Skocz do zawartości
Lazi

Czarny ekran.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Parę godzin temu dostałem notebook'a od siostry (Acer Aspire 9305). Nie nacieszyłem się nim jednak zbyt długo - w pewnym momencie ekran zrobił się czarny (jakby się wyłączył), jednakże diody świeciły dalej. Wyłączyłem zatem przytrzymując przycisk "Power" i włączyłem ponownie.

Notebook odpala, diody świecą, jednakże ekran dalej się nie włącza...

Próbowałem podłączyć monitor przez wejście z tyłu notebook'a, i również bezskutecznie - zewnętrzny monitor jakby nie wykrył notebook'a.

Co może być przyczyną? Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Lazi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem do jednego z serwisów i dostałem odpowiedź: do wymiany karta graficzna, koszt 350zł.

Dowiedziałem się, że ten typ Acera tak ma. Trzeba zrobić reballing BGA - naprawienie mostka północnego grafiki.

I za to sobie tak cenią. Zastanawiam się, czy istnieje możliwość swapu tego z innego lapa, który posiadam (również Acer). Czy wygląda to tak, że grafika jest już zintegrowana na płycie głównej?

Edytowane przez Lazi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że też Cię naszło zstarego rupiecia kupować.

Nie miałem nigdy w rękach tego modelu, jednak w dużej ilości notebooków z serii aspire (a przynajmniej 5xxx/6xxx) karta grafiki jest na złączu mxm i można bez problemu cały moduł wymienić - do dostania różne modele od 150 do 600zł na allegro. Taka karta grafiki wygląda tak: http://www.pcsuperfreak.com/new/files/ati-mobility-radeon-hd-3650-mxm-ii-graphics-card-512mb.jpg

Z tego co wynalazłem na temat serii aspire 9300, czyli z pdfa z manualem ze strony acera, jest toto na procku amd i z grafiką 7300, 7600 lub 6100. Jeśli masz tą ostatnią to na 100% jest uruchamiana z mostka północnego.

Przechodząc do sedna sprawy - wpakowałeś się na minę, bo wszystkie układy nvidii wyprodukowane od 2005 do konca 2009 roku, mają fabryczną wadę, polegającą na odklejającym się układzie od płytki pcb. Można toto polutować (koszt zresztą z postawieniem nowych kulek sam podałeś) ale nie jest to naprawa skuteczna i problem wystąpi znowu. Kupując uzywany notebook na platformie amd+nvidia pakujesz się na podwójną lub potrójną minę- no bo jest grafika, NB i SB nvidii...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z moim przypadkiem ??

Ja mam jeszcze starszego Acera Travel Mate 4101 WIMI czy jakos tak ... ddr1, intel, i Radeon X700 Mobile 64MB. bralem go ze wzgledu na karte :) do tej pory chodzil bez zastrzerzen i goracych temperatur nie osiagal i dlatego nie wiem dalczego tak sie stalo.

Czy szukac czegos pokroju tego: Karta grafiki ATI Radeon X700 Toshiba M40 M45 W-wa (1328503592) - Aukcje internetowe Allegro

Z wymiana nie powinienem miec problemów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A najśmieszniejsze jest to, że włączyłem lapka który leżał 3 dni na parapecie i zaskoczył O_o ... niestety doszło tylko do ekranu, na którym wybiera się czy ma uruchomić normalnie czy w trybie awaryjnym (bo sam się wyłączył.

I teraz sie zastanawiam czy faktycznie wymiana płyty głównej z wlutowanym Radkiem X700 ma sens skoro mimo wszystko się laptop uruchomił na te 10 sekund ... nie mam pojęcia gdzie moze tkwić problem.

Rozkręciłem go dwa razy, wszystko docisnąłem, "dokleiłem", nie chodził i nagle się włącza jak by nigdy nic ...

Ma ktoś jakąś koncepcję ??

Ad. 1

Jako ciekawostkę dodam ze po dłużym działaniu laptopa (włączy się, ale czarny ekran) PROCESOR, KARTA GRAFICZNA i CHIPSET nagrzewają się dość znacznie i wentylator załącza się, dysk troszeczke zaczyna mielić

Ad.2

Dodatkowo jeśłi już tak dłuzej pochodzi "ciepły" to nie da się go wyłączyć pojedynczym krótkim wciśnięciem przycisku "POWER" lecz trzeba czekać te 4 sekundy.

Anyone ?? :P

Edytowane przez szczepoxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam że post pod postem ale ...

Włączyłem laptopa ot tak ... i normalnie się włączył jak by nigdy nic, załadował się pulpit ... i się zaciął ... a potem znow wszystko czarne :(

błagam o podpowiedź ... to zniszczyło moją mylśl, że jest coś spalone bo inaczej nie uruchomił by się ... głowa mała

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi