Skocz do zawartości
cubEE18

Potrzebna pomoc w znalezieniu napięć

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Potrzebuje pomocy w znalezieniu stabilnych napięć dla mojego komputera, sam próbowałem to zrobić i zazwyczaj przy próbie ustawienia napięcia dla CPU i RAMu po około 4-6 minutach testowania orthosem na 9 priorytecie orthos albo się zawiesza albo następuje reset komputera. Przy ustawieniach auto (czyli takich jak widać na zdjęciu) komputer był testowany przez 9h i maksymalna temperatura procesora osiągnęła 46*C max - a jest chłodzony pasywnie.

Z góry dziękuje za pomoc :)

Zdjęcie możliwości:

Dołączona grafika

Specyfikacja komputera:

MB: MSI P45 Neo2 MOA Edition

CPU: e5200 - Scythe Ninja II (Pasive)

GPU: XFX GTS250 512Mb

RAM: 2 x 2048Mb Corsair CL5DHX

HDD: 2 x Samsung F3 (Raid0)

PSU: CFT-500-A12S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawianie napięć na auto to błąd - płyta może dać albo za dużo V ( proc będzie cieplejszy ) albo za mało ( niestabilność cpu ) .

Ustaw je ręcznie - zacznij od def. napięcia E5200 - włącz Orthosa / OCCT na def. zegarze procka i zobacz jakie napięcie będzie w CPU-Z , OCCT także pokazuje napięcia .

Obniż mnożnik na 10 , FSB na 250 mhz , dzielniki dla ramu na 1:1 lub inny tak aby ram nie blokował OC - z tego co widzę masz 1 066 mhz , ustaw na razie ram na 800 mhz lub mniej .

CPU Voltage ustaw na defaultowe + 2-3 skoki ( napięcia można wpisać ręcznie albo ustawiać za pomocą klawiszy - w drugim przypadku napięcie idzie o zaprogramowany skok - jak skok jest co 0,025 V to z 1,3 robi się 1,325 , potem 1,35 i na końcu 1,375 V ) .

Sprawdź czy komp wstaje i czy przechodzi testy - jak nie zaskakuje to zwiększasz Vcore o jeden skok i tak aż łapie stabilność .

Staraj się nie przekraczać 1,4 V dla E5200 - im niższe napięcie tym lepiej .

Potem ustawiasz FSB na np. 280 i powtarzasz całość od nowa i tak w kółko .

Na pamięci daj zapobiegawczo 1.9 V ( DRAM Voltage ) .

Przy kręceniu ramu ( dzielniki ustawione tak aby ram miał 800 lub więcej mhz ) daj 2-2.2 V

Do uzyskania stabilności pomocne też są napięcia na MCH i VTT FSB .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że ustawienie napięć na auto jest błędem z tym, że w przypadku tej płyty mogę ustawić napięcie na stałą wartość (np 1,29), a nie np +0,25 tak jak miałem w przypadku wcześniejszej płyty (Gigabyte GA-EP31-DS3L). Dlatego szukam stabilnych napięć.

Teraz testuje 1.29V dla CPU i ~1,9V dla ramu który pracuje na 800MHz.

Potrzebuje jeszcze znaleźć napięcie dla VTT FSB Voltage, MCH Voltage i ICH Voltage.

Teraz pytanie do kogoś obeznanego z tym modelem lub podobnymi płytami MSI - czy napięcie ustawione na AUTO jest napięciem defaultowym?

Myślę tak dlatego że napis "auto" ma kolor szary a w legendzie po prawej jest napisane że kolor szary to napięcie defaultowe (bezpieczne), kolor biały bezpieczne, a czerwony niebezpieczne.

P.s można powiedzieć że wiem jak podkręcać tylko potrzebuje trochę pomocy bo pierwszy raz spotykam się z płytą MSI i jeszcze nie wszystkie opcje znam :)

Edycja:

Na napięciach 1.29 dla CPU oraz ~1.9 dla RAMu komputer chodzi stabilnie - sprawdzane 9h orthosem, a potem z 20 minut LinXem.

Brakuje mi jeszcze napięć dla VTT FSB Voltage oraz MCH.

Na stronie głównej purepc czytałem że VTT FSB ma być około 1.3V (lecz nie więcej niż napięcie na CPU), a MCH=63%*VT czyli 1,048V. Zaraz spróbuje wykonać testy z tymi dwoma dodatkowymi napięciami i napiszę co i jak :)

Edytowane przez cubEE18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się zabierasz za OC to proponuję najpierw zrobić sobie i wydrukować tabelkę z wykazem wszystkich defaultowych parametrów dla sprzętu. Wszystko będzie pod ręką.

A później to już według poradnika podkręcania na forum i później zadawać pytania co jeszcze można zrobić. ;)

Napięcie ustawione na AUTO jest oczywiście regulowane, ale ustaw sztywno wszystkie parametry. Przy OC na AUTO wartości są przydzielane z kosmosu. :rolleyes:

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi