Skocz do zawartości
kzerro

Co sądzicie o takim zestawie?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Po 2 tygodniach walki z wiatrakami (czyt. próbie złożenia zestawu) postanowiłem zapytać ludzi obeznanych w temacie hardware'u, czyli Was, drodzy użytkownicy tego forum. :)

Mam do przeznaczenia 6 tys. na zbudowanie od podstaw zestawu do edycji video (Premiere Pro) / motion gfx (głównie '2.5D', czyli After Effects; 3d na szczęście mam komu zlecać).

Jeśli chodzi o założenia od których nie chcę odchodzić, to w skład zestawu musi wejść:

- co najmniej 8GB ramu w kościach 4GB (AE pożera 2-3GB ramu na każdy wykorzystywany rdzeń procesora)

- dysk systemowy SSD lub 10000rpm ok. 60GB - tutaj wiem, że opinie z racji rzekomej relatywnie krótkiej żywotności SSD mogą być podzielone. Resztę potrzebnych dysków już mam

- karta graficzna- nie musi być wypasiona, aczkolwiek nowy engine Adobe Premiere Pro potrafi ją nieźle wykorzystać

- nagrywarka DVD (bez szaleństw cenowych)

- zasilacz

- obudowa - Fractal Design Define R3 Silver Arrow

Jeśli chodzi CPU i GPU, nie mam żadnych preferencji (producent/chipset), chociaż dotychczas byłem wierny Intelowi i Geforcowi. Nie chciałbym się też za bardzo bawić w overclocking, ale jeśli efekty będą na tyle dobre, żeby przeznaczyć dodatkowe pieniądze na chłodzenie, to czemu nie. Byłoby ekstra, gdyby to wszystko udało się w niezaplombowany zestaw w jednym sklepie.

Będę ogromnie wdzięczny za pomoc i wszelkie sugestie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 x Intel Core i7-950 /3.06GHz, 4.8 GT/s, 8MB, LGA1366, 45nm, BOX/

1 x Thermalright TRUE Black 120 rev. C (mozliwosc zamontowania 2 wentyli)

1 x Fander Selekta 120mm

1 x Gigabyte X58A-UD3R /intel X58/

6 x GoodRam 2GB 1600MHz CL8 Play (w esc nie maja kosci po 4gb, chyba ze chcesz doplacic ok 200zł. do tego)

1 x Gigabyte GeForce GTX 460 OC 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/mHDMI

1 x OCZ Agility2 60GB (285MB/275MB/s)

1 x Samsung SH-S223C SATA (black)

1 x Fractal Design Define R3 Silver Arrow

1 x Seasonic M12II-620 620W 80 Plus Bronze

4891zł. @ esc.pl

Ew. mozesz zaszalec i kupic Enermax Pro87+ EPG600AWT 600W - 80PLUS Gold + sprawnosc do 93%, gwarancja 5 lat do tego dostaniesz 2 wentyle Enermax Apollish 120mm Silver ktore kosztuja bagatela 80zł/sztuke (wydajnosc na poziomie Noctua NF-P12), moglbys sobie je wrzucic na tego Thermalrighta.

Z tym Enermaxem to bedzie 5145zł. za calosc.

Edytowane przez kelcior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje GPU pasywne, albo pasiv + wentyl na minimum z jak najwyższym OpenGL'em. Chłodzenie na CPU i tak kup dla świętego spokoju, a czy Twoje oprogramowanie wykorzysta dodatkowe MHz to sprawdź sam po podkręceniu i ew. wrócisz do default a może nawet zmniejszysz napięcia i będzie oszczędniej ;) Pasywne GPU, duży cooler na CPU i taka buda to gwarantowana cisza. Co do SSD to fundusze są naprawdę spore więc może RevoDrive X2? Około 1400 zł za 100GB ewentualnie poprzednia edycja RevoDrive, również szybka i tańsza.

OCZ RevoDrive X2 SSD - szybszy niż błyskawica | PurePC.pl

Druga generacja superszybkiej pamięci OCZ RevoDrive już w sprzedaży :: PCLab.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za zainteresowanie tematem :)

@Prolog

dysk brzmi kusząco, ale cena jest jednak zaporowa :) Jakie GPU pasywne byś polecił?

@kelcior

Zastanawia mnie jak ma się Geforce GTX 460 do 470. W większości polecanych zestawów na listopad 2010 mowa była o 2xGTX470 w SLI (tańsze zestawy to zazwyczaj 1 lub 2 GTX460.)

Rozumiem, że różnica między 460 a 470 nie jest warta 200-300 zł?

Podobnie kwestia taktowania ramu. Do 3x4gb 1333 dołożyłbym 200 złotych. Czy dodanie jeszcze 300 złotych do Patriot 12GB (3x4GB) 1600MHz CL9 Viper II Sector 7 podniesie znacząco osiągi? Dodatkowo zostają jeszcze sloty pod przyszła rozbudowę.

Edytowane przez kzerro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wez pod uwage ze te zestawy z polecanych sa budowane glownie z mysla o gry, do twoich zastosowan GTX 460 bedzie az nadto wydajny, jesli chodzi o ram'y to oczywiscie warto dolozyc te 200zł. do tych OCZ'ow 3x4GB (wlasnie glownie za sprawa tego ze beda zajmowac tylko 3 sloty, zarazem wydzielac nieco mniej ciepla niz 6 kosci)

Do tych Patriotow juz nie ma sensu doplacac, roznica miedzy 1333 a 1600Mhz jest niezauwazalna, chyba ze bawisz sie benchmarkami syntetycznymi.

Na twoim miejscu mocno zastanowilbym sie nad tym Enermaxem, bo to gorna polka zasilaczy mysle ze posluzylby ci pare lat + mialbys rozwiazana kwestie wentyli na cooler. :D

Oczywiscie OC obowiazkowe ;-)

Edytowane przez kelcior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jaki sens ma ten GTX, jego mocy i tak nie wykorzysta ten soft, a prąd idzie :P

Co do RevoDrive to skoro cena zaporowa to nie wiem na co chcesz wydać te 6k..

Również podzielam pogląd, że PSU jest bardzo ważne. Enermax drogawy jak zawsze :P Ale jest Seasonic czy Fractal Design

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ew. mozesz zaszalec i kupic Enermax Pro87+ EPG600AWT 600W - 80PLUS Gold + sprawnosc do 93%, gwarancja 5 lat do tego dostaniesz 2 wentyle Enermax Apollish 120mm Silver ktore kosztuja bagatela 80zł/sztuke (wydajnosc na poziomie Noctua NF-P12), moglbys sobie je wrzucic na tego Thermalrighta.

Z tym Enermaxem to bedzie 5145zł. za calosc.

Jak by chcial zaszalec to seasonica seri x , wykonanie , chalas jak i sprawnosc na poziomie tego enermaxa a sporo tanszy ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Co sądzicie o takim zestawie pod edycję video i rendery - Adobe AE/PP - Blender ?

Asus Sabretooth X58

Intel Core i7 950

Noctua NH U9B SE2

GeForce GTX 470 Gigabyte SuperOC

Fractal Design Define R3 Titanium Grey

be quiet! Straight Power E7-CM 680W

OCZ 2.5" SSD Vertex 2 E 60 GB (Serial ATA)

Corsair DDR3 3x 4GB 1600MHz CL9 Core i7 Dominator with DHX+

Docelowo rozbudowa o ram + drugi GeForce w SLI.

Męczę się z tym już drugi tydzień i po wielu konsultacjach różnymi kanałami wyszło mi coś takiego.

Oczywiście możecie krytykować na całego. Właściwie to tego oczekuję, nie chcę wyrzucić takiej kasy w błoto, ani przepłacać bez powodu.

Pozdro!

Edytowane przez kzerro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi