Skocz do zawartości
hermes32

Pomoc w ustalniu ilości oraz sposobu montażu wentylatorów

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM

Jestem na etapie składania zamówienia na komputer dla brata ciotecznego. Zestawik prezentuje się tak na chwilę obecną:

Procesor: Intel Xeon X3440 /2.53GHz, 8MB, LGA1156, BOX/

Płyta główna: MSI P55-GD65 MOA /intel P55, DualDDR3-2133MHz, GLan, 1394/

Wentylator: Zalman CNPS10X Extreme

Pamięć RAM: GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL8 Play

Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

Drugi dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

Karta graficzna: Gigabyte GeForce GTX 470 Super OC 1280MB DDR5 /320bit/ 2xDVI/HDMI

Nagrywarka DVD: NEC AD-7241S SATA LightScribe (black)

Obudowa: Aerocool VX-9 PRO

Zasilacz: OCZ StealthXStream2 700W

Sprawa nr. 1: Czy powyższy zasilacz będzie ok? Wcześniej został mi polecony: Zasilacz Seasonic S12II-620 620W 80 Plus Bronze, no ale jak dzisiaj ponownie zajrzałem na ESC.pl, to go aktualnie nie mają i jeśli nie pojawi się do czasu zamówienia, to będę musiał zdecydować się na inny. Tak więc czy ten OCZ jest dobry, czy jest Modularny i jeśli nie, to jaki inny w tej cenie dobry (i bardzo bym chciał, by był Modularny)...

Sprawa nr. 2: Buda do niego, to będzie: Aerocool VX-9 PRO (inne modele nie wchodzą w grę):

Dołączona grafika

Jak widać na obrazku załączonym powyżej ma on takie możliwości wentylacyjne:

System chłodzenia:

* Front: 1 x 120 mm (opcjonalnie)

* Tył: 1 x 120 mm (w zestawie)

* Bok: 1 x 200mm (w zestawie)

* Dół: 1 x 120 mm (opcjonalnie)

* Góra: 2 x 120 mm lub 140mm (opcjonalnie)

No i teraz mam pytanie które z tych opcjonalnych zamontować i w którą stronę miałyby pompować/wypompowywać powietrze? No i ewentualnie podajcie jakieś przykładowe wentyle. Dodam, że brat chce świecące i nie ma dla niego większego znaczenia, czy będą głośne (cena sztuki max. 30zł).

Sprawa nr. 3: Jak zamontuje te 2 wentyle na górze budy (wpuszczanie lub wyciąganie powietrza), to w którą stronę mam zamontować wentylator na CPU (dodam, że będzie to: Zalman CNPS10X Extreme) ???

Z góry dzięki za dokładne wskazówki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abyś się nie zdziwił jak z tym 200mm wentylatorem i zamontowanym zalmanem nie zamkniesz boku od obudowy :P

Gorące powietrze unosi się do góry i w taki sposób kieruj wentylatory. Górne mają wydmuchiwać, tylny też, przedni i boczny mają wdmuchiwać. Co do wentylatorów to fajnie wyglądają podświetlane zephyry.

Obudowę radzę zmienić, straszna tandeta, miękka blacha i słabej jakości plastiki, nawet na lakierze oszczędzali...

Edytowane przez master4life

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro chcesz modularny zasilacz to weź Seasonic M12II-620 620W 80 Plus Bronze

Ramy wziąłbym zwykłe 1333 MHz GoodRama i Zalmana Performę... A co do wentylatorków - ostatnio widziałem fajne CoolerMasterki z wyłącznikiem podświetlenia (montowany na śledziu z tyłu obudowy). Całkiem ciekawe rozwiązanie (R4-L2S-12KB-GP - model z włącznikiem w komplecie, można do niego podpiąć jeszcze dwa wentyle (maks 3 na jeden włącznik) - R4-L2S-12FB-GP)

Edytowane przez kisiel96

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi