Stanko Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2010 Witam. Wstępnie wybrałem sobie coś takiego: 1. Intel Core i5 760 -699zł 2. MSI P55-GD65 -428zł 3. DDR3 4GB 1600MHz GoodRAM (2x2GB, DualDDR, CL9) -231zł Co razem daje 1358 zł (ceny z gral.pl) Reszta podzespołów pozostanie z mojej sygnaturki. Zestaw jak najbardziej do oc, 4GHz na procku mnie zadowoli. Na procka i płytę jestem prawie zdecydowany. Pozostaje kwestia pamięci. Wybrałem po prostu tanie i jak najwyżej taktowane (1600MHz). Nie wiem czy warto dokładać do jakichś droższych (byle niewiele), czy też szukać lepszych, a niżej taktowanych. Czy też w ogóle brać najtańsze. Nie chcę tylko żeby pamiątki mnie ograniczały w oc procesora. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że trzeba będzie wymienić coolera na wydajniejszego, ale to w późniejszej kolejności, bo fundusze są, jakie są. Co do sklepów, to najchętniej kupuję w esc i gralu, bo mam tam najbliżej. A może w ogóle wstrzymać się z zakupami do przyszłego roku i poczekać na nowe podstawki. Z drugiej strony można tak czekać do usr... Proszę zatem o ocenę, poradę, modyfikację wybranego zestawu. Aha, te 1400 zł to na razie wirtualna kasa, bo muszę najpierw sprzedać stare części (liczę na 700 zł za procka, płytę i pamięci). Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2010 Nie ma sensu dopłacać do droższych pamięci. Goodram może być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2010 Skoro wytrzymałeś na S775 już tyle czasu, to poczekaj jeszcze te 2 miesiące, do stycznia, na premierę Sandy Bridge. To kiepski moment na zmianę platformy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2010 (edytowane) Czytam tak sobie o podstawce Sandy Bridge i muszę przyznać, że wygląda to tak zachęcająco, że chyba wstrzymam się z zakupem do czasu premiery. Szkoda by było sobie pluć w brodę, że nowy sprzęt kupiony za ciężko zarobioną kasę, po kilku tygodni jest już 100 lat za murzynami ;-) Wzrost wydajności w granicach 20-30% w stosunku do obecnej generacji procesorów robi wrażenie. No a ta płytka wygląda tak urzekająco, że muszę ją mieć ;-) http://www.komputerswiat.pl/nowosci/sprzet/2010/46/niesamowita-plyta-dla-sandy-bridge-od-asusa.aspx Orientujecie się może czy są ustalone ceny na procki i płyty Sandy Bridge? Np. takiego odpowiednika obecnego core i5 760? Edytowane 20 Listopada 2010 przez Stanko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubek88 Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2010 (edytowane) http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Intel_zapowiada_ceny_procesorow_Sandy_Bridge_i_obniza_ceny_obecnych_modeli-31399.html Sam czekam z niecierpliwością na SD. Edytowane 20 Listopada 2010 przez kubek88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2010 Czyli taki Core i5-2500K z odblokowanym mnożnikiem będzie kosztować 192 euro, u nas pewnie 900zł. Sporawo. Żeby tylko dało się oc-nąć procka nie tylko mnożnikiem, ale i szyną, jaka by ona nie była. Ale to się wyjaśni po premierze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2010 Czyli taki Core i5-2500K z odblokowanym mnożnikiem będzie kosztować 192 euro, u nas pewnie 900zł. Sporawo.Nie ma szans, pewnikiem po nowym roku za 1k go nie kupisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2010 Czyli co, taki zestawik jak pytałem (dobry proc + płyta+ pamięci pod Sandy Bridge wyniesie koło 2 tysiaki zł. Trzeba będzie odkładać i zacisnąć pasa w te nadchodzące święta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2010 Jeśli chodzi o ceny, to powinny być na odpowiednim poziomie, bez sztucznego zawyżania przez sklepy, czyli tzw. podatku od nowości. Sam kupowałem i5 750 kilka dni przed premierą w cenie troszkę ponad 700 zł i z tego, co pamiętam, w ciągu kilku tygodni ceny praktycznie się nie zmieniły. Myślę, że cena 900 zł jest jak najbardziej realna. Zobaczymy, za ile będą chodzić płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...