Skocz do zawartości
KvaN

Sens istnienia????

Rekomendowane odpowiedzi

hmm..ale isnieje różnica między człowiekiem a lwica, gdyz każde jej działanie zdeterminowane jest przez instynkt i potrzeby biologiczne, a ty nie koniecznie musisz robić wszystko zgodnie z instynktem samozachowawczym, asceci byli tego idealnym przykładem, są nim tez samobujcy i w ogóle wszyscy filozofowie, którzy dalece odrywaja się od instynktu :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ta lwica to wymiekam .

Szymoon

Jestes czlowiekiem , ktory jest zadufany w swoich teoriach i w samym sobie .

Jak mozesz powiedziec ze czlowiek sie niczym nie rozni od innych zwierzat , na litosc boska , czy ty naprawde nie dostrzegasz roznicy ?

Wiesz co to jest cywilizacja ludzka ? Wiesz jakim stworzeniem jest czlowiek ?

Pewnie nie wiec Ci powiem .

Czlowiek jest stworzeniem calkowicie wolnym i posiada najwyzszy poziom inteligencji w porownaniu do innych zwierzat na tej planecie .

Powrocmy do przykladu lwicy .

Niczym sie nie roznimy tak , to prosze prosty przyklad :

Jest lwica w klatce , jest zajebiscie glodna , wrzocasz jej psa i ona go odrazu atakuje i zjada .

Teraz przyklad z czlowiekiem

Idziesz sobie ulica jestes zajebiscie glodny , idzie piesek i co sie dzieje ? Nie zjadasz go (niewiem jak ty ale ja nie) ! Mimo ze jestes zajebiscie glodny , przetrzymujesz , idziesz do sklepu i kupujesz co do jedzenia .

I to jest twoja wola , oczywiscie mozesz zjesc tego psa , ale nie musisz - tu jest przyklad wolnej woli .

Takze nie mow ze jestesmy tacy jak inne zwierzaki , oczywiscie jestesmy zwierzakami , ale zwierzakami , ktore maja wlasna wola , ktore posiadaja LUDZKIE uczucia , moga dokonywac wyboru itd . , itd. , itd. .

Oczywiscie nalezymy do zwierzat , sa nam bliskie , badz mniej bliskie , ja osobiscie smierc jakiegos zwierzaka traktuje na rownie ze smiercia czlowieka , poniewaz te zwierzaki cas czuja , nie wywyrzszam sie przed nimi , poniewaz je szanuje , ale nie ma co sie oszukiwac , ale jestesmy bardziej rozwinietymi (oczywiscie roznimy sie od nich) organizmami(tu chodzi mi o mozg , ktory pozwala nam wybierac co dobre , a co zle , ktory daje nam tak zwana "wolna wola") , niz np. juz wczesniej wspomniana lwica .

Pozdrawiam

Snake

Tak wiec Szymoonku .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, ze glupi komentarz:

Snake, jutro odpowiem, bo widze ze sobie chyba podyskutujemy, a niestety dzisiaj na sprawdzian musze sie troszke pouczyc. Powiem tylko tyle. Lwica jest glodna, daleko od swojego srodowiska, zapewne zle traktowana. Lwica jest w klatce. Nie moze sobei wyjsc i kupic w sklepie miesko. Jak ty bylbys w klatce i mial nawet przed soba mieso czlowieka, to pewnie bys go zjadl umeirajac z glodu. Chyba, ze masz swoj honor, to w takim wypadku zjadlbys pieska, nie czlowieka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro idziemy tak daleko .

Zabije poto , aby mogl godnie zyc i zeby miec co jesc .

Wiesz taki lancuszek jest bez sensu , poniewaz mozna tak bez konca .

Widze , ze jestes absolutnie przekonany do swojego zdania i mysle ze nasza dyskusja nie ma wiekszego sensu , poniewaz ja rowniez wieze ze mam racje , tak wiec proponuje rozejm :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak juz mowilem, ja doskonale znam kazda twoja wypowiedz na pamiec, nie wiem jak ty moje, ale mysle, ze tez nie mialbys problemow, to po prostu dwa calkowite rozne obozy. Niestety (dla mnie) przewaza twoj oboz. Ale tak czy siak, jutro postaram sie przeciagnac cie na moja strone :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra

Szymoonek

Mowisz , ze chcesz mnie przeciagnac na twoja strona , ale powiedz co chcesz mi udowodnic , bo szczeze mowiac nie wiem , chcesz mi udowodnic , ze jestesmy na poziomie zwierzat ?

To zalezy co by porownywac

Poziom intelektualny mamy znacznie wyzszy .

Umysl mamy rozwiniety znacznie bardziej .

Co do sily , zwinnosci , ipt . to zalezy do czego nas porownasz .

Zeby nie bylo nie porozumien .

Ja nie uwazam , ze czlowiek jest czyms lepszym od wczesniej wymienionego lwa , uwazam , ze jesli chodzi o uczucia itp . to sie strasznie roznimy .

Moim zdaniem czlowiek powinien traktowac inne zwierzeta wpelni na rownym poziomie jak innych ludzi .

Ok czekam na twoje argumenty .

Pozdrawiam

Snake

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To miło, że macie tak wielkie idee, że w coś wierzycie. Wiara czyni silnym :D Ale przypuszczenia że sens naszego życia jest inny niż sens życia innego (tzn powiedzmy zwierzęcego czy roślinego) to miłe złudzenie. Sensem życia jest przetrwanie - zawsze i za wszelką cenę. I nie chodzi mi o przetrwanie osobnika czy gatunku - tylko informacji. Ae to jest temat rzeka i nie ma się co rozpisywać .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie sensem zycia jest dazenie do doskonalosci i ciagle odkrywanie prawd zycia (np.traktowanie wszystkich jednakowo poniewaz ich sposob bycia jest niemozliwy do zmiany z racji na np. inteligencje, wychowanie itp.) oraz poznawanie ciagle czegos nowego. chociaz nie wierze ze jest cos takiego jak doskonalosc. myslac glebiej o tej doskonalosci mozna dostrzec miliony paradoksow ktore wlasnie wykluczaja istnienie takiej idealnosci. ogolnie jeszcze nie znalazlem sensu mojego zycia ale podejmuje wszelkie proby zeby go znalezc.

Pozdrawiam

M@jkel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze na temat idealnosci. sobie tak wlasnie pomyslalem ze idealnosc to stan rzeczy doprowadzony do postaci jaka byla w zamierzeniach czlowieka. przedstawie to na przykladzie takiego modowania komputra. ja w swoim PieCu chce miec fanbusa o konkretnych parametrach, podswietlenie wedlug mojego pomyslu, szybe zamontowana tak jak chce i wiatraki takie ktore chce zeby sie tam znalazly. jesli wszystko pojdzie zgodnie z planem wtedy mozna nazwac ten moding idealnym bo wszystko poszlo tak jak chcialem. Zas zycia nie mozna nazwac idealnym poniewaz czlowiek jak widac nie wie jakie ono powinno naprawde byc. Co wy na to?

Pozdrawiam

M@jkel

btw. od dawna takich madrych rzeczy nie pisalem. zrepialem czy co? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazdy szczescie moze znalezc w czyms innym. Dla kazdego sensem, moze byc cos innego, dlatego rozne drogi siebie nie wykluczaja. Chyba ze dla kogos przyjemnoscia jest niweczenie czyijs planow i zalozen. Albo wrecz precyzyjniej, usmiercanie innych, to wtedy to jest nie w porzadku. Natomiast jesli ktos ma jakis tam poglad to niech go ma tylko, niech nie przeszkadza innym, bo po co?

Jesli idzie o sens, to jest on tak banalny, ze moze przygnebiac, mianowicie, jak juz wielu wspomnialo, dazenie do doskonalosci do celow. Wielu nie moze tego przebolec i konczy marnie. Oczywiscie szczescie mozna osiagnac dajmy na to, upijajac sie, czy tam uprawiajac sex, jednak nie jest to trwala wartoscia.

A tak na dodatek to dam cos takiego, w dwoch wersjach, moze niektorzy to znaja. Po polsku:

"Desiderata, forma duszy leku, człowieku, wśród zgiełku i pośpiechu spokojnie idź, pamiętaj jaki pokój może w ciszy być. Tak dalece jak możliwe siebie się nie wyrzekaj. Dobre stosunki z innymi ludźmi miej. Swoją prawdę głoś, swoją prawdę szerz jasno i spokojnie, słuchaj też, bo każdy ma swoją historie -nawet głupiec, ignorant ma swą opowieść. Powiedz, czy porównujesz się z innymi, jeśli tak wtedy możesz się stać zgorzkniały albo próżny, bo każdy różny. Zawsze będą lepsi i gorsi od ciebie, nikt taki sam. Ciesz się że masz plan i ciesz się osiągnięciem, w pracę włóż serce jakakolwiek skromna będzie -to trwała wartość, a otaczające ją koleje losu zmienne w jednym momencie. Każde przedsięwzięcie ostrożnie na oriencie, bo świat pełen jest oszustwa na przekręcie. Prawdziwą zaletę życia odnaleźć musisz. Wielu dąży do ideałów, czy ty to w sobie dusisz? Bądź sobą, nie próbuj zwłaszcza uczuć ukrócić, odrzucić własnej miłości, bo w obliczu całej tej oschłości jest ona wieczna jak trawa. Przyjmuj to co niosą lata, wyrzekając się przymiotów młodości, jakby to nie była żadna strata. Desiderata. Słuchaj, rozwijaj siłę ducha ewentualną tarczę na cios kata jakim jest nieszczęście, lecz nie dręcz się wyobraźni tworami, wiele obaw rodzi się, gdy jesteśmy sami, albo znużeni. Dyscyplinę się ceni, ale poza tym bądź łagodny dla siebie. Jesteś wszechświata dzieckiem, niż gwiazdy i drzewa nie mniej masz prawo tu być, czy to jasne dla ciebie czy nie. Nie wątp, że wszechświat jest taki jaki być powinien. Więc bądź w pokoju z Bogiem cokolwiek myślisz o jego istnieniu, czymkolwiek się zajmujesz, jakiekolwiek pragnienia cię duszą. W ulicznym zgiełku i zamęcie trzymaj pokój ze swą duszą. Niech tak będzie. Z całym swym zakłamaniem, znojem i marzeń rozwianiem jeszcze ten świat wygląda pięknie. Bądź uważny, staraj się być szczęśliwy."

A teraz po angielsku w oryginale:

"Go placidly amid the noise and haste,

and remember what peace there may be in silence.

As far as possible, without surrender, be on good terms with all persons.

Speak your truth quietly and clearly; and listen to others,

even to the dull and ignorant; they too have their story.

Avoid loud and aggressive persons; they are vexations to the spirit.

If you compare yourself with others, you may become vain or bitter,

for always there will be greater and lesser persons than yourself.

Enjoy your achievements as well as your plans.

Keep interested in your own career, however humble,

it's a real possession in the changing fortunes of time.

Exercise caution in your business affairs, for the world is full of trickery.

But let this not blind you to what virtue there is;

many persons strive for high ideals, and everywhere life is full of heroism.

Be yourself.

Especially do not feign affection. Neither be cynical about love;

for in the face of all aridity and disenchantment,

it is as perennial as the grass.

Take kindly the counsel of the years,

gracefully surrendering the things of youth.

Nurture strength of spirit to shield you in sudden misfortune.

But do not distress yourself with dark imaginings.

Many fears are born of fatigue and loneliness.

Beyond a wholesome discipline, be gentle with yourself.

You are a child of the universe no less than the trees and the stars;

you have a right to be here.

And whether or not it is clear to you,

no doubt the universe is unfolding as it should.

Therefore be at peace with God, whatever you conceive him to be.

And whatever your labors and aspirations, in the noisy confusion of life,

keep peace in your soul.

With all its sham, drudgery and broken dreams, it is still a beautiful world.

Be cheerful. Strive to be happy."

Byc moze dla kogos wyda sie to zbyt skomplikowane, lub wrecz przeciwnie zbyt proste, ale to nie powod zeby ignorowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak już cytujemy utwory to polecam znalezc sobie słowa utworu

Apartition zespolu Iron Maiden z plyty Fear Of The Dark.

goraco polecam. mysle ze jest tam duzo z tego co sam chcialbym wyciagnac dla siebie.

z polskich tekstów : ludzie to śmiertelna choroba roznoszona drogą płciową.

nie wiem tylko po co sie klocicie przeciez i tak jestesmy tylko bateryjkami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazdy szczescie moze znalezc w czyms innym. Dla kazdego sensem, moze byc cos innego, dlatego rozne drogi siebie nie wykluczaja. Chyba ze dla kogos przyjemnoscia jest niweczenie czyijs planow i zalozen. Albo wrecz precyzyjniej, usmiercanie innych, to wtedy to jest nie w porzadku. Natomiast jesli ktos ma jakis tam poglad to niech go ma tylko, niech nie przeszkadza innym, bo po co?

Jesli idzie o sens, to jest on tak banalny, ze moze przygnebiac, mianowicie, jak juz wielu wspomnialo, dazenie do doskonalosci do celow. Wielu nie moze tego przebolec i konczy marnie. Oczywiscie szczescie mozna osiagnac dajmy na to, upijajac sie, czy tam uprawiajac sex, jednak nie jest to trwala wartoscia.

A tak na dodatek to dam cos takiego, w dwoch wersjach, moze niektorzy to znaja. Po polsku:

"Desiderata, forma duszy leku, człowieku, wśród zgiełku i pośpiechu spokojnie idź, pamiętaj jaki pokój może w ciszy być. Tak dalece jak możliwe siebie się nie wyrzekaj. Dobre stosunki z innymi ludźmi miej. Swoją prawdę głoś, swoją prawdę szerz jasno i spokojnie, słuchaj też, bo każdy ma swoją historie -nawet głupiec, ignorant ma swą opowieść. Powiedz, czy porównujesz się z innymi, jeśli tak wtedy możesz się stać zgorzkniały albo próżny, bo każdy różny. Zawsze będą lepsi i gorsi od ciebie, nikt taki sam. Ciesz się że masz plan i ciesz się osiągnięciem, w pracę włóż serce jakakolwiek skromna będzie -to trwała wartość, a otaczające ją koleje losu zmienne w jednym momencie. Każde przedsięwzięcie ostrożnie na oriencie, bo świat pełen jest oszustwa na przekręcie. Prawdziwą zaletę życia odnaleźć musisz. Wielu dąży do ideałów, czy ty to w sobie dusisz? Bądź sobą, nie próbuj zwłaszcza uczuć ukrócić, odrzucić własnej miłości, bo w obliczu całej tej oschłości jest ona wieczna jak trawa. Przyjmuj to co niosą lata, wyrzekając się przymiotów młodości, jakby to nie była żadna strata. Desiderata. Słuchaj, rozwijaj siłę ducha ewentualną tarczę na cios kata jakim jest nieszczęście, lecz nie dręcz się wyobraźni tworami, wiele obaw rodzi się, gdy jesteśmy sami, albo znużeni. Dyscyplinę się ceni, ale poza tym bądź łagodny dla siebie. Jesteś wszechświata dzieckiem, niż gwiazdy i drzewa nie mniej masz prawo tu być, czy to jasne dla ciebie czy nie. Nie wątp, że wszechświat jest taki jaki być powinien. Więc bądź w pokoju z Bogiem cokolwiek myślisz o jego istnieniu, czymkolwiek się zajmujesz, jakiekolwiek pragnienia cię duszą. W ulicznym zgiełku i zamęcie trzymaj pokój ze swą duszą. Niech tak będzie. Z całym swym zakłamaniem, znojem i marzeń rozwianiem jeszcze ten świat wygląda pięknie. Bądź uważny, staraj się być szczęśliwy."

Be yourself. 

keep peace in your soul.

Byc moze dla kogos wyda sie to zbyt skomplikowane, lub wrecz przeciwnie zbyt proste, ale to nie powod zeby ignorowac.

Tak się składa że oryginał po polsku widziałem troche w innej formie, a to co napisałeś wydaje się interpretacją z utworu "Desiderata" - WWO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz to wy mnie rozwalacie: chodzi mi o Snake16 i Szymka, możecie mnie uswiadomic co ma wspólnego dyskusja o różnice miedzy ludzi i zwierzętami z pytaniem o sens istnienia??? Wolna wola człowieka uwidacznia się w tym ze potrafi czynić coś wbrew instynktowi:

Szymek znajdź mi lwice która popełni samobujstwo, albo nie zabije mimo wykańczojącego ją głodu gdyż bedzie "myślała" że to jest barbarzyńskie i niehumanitarne zjeść człowieka lub jakieś inne stworzenie??? A w przypadku człowieka jest to całkiem mozliwe, są ludzie którzy w wymienoinej przez ciebie sytuacji poprostu umarli by z głodu nie ruszając człowieka ani psa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Be yourself. 

keep peace in your soul.

hmm ciekawy takskst, ale nie kiedy najgłębsze prawdy wydają się smutne, a czasmi nawet banalne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda, tekst ten jest ze polskiego zespolu hip hopowego WWO. Chlopaki sobie przetlumaczyli chyba wlasnym sumptem, ale nie zmienia to faktu ze zrobili to w miare dobrze. Ale zeby ludzie, ktorzy nie lubia polskiego hip hopu nie patrzyli na to przez ten pryzmat to nie napisalem o tym. A co do banalnosci tego tekstu, to byc moze jest taki momentami, ale jednak, czyz nie takie jest zycie? Prostsze niz sie wydaje.

PS Ja raczej polecam przeczytanie w wersji angielskiej

PS 2 Jak wyglada normalnie tlumaczenie polskie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sens zycia nie dla kazdego jest taki sam i uogolnianie go jest sprzeczne. Kazdy do niego dazy na swoj sposob i kazdy chce go osiagnac choc tak naprawde wielu nie znajduje go...

hmm... z tym moge się poniekąd zgodzić, ale nie sądze że dyskusja i próba konstrukcji sensu istnienia danej grupy społecznej było sprzeczne, daje ono nam w gląw w alternatywne opinie oraz pozwala zweryfikować własne przed sobą samym, gdyż niektóre rzeczy podbno rozumie się dopiero wtedy gdy się je komuś tłumaczy.... :? :wink: :roll:

no ale musisz przyznac ze nie dla kazdego sens zycia jest taki sam....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sens zycia nie dla kazdego jest taki sam i uogolnianie go jest sprzeczne. Kazdy do niego dazy na swoj sposob i kazdy chce go osiagnac choc tak naprawde wielu nie znajduje go...

hmm... z tym moge się poniekąd zgodzić, ale nie sądze że dyskusja i próba konstrukcji sensu istnienia danej grupy społecznej było sprzeczne, daje ono nam w gląw w alternatywne opinie oraz pozwala zweryfikować własne przed sobą samym, gdyż niektóre rzeczy podbno rozumie się dopiero wtedy gdy się je komuś tłumaczy.... :? :wink: :roll:

no ale musisz przyznac ze nie dla kazdego sens zycia jest taki sam....

no chyba muszę, gdyż jest to dość oczywiste :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fragment utworu z którym sie identyfikuje:

In a world of delusion Never turn your back on a friend

'Cos you can count your real true friends on one hand

Through life

There are those that deceive you There are those that'll let you down Is there someone out there that would die for you

Thought not

Live your life with a passion Everything you do, do well

You only get out of life what you put in So they say

In a world of confusion People never say what they mean

If you want a straight answer go look for one Right now

In a room full of strangers Do you stand with your back to the wall

Do you sometimes feel like you're on the outside Looking in?

You can make your own luck You create your destiny

I believe you have the power if you want to It's true

You can do what you want to If you try a little bit harder

A little bit of faith goes a long way It does

Are we here for a reason? I'd like to know just what you think

It would be nice to know what happens when we die

Wouldn't it?

There are some who are wise There are some who are born naive

I believe that there are some that must have lived before

Don't you?

As for me, well I'm thinking You gotta keep an open mind

But I hope that my life's not an open and Shut case

Extrasensory Perception Life after death, telepathy

Can the soul live on and travel through Space and time?

You know I feel so elated 'Cos I'm about to find it out

And when I know all the answers maybe then I'll come back

To fill you in

You don't be alarmed now If I try to contact you

If things go missing or get moved around It's me

And don't disbelieve it No matter what your 'friends' might say

We'll meet up again someplace some way One day

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Budzisz sie --> idziesz do budy/pracy -->pracujesz/uczysz sie -->przychodzisz do domu -->srasz, jesz obiad -->wlaczasz kompa i se cos tam robisz --> idziesz na dwor/do kolegow/na bronxa -->idziesz spac -->budzisz sie -->idziesz do budy/pracy -->pracujesz uczysz sie....

Kur,wa, jakie to zycie jest monotonne :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi