anika91 Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2010 Nie wiem co gubię, ale po sprawdzeniu formularza i wyskoczeniu alert-a zamiast zatrzymać działanie i nie wysyłać , to program pocztowy dalej mi się uruchamia... jak się z tym uporać ?? : <script type="text/javascript">function przetwarzaj_dane() { var adresat = document.forms ['Formularz_dostawy'].Adresat.value; var error = false;if (adresat == "") {document.forms['Formularz_dostawy'].Adresat.style.border = "2px solid#FF0000";alert('Nie wypełniłeś pola z nickiem!');error=true;}if (uwagi == "") {document.forms['Formularz_dostawy'].Uwagi.style.border = "2px solid#FF0000";alert('Nie wypełniłeś pola z nickiem!');error=true;}if (!error){document.forms ['Formularz_dostawy'].submit();}else{ alert('nie wypełniłes wszystkich pól');}}</script> <form action="mailto:adres@mail.pll?subject=Formularz Dostawy" method="post" enctype="text/plain" name="Formularz_dostawy" > <input name="Adresat" type="text"/><input type="submit" value="Zatwierdź" onClick="przetwarzaj_dane()" </form> Dziękuje za pomoc ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2010 Spróbuj to: <form (...) onsubmit="return false;" >(...)Powinno zablokować event submit dla całego formularza, więc nie będzie się on wykonywał przy klikaniu na przycisk. Druga opcja jest taka, że zamieniasz sobie type="submit" na type="button". Btw, czy mi się wydaje, czy są 2x wyświetlane alerty (raz- przy danym polu, dwa- jeżeli error == false)? Nie lubię czegoś takiego robić, bo to na dłuższą metę zniechęca ludzi - alert za alertem i co za tym idzie- ludzie muszą klikać, bo nie można wtedy nic zrobić na stronie. Ba, nie można zwykle zmienić też zakładki w przeglądarce. action="mailtoTo już total failure. Co, jeżeli się nie ma skonfigurowanego żadnego klienta poczty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anika91 Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2010 Spróbuj to: <form (...) onsubmit="return false;" >(...)Powinno zablokować event submit dla całego formularza, więc nie będzie się on wykonywał przy klikaniu na przycisk. Druga opcja jest taka, że zamieniasz sobie type="submit" na type="button". Btw, czy mi się wydaje, czy są 2x wyświetlane alerty (raz- przy danym polu, dwa- jeżeli error == false)? Nie lubię czegoś takiego robić, bo to na dłuższą metę zniechęca ludzi - alert za alertem i co za tym idzie- ludzie muszą klikać, bo nie można wtedy nic zrobić na stronie. Ba, nie można zwykle zmienić też zakładki w przeglądarce. action="mailtoTo już total failure. Co, jeżeli się nie ma skonfigurowanego żadnego klienta poczty? Serdeczne dzięki :) racja niepotrzebne te alerty, . A sprawę uruchamiania poczty załatwił ten return w onsubmit w form . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...