xODIx Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2010 Wiem, że tematów jest już wiele, natomiast moja sytuacja jest trochę inna. Mianowicie zastanawiam się nad ulepszeniem zestawu na którym obecnie pracuje: Ath 64 x2 6000+ (Windsor) chodzenie Mugen2 GA-MA790X-DS4 2x2GB Corsair FSB800 CL5 2x1GB OCZ Platinium FSB800 CL5 GPU 8800GTS 320MB HDD dużo różnych ( w tym 2x350GB samsung w RAID0 - na tym stoi system) zasilacz Qultec Silentline 460W. Zastanawiam się nat upem obecnje konfiguracji. Iteresuje mnie przyspieszenie pracy PS - zatem istotne są procesor, ram i hdd. Dysków, tak samo jak grafiki ruszać nie chciałem. Myślałem natomiast nad zmianą CPU na coś ze stajni AMD, aby działało na moim MOBO, ale z tgo co widzę, to chyba większego sensu to nie ma niestety? Lepiej na tym wyjdę zmieniając platofrmę na Intela. Myślałem nad jakąś używką i7 920 ale Mobo pod to będa strasznie drogie - zatem nie wiem czy nie lepiej pójść w coś takiego: Procesor : Intel Xeon X3440 Płyta Główna : DFI LanParty DK P55-t3eh9 RAM : GoodRam 4x2GB 1333MHZ Z całą zabawą chciałbym się zamknąć w okolicy 1000zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2010 Pomysł ciekawy, ale zasilacz nie da rady, wypadałoby kupić coś lepszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xODIx Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2010 mój obecny procesor ma 120W, jest podkręcony (212mhxx15) i napięcie 1,35v jakoś nie wydaje mi się aby intel xenon plus nowy ram i mobo zjadło dużo więcej prądu? Jak widzicię opcję z i7 920 zamiast x3440? jak z kręceniem jedngo i drugiego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2010 mój obecny procesor ma 120W, jest podkręcony (212mhxx15) i napięcie 1,35v jakoś nie wydaje mi się aby intel xenon plus nowy ram i mobo zjadło dużo więcej prądu? Ano właśnie... Twój stary procesor to tylko 2 rdzenie + stary proces 90nm - gorący i prądożerczy, ale jak na dwa rdzenie. Xeon X3440 to nie tylko 4 rdzenie, ale i HT, które swoje waty bierze. W dodatku Qoltek to nie jakiś topowy producent... Jak widzicię opcję z i7 920 zamiast x3440? jak z kręceniem jedngo i drugiego? Nie warto, trzeba by trochę dopłacić do płyty. Z Core i7 920 można wycisnąć 200-300MHz więcej na powietrzu, zegar w zegar różnica w wydajności to ok. 5%. A ogólnie to na Twoim miejscu poczekałbym do stycznia na Sandy Bridge. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xODIx Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2010 a ile wycisnę z xenona na powietrzu? no i jakie to PSU do tego? Co do tego nowego intela to jakoś rozwiązania zintegrowane do mnie nie przemawiają - ale nie jestem już niestety w temacie na bieżąco, acz nie mówię nie! - do stycznia mogę poczekać i pewnie poczekam, ale stare graty przydałoby się sprzedać przed świętami - ceny będą lepsze:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2010 a ile wycisnę z xenona na powietrzu? 3,8-4,1GHz, w zależności od sztuki. no i jakie to PSU do tego? OCZ ModXStream Pro 500W (~250 zł) lub Seasonic M12II-520 520W (~300 zł). Co do tego nowego intela to jakoś rozwiązania zintegrowane do mnie nie przemawiają - ale nie jestem już niestety w temacie na bieżąco, acz nie mówię nie! - do stycznia mogę poczekać i pewnie poczekam, ale stare graty przydałoby się sprzedać przed świętami - ceny będą lepsze:P E tam rozwiązania, liczy się wydajność, a ta na pewno będzie wyższa :wink: . Oczywiście kwestia o ile... No i nowa podstawka, choć patrząc po S1156 i S1366 to nie ma co się cieszyć i mieć nadzieje na długą jej żywotność. Ceny będą wyższe, to fakt, ale nie tylko używek, także i nówek :wink: . Jako że twoje graty są już stare, nie sądzę, byś dużo stracił czekając do stycznia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xODIx Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2010 (edytowane) W takim razie wezmę pod uwagę również PSU. Myślę jeszcze nad i7 930 - można pokombinować z używką - płyty też na allegro widziałem od biedy za 400 zł. to chyba spokojnie pójdzie na 4GHz? Tylko nie wiem czy jest o co kopie kruszyć, tzn. czy 3 kanałowy kontroler pamięci coś mi da? Dla mnie w zasadzie ważna jest ilość jej bo pracuję na dużej ilości sporych plików, i po godzinie pracy PS zajmuje około 5GB - aby było szybciej wyłączyłem pamięć virtualną, ale skutkuje to tym, że co czas jakis muszę PS wyłączać. W kwestii czekania to nie wiem czy jest sens, bo zawsze można czekać na coś nowego - nowe- droższe zazwyczaj niestety:( Edytowane 20 Listopada 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xODIx Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2010 Po przeliczeniu cała zabawa wychodzi nieco drożej niż myślałem. Zacząłem się zastanawiać nad zmianą samego procka na AMD PHENOM II X4 965 QUAD CORE AM3,125W BE. Czy mój zasilać bez OC to pociągnie? W PS różnicę powinienem odczuć większą niż da mi zmiana pamięci na DDR3, zatem zacząłem rozważać taki upgrade. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2010 955 możesz kupić taniej, a zmienić mnożnik z 16x na 17x to nie problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xODIx Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2010 (edytowane) To fakt, tak też chyba zrobię, ale co z moją zasiłką? da radę? Edytowane 15 Grudnia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xODIx Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2010 (edytowane) Ok Już się dowiedziałem - da radę, ale nie do końca:( np pendrive działają woooolno - zasada im większy tym wolniej się przegrywa, zatem zakładam, że to oznaka niewydalania zasilacza? Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę - działam na win 7 64bit. Przegrywanie z dysku twardego z własnym zasilaniem idzie niemalże jak trzeba:) Padły już propozycje zasilaczy, ale zastanawiam się, czy nie wziąć czegoś mocniejszego typu Zasilacz Co myślicie o czymś takim? Edytowane 15 Grudnia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2010 W tej cenie możesz kupić M12II-620, a wystarczy S12II-520. Jeśli chodzi o pendrive to raczej od czegoś innego. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xODIx Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2010 (edytowane) Podłączałem kilka, mam jedną 8 GB i prędkość zapisu lekko powyżej 2 mb, potem wrzuciłem 2GB i prędkość lekko wzrosła do okolic 3MB/s, dysk na USB z zewnętrznym zasilaniem śmiga aż miło. ten M12II-620 będzie lepszy niż to co zaproponowałem? Edytowane 15 Grudnia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel96 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2010 Tak, będzie... Inaczej nikt by go nie proponował... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...