Skocz do zawartości
xyzo

Phenom 555 x2 odblokowanie rdzeni - problem

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mam takie pytanie ponieważ próbowałem odblokować rdzenie w procku phenom 555 BE, płyta MSI 770 g-45.

Mój problem jest następujący: po odblokowaniu całej 4 bios wykrywa go jako x4, natomiast zawiesza się przy ładowaniu windowsa 7, co ciekawe jak przełączam aktywność rdzeni aktywne 1-2 (def) , 1-3 lub 1-4 to działa bez problemu.

I tu moje pytanie czy jest różnica przy włączonych rdzeniach 1-2, 1-3, 1-4 czy to procek automatycznie korzysta tylko z dwóch sprawnych i oznaczenia cyfrowe nie maja znaczenia?

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy rdzeń ma swój 'numerek' i nie jest to bez znaczenia.

Imo najpierw odpal bez czwartego rdzenia i zapuść jakiegoś OOCT'a, żeby mieć pewność, że na pewno jest stabilnie, a potem z 4 zamiast 3 to samo.

Jeżeli te rdzenie oddzielnie będą sprawne, to obstawiałbym płytę. Zaktualizuj bios (lub spróbuj starszych wersji). Albo może mocy braknąć.. Jaki masz zasilacz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja zasiłka to Chieftec GPS-450AA-101A 450W, bios aktualizowałem wiec zostaje mi próba na starszych wersjach, chyba ze jeszcze jakieś opcje w biosie trzeba zmienić, no ale jak numerki mają znaczenie to jest szansa złapać szympansa za 4 jajca hehe:] będę kombinował

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Podnosiłeś napięcie proca? Gdyby wszystkie rdzenie były sprawne (w sensie poprawnie pracowały przy domyślnej częstotliwości i na domyślnym napięciu), to AMD sprzedałoby tego proca jako 955...

2. Na tym etapie to jeszcze nie powinien być problem, ale sekcja zasilania tej płyty nie wygląda najlepiej - 5 faz, mosfetów jeszcze mniej, niż u mnie. Chcesz się bawić, zmierz odległość między pierwszym i ostatnim mosfetem, szerokość między przylegającymi kondensatorami i jak się zmieści, kup to, taśmę dwustronną adhezyjną 3M i naklej, bo pobieżny rzut oka w google pozwala zorientować się, że 955 na lekkim OC pali mosfety na tych płytach. Póki co, włącz 4 rdzenie i sprawdź w biosie, czy vcore nie skacze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o qrcze to mnie troszkę zmartwiłeś tym ze z płyta przy OC może ulec uszkodzeniu, szukałem taniej płyty która daje taką możliwość i zastanawiałem nad asrockiem m3a77de ale wybór padł na msi ze względu na lepszej jakości podzespoły niż asrock (według opini) ale teraz widzę, że mogłem dać d... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za Asrockiem ciągnie się jeszcze opinia z przed lat - wtedy to faktycznie był syf pokroju ESC .

Teraz firma jakościowo mocno się podniosła i często oferuje praktycznie to samo co topowi producenci ( GB , Asus , MSI itp. ) za znacznie mniej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm... wiec trzeba było wziąć asrocka:/

no ale trudno teraz muszę podziałać na tym co mam;]

co do rdzeni to testowane na occt w następującej konfiguracji:

1(którego nie da się wyłączyć) i 3 everest wykrywa go jako x2 natomiast occt jako x4 ale z dwoma aktywnymi rdzeniami

1 i 4 też testy bez zwiechy

natomiast jak włączam jakiekolwiek 3 lub 4 rdzenie to pojawia się ekran uruchamianie sys win (ten czarny co kulki latają ale do kulek nie dochodzi) i zawiesza się a po kilkunastu sec reset.

zwiększałem napięcie do 1,416 to samo. Próbowałem na 2 ostatnich wersjach biosu spróbuje jeszcze na starszych... ale jak wgrałem najstarsza wersje to pc w ogóle nie wstał hehe

rozmyślam teraz nad akcją aby podejść do kogoś kto ma lepsza płytę i u niego spróbować, alb do jakiegoś serwisu podejść ale oni pewnie haracz będą chcieli za sprawdzenie, no ale będę miał pewność czy to wina płyty czy procka:]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Podnosiłeś napięcie proca? Gdyby wszystkie rdzenie były sprawne (w sensie poprawnie pracowały przy domyślnej częstotliwości i na domyślnym napięciu), to AMD sprzedałoby tego proca jako 955...

2. Na tym etapie to jeszcze nie powinien być problem, ale sekcja zasilania tej płyty nie wygląda najlepiej - 5 faz, mosfetów jeszcze mniej, niż u mnie. Chcesz się bawić, zmierz odległość między pierwszym i ostatnim mosfetem, szerokość między przylegającymi kondensatorami i jak się zmieści, kup to, taśmę dwustronną adhezyjną 3M i naklej, bo pobieżny rzut oka w google pozwala zorientować się, że 955 na lekkim OC pali mosfety na tych płytach. Póki co, włącz 4 rdzenie i sprawdź w biosie, czy vcore nie skacze.

2) nie przesadzaj ;-)

mam asrocka 770+de+ ( totalny lowend ) tyz ma 5 faz i spokojnie moduje proce @ x4 ;-) ... wlasnie mecze 2 takiego na tej plycie ;-)

na tym MSI skladalem ostatnio kumplowi kompa i wpakowalem mu X6 ( ktory jest troszeczke bardziej wymagajacym procem od X2@xX4 ) i chula jak zloto ;-)

co do tworcy topicu , albo masz stary bios albo uwalony prdzen .... jak koledzy pisali wylacz rdzen 4 i przetestuj stabilnosc OCCT ... 1h wystarczy , pozniej wlacz 4 rdzen wylacz 3 i przetestuj tez godzinke , jak na obu bedzie OK to znaczy ze masz magicznego proca ... wtedy przy X4 podbij delikatnie napiecie ( ps jakie napiecie ustawiasz dla tego CPU bo niektore plyty maja niezly rozrzut przy BE ) ... ustaw 1,45 i testuj ;]

ogolnie musze powiedziec ze te nowe serie : np CACDC sa sporo cieplejsze ;-)

dopiero doczytalem ze proc Ci sie wogole wiesza niezaleznie od ustawien ... niestety mogles miec pecha i trafic na padake i mozesz miec oba rdzene padniete

ps jak jestes z gliwic to zapraszam do siebie potestujemy dziada na moim asrocku ;-)

Edytowane przez Pietia(lania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no też mi się wydaję że trafiłem na "kastrata" hehe no ale lepszy phenon x2 niż athlon 2000+ z którego się niedawno przesiadłem hehe :]

zostaje mi tylko zabawa z podkręcaniem proca;]

Pietia(lania) - dzięki za propozycje, niby niedaleko Gliwice od Kraka ale jednak wycieczka zbyt duża;]

Chyba, że ktoś odczyta tego posta z Krakowa i będzie tak miły zerknąć na tego phenoma:]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi