, LGA1366, 45nm, BOX/ 1 x Thermalright TRUE Black 120 rev. C (mozliwosc zamontowania 2 wentyli) 1 x Fander Selekta 120mm 1 x Gigabyte X58A-UD3R /intel X58/ 6 x GoodRam 2GB 1600MHz CL8 Play (w esc nie maja kosci po 4gb, chyba ze chcesz doplacic ok 200zł. do tego) 1 x Gigabyte GeForce GTX 460 OC 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/mHDMI 1 x OCZ Agility2 60GB (285MB/275MB/s) 1 x Samsung SH-S223C SATA (black) 1 x Fractal Design Define R3 Silver Arrow 1 x Seasonic M12II-620 620W 80 Plus Bronze 4891zł. @ esc.pl Ew. mozesz zaszalec i kupic Enermax Pro87+ EPG600AWT 600W - 80PLUS Gold + sprawnosc do 93%, gwarancja 5 lat do tego dostaniesz 2 wentyle Enermax Apollish 120mm Silver ktore kosztuja bagatela 80zł/sztuke (wydajnosc na poziomie Noctua NF-P12), moglbys sobie je wrzucic na tego Thermalrighta. Z tym Enermaxem to bedzie 5145zł. za calosc. Edytowane 13 Listopada 2010 przez kelcior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 Proponuje GPU pasywne, albo pasiv + wentyl na minimum z jak najwyższym OpenGL'em. Chłodzenie na CPU i tak kup dla świętego spokoju, a czy Twoje oprogramowanie wykorzysta dodatkowe MHz to sprawdź sam po podkręceniu i ew. wrócisz do default a może nawet zmniejszysz napięcia i będzie oszczędniej ;) Pasywne GPU, duży cooler na CPU i taka buda to gwarantowana cisza. Co do SSD to fundusze są naprawdę spore więc może RevoDrive X2? Około 1400 zł za 100GB ewentualnie poprzednia edycja RevoDrive, również szybka i tańsza. OCZ RevoDrive X2 SSD - szybszy niż błyskawica | PurePC.pl Druga generacja superszybkiej pamięci OCZ RevoDrive już w sprzedaży :: PCLab.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kzerro Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 (edytowane) Dzięki za zainteresowanie tematem :) @Prolog dysk brzmi kusząco, ale cena jest jednak zaporowa :) Jakie GPU pasywne byś polecił? @kelcior Zastanawia mnie jak ma się Geforce GTX 460 do 470. W większości polecanych zestawów na listopad 2010 mowa była o 2xGTX470 w SLI (tańsze zestawy to zazwyczaj 1 lub 2 GTX460.) Rozumiem, że różnica między 460 a 470 nie jest warta 200-300 zł? Podobnie kwestia taktowania ramu. Do 3x4gb 1333 dołożyłbym 200 złotych. Czy dodanie jeszcze 300 złotych do Patriot 12GB (3x4GB) 1600MHz CL9 Viper II Sector 7 podniesie znacząco osiągi? Dodatkowo zostają jeszcze sloty pod przyszła rozbudowę. Edytowane 13 Listopada 2010 przez kzerro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 (edytowane) Wez pod uwage ze te zestawy z polecanych sa budowane glownie z mysla o gry, do twoich zastosowan GTX 460 bedzie az nadto wydajny, jesli chodzi o ram'y to oczywiscie warto dolozyc te 200zł. do tych OCZ'ow 3x4GB (wlasnie glownie za sprawa tego ze beda zajmowac tylko 3 sloty, zarazem wydzielac nieco mniej ciepla niz 6 kosci) Do tych Patriotow juz nie ma sensu doplacac, roznica miedzy 1333 a 1600Mhz jest niezauwazalna, chyba ze bawisz sie benchmarkami syntetycznymi. Na twoim miejscu mocno zastanowilbym sie nad tym Enermaxem, bo to gorna polka zasilaczy mysle ze posluzylby ci pare lat + mialbys rozwiazana kwestie wentyli na cooler. :D Oczywiscie OC obowiazkowe ;-) Edytowane 13 Listopada 2010 przez kelcior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 Nie wiem jaki sens ma ten GTX, jego mocy i tak nie wykorzysta ten soft, a prąd idzie :P Co do RevoDrive to skoro cena zaporowa to nie wiem na co chcesz wydać te 6k.. Również podzielam pogląd, że PSU jest bardzo ważne. Enermax drogawy jak zawsze :P Ale jest Seasonic czy Fractal Design Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 Ew. mozesz zaszalec i kupic Enermax Pro87+ EPG600AWT 600W - 80PLUS Gold + sprawnosc do 93%, gwarancja 5 lat do tego dostaniesz 2 wentyle Enermax Apollish 120mm Silver ktore kosztuja bagatela 80zł/sztuke (wydajnosc na poziomie Noctua NF-P12), moglbys sobie je wrzucic na tego Thermalrighta. Z tym Enermaxem to bedzie 5145zł. za calosc. Jak by chcial zaszalec to seasonica seri x , wykonanie , chalas jak i sprawnosc na poziomie tego enermaxa a sporo tanszy ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kzerro Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2010 (edytowane) Hej, Co sądzicie o takim zestawie pod edycję video i rendery - Adobe AE/PP - Blender ? Asus Sabretooth X58 Intel Core i7 950 Noctua NH U9B SE2 GeForce GTX 470 Gigabyte SuperOC Fractal Design Define R3 Titanium Grey be quiet! Straight Power E7-CM 680W OCZ 2.5" SSD Vertex 2 E 60 GB (Serial ATA) Corsair DDR3 3x 4GB 1600MHz CL9 Core i7 Dominator with DHX+ Docelowo rozbudowa o ram + drugi GeForce w SLI. Męczę się z tym już drugi tydzień i po wielu konsultacjach różnymi kanałami wyszło mi coś takiego. Oczywiście możecie krytykować na całego. Właściwie to tego oczekuję, nie chcę wyrzucić takiej kasy w błoto, ani przepłacać bez powodu. Pozdro! Edytowane 17 Listopada 2010 przez kzerro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2010 Wow nie mam pojęcia po co Ci jedna taka karta a co dopiero dwie :P Robią taką różnice w tym sofcie GPU? Tym bardziej od zielonych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2010 Najpierw zmien sklep , na esc.pl lub morele.net lub proline.pl . A po drugie to zmien zasilacz na Seasonic X-650 650W 80 Plus Gold [X-650] - 499zł : Esc.pl , jest on lepiej wykonany , cichszy i ma wieksza sprawność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...