Skocz do zawartości
Maslan

Nowa buda czy modernizacja starej?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Po ostatniej zmianie jednostki nie wnikałem w tematy komputerowe około 3 lat. Niestety przyszedł ten moment kiedy trzeba wykonać jakieś mniejsze lub większe ruchy:)

Moja jednostka to:

Płyta - ASUS P5N-E SLI

Procesor - C2d e6300 1.8Ghz@3.2Ghz ; AEROCOOL DOMINATOR

Grafa - ASUS EAX1950PRO

Pamięci - DDR2 Patriot 2x2GB 800MHz CL 4.0

Zasilacz - Chieftec 500W

Myślałem nad zmianą grafiki na

- Gigabyte GeForce GTX 460 OC 1GB DDR5

Oraz procesora na

- e8400

Moje pytanie to czy jest sens dalej rozbudowywać socket 775 czy przyinwestować i stawiać nową budę na lga 1156 albo 1366. Od rana przeczesuję wszystkie fora i od nadmiaru tej wiedzy pogubiłem się już straszliwie.

Nie jestem jakimś maniakiem gier ale lubię raz na jakiś czas przyciąć gierkę przynajmniej na medium :)

Jeśli ktoś ma troszkę czasu, wiedzy, ochoty i chęci do pomocy to bardzo byłbym rad z odpowiedzi.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbieraj na nowy sprzęt. Gdybyś miał dobrą płytę, to można by się zastanawiać, ale P5N-E to płyta z dolnej półki, z beznadziejną na tle dzisiejszych płyt sekcją zasilania.

Napisz, ile masz kasy na upgrade. Ogólnie można by się zastanowić nad przejściem na AMD, z pozostawieniem pamięci DDR2. Biorąc pod uwagę wymagania byłoby to dobre wyjście.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najtańsza i najłatwiejsza opcja:

AMD Athlon II X3 445 - 259 zł

Gigabyte MA770-US3 - 230 zł

Asus Radeon HD4850 1GB CuCore TOP - 369 zł

Razem : 858 zł (esc.pl)

Bardziej ambitna i na dłuższy okres lepsza:

AMD Athlon II X4 640 - 339 zł

Zalman CNPS10X Performa - 135 zł

AsRock M3A770DE - 210 zł

GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 230 zł

Gigabyte GeForce GTX 460 768MB - 599 zł

Razem : 1513 zł

Albo coś pomiędzy, czyli to co w pierwszym + Zalman CNPS10X Performa + GTX 460 768MB lub drugi zestaw, ale z X3 445. Procesor wypadałoby spróbować odblokować i troszkę podkręcić (ale to tylko w drugim przypadku).

Za swoje graty dostaniesz ok. 450 zł (CPU+RAM+GPU+Mobo)

Z drugiej strony Aerocool Dominator może zostać, bo pasuje na AM2+/AM3.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki wielkie za pomoc, jestem naprawdę pod wielkim wrażeniem :)

przemyślałem to troszkę i chyba poczekam jeszcze na nowe intele i ewentualnie pójdę w Twoje mobo i proca.

Kurna ciężkie czasy, motór kupiony, decha na zime do zakupienia, kredycik na mieszkanie w zalatwianiu ale przecież sakreble komp to komp :D:D żona chyba zrozumie hehee

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana najpierw samej karty graficznej z X1950 Pro na GXT 460 da już ogromny wzrost wydajności w nowych grach. W niektórych grach obecny procesor jeszcze da radę, a w niektórych będzie już trochę niedomagać (właściwie tylko w GTA4 będzie słabo albo w innych wymagających 3, 4 rdzeni), niemniej z platformą jeszcze trochę możesz się wstrzymać, w przeciwieństwie do karty graficznej, która już jest zbyt słaba na obecne gry.

Edytowane przez host

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też uważam, że najpierw trzeba zmienić kartę graficzną, bo ona jest najsłabszym ogniwem.

Kup sobie tego GTX 460 768/1024MB, ewentualnie HD6850, jeśli znajdziesz za sugerowaną cenę (około 650zł).

Procesor będzie trochę hamował wydajność, ale nie na tyle żeby się za bardzo przejmować.

Później, jak zdecydujesz się na wymianę procesora, to według mnie Athlon II X3/X4 jest trochę słaby.

Nawet po podkręceniu na 3.8 wydajność dla aplikacji korzystających tylko z 2 rdzeni będzie praktycznie taka sama jak masz teraz.

Uważam, że minimum na co zmieniać to Phenom II X4, lub coś co się do niego odblokuje (AII X3 lub PII X2).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety ale temat muszę odświeżyć.

Parę dni temu postanowiłem poczyścić trochę w komputerku, pozmieniać pasty pod radiatorami. Niestety skończyło się na tym, że moja płyta główna uległa awarii i przy okazji spaliła kość ramu :mur: . Po tych niemiłych przeżyciach jestem zmuszony do bezstresowego zakupu nowej jednostki.

Oto moja wizja:

Proc – i5 760

Płyta - Gigabyte GA-P55-USB3

Pamieci: DDR3 2x2GB 1600MHz CL7 G.SKILL ECO

Zasiłka: OCZ Fatal1ty 550W

Cooler: Scythe Mugen 2

Grafa: Asus Radeon HD6850 DirectCu 1024MB DDR5 (Gigabyte GTX 460 1024mb)

Dysk: Western Digital Green 1 TB 7200rpm 64MB

Przy grafice skłaniam się do GTX, kompletnie nie jestem przekonany do ramu i prawie zdecydowany na płytę głowną.

Proszę o parę słów w kwestii mojego wyboru.

Edytowane przez Maslan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi