hermes32 Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2010 WITAM Jestem na etapie składania zamówienia na komputer dla brata ciotecznego. Zestawik prezentuje się tak na chwilę obecną: Procesor: Intel Xeon X3440 /2.53GHz, 8MB, LGA1156, BOX/ Płyta główna: MSI P55-GD65 MOA /intel P55, DualDDR3-2133MHz, GLan, 1394/ Wentylator: Zalman CNPS10X Extreme Pamięć RAM: GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL8 Play Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 Drugi dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 Karta graficzna: Gigabyte GeForce GTX 470 Super OC 1280MB DDR5 /320bit/ 2xDVI/HDMI Nagrywarka DVD: NEC AD-7241S SATA LightScribe (black) Obudowa: Aerocool VX-9 PRO Zasilacz: OCZ StealthXStream2 700W Sprawa nr. 1: Czy powyższy zasilacz będzie ok? Wcześniej został mi polecony: Zasilacz Seasonic S12II-620 620W 80 Plus Bronze, no ale jak dzisiaj ponownie zajrzałem na ESC.pl, to go aktualnie nie mają i jeśli nie pojawi się do czasu zamówienia, to będę musiał zdecydować się na inny. Tak więc czy ten OCZ jest dobry, czy jest Modularny i jeśli nie, to jaki inny w tej cenie dobry (i bardzo bym chciał, by był Modularny)... Sprawa nr. 2: Buda do niego, to będzie: Aerocool VX-9 PRO (inne modele nie wchodzą w grę): Jak widać na obrazku załączonym powyżej ma on takie możliwości wentylacyjne: System chłodzenia: * Front: 1 x 120 mm (opcjonalnie) * Tył: 1 x 120 mm (w zestawie) * Bok: 1 x 200mm (w zestawie) * Dół: 1 x 120 mm (opcjonalnie) * Góra: 2 x 120 mm lub 140mm (opcjonalnie) No i teraz mam pytanie które z tych opcjonalnych zamontować i w którą stronę miałyby pompować/wypompowywać powietrze? No i ewentualnie podajcie jakieś przykładowe wentyle. Dodam, że brat chce świecące i nie ma dla niego większego znaczenia, czy będą głośne (cena sztuki max. 30zł). Sprawa nr. 3: Jak zamontuje te 2 wentyle na górze budy (wpuszczanie lub wyciąganie powietrza), to w którą stronę mam zamontować wentylator na CPU (dodam, że będzie to: Zalman CNPS10X Extreme) ??? Z góry dzięki za dokładne wskazówki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2010 (edytowane) Abyś się nie zdziwił jak z tym 200mm wentylatorem i zamontowanym zalmanem nie zamkniesz boku od obudowy :P Gorące powietrze unosi się do góry i w taki sposób kieruj wentylatory. Górne mają wydmuchiwać, tylny też, przedni i boczny mają wdmuchiwać. Co do wentylatorów to fajnie wyglądają podświetlane zephyry. Obudowę radzę zmienić, straszna tandeta, miękka blacha i słabej jakości plastiki, nawet na lakierze oszczędzali... Edytowane 18 Listopada 2010 przez master4life Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel96 Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2010 (edytowane) Skoro chcesz modularny zasilacz to weź Seasonic M12II-620 620W 80 Plus Bronze Ramy wziąłbym zwykłe 1333 MHz GoodRama i Zalmana Performę... A co do wentylatorków - ostatnio widziałem fajne CoolerMasterki z wyłącznikiem podświetlenia (montowany na śledziu z tyłu obudowy). Całkiem ciekawe rozwiązanie (R4-L2S-12KB-GP - model z włącznikiem w komplecie, można do niego podpiąć jeszcze dwa wentyle (maks 3 na jeden włącznik) - R4-L2S-12FB-GP) Edytowane 29 Listopada 2010 przez kisiel96 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...