Skocz do zawartości
blacktotheblind

przeplyw powietrza

Rekomendowane odpowiedzi

jak dobrze pamietam to temp w budzie przy tych dwoch testach roznila sie chyba o 1°C 

czujnik mialem podczepiony na samej gorze obudowy wiec moze to dlatego roznica byla tak mala, a moze dlatego ze ze i w jednym i w drugim tescie powietrze cieple bylo dobrze odprowadzane poza obudowe (80mm  wywiewajacy z tylu + 80mm zasilacz)

no i sam sobie odpowiedziales jaki blad zrobiles

skoro wiatrak na chlodnicy wywiewal powietrze na zewnatrz i wiatrak pod zasilaczem wywiewal to skad w obudowie mialo sie wzia swierze powietrze w wystarczajacej ilosci

twoj test jest nic nie wart ,bo wiatrak pod zasilaczem powinien wiac do srodka ,co obnizy temp w obudowie w obu przypadkach ,schlodzi tranzystory

a w przypadku gdy chlodnica wieje do srodka to jeszcze wytworzy sie sprzyjajace nadcisnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chłodnicę można zawsze umieścić za komputerem tak, żeby wiatrak z zasilacza i ten pod nim dmuchały na chłodnicę. wtedy chłodnicy nie widać i nie słychać (dalej od :słuchacza") i nie musi być szczególnie pięknie mocowana.

rozwiązanie z chłodnicą z przodu i ciepłym powietrzem idącym od przodu do tyłu budy ma pewną wadę : powietrze do chłodzenia grafy jest cieplejsze (nawet jesli jest blok na GPU to na pamięciach pewnie są same radiatory).

z tyłu akurat 2 wiatraki jeden nad drugim idealnie pasują do chłodnicy podłużnej lub jeden wiatrak pod zasilaczem na tą chłodnicę która jest. warto wypróbować, cisza na pewno będzie lepsza niż teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chłodnicę można zawsze umieścić za komputerem tak, żeby wiatrak z zasilacza i ten pod nim dmuchały na chłodnicę. wtedy chłodnicy nie widać i nie słychać (dalej od :słuchacza") i nie musi być szczególnie pięknie mocowana.

rozwiązanie z chłodnicą z przodu i ciepłym powietrzem idącym od przodu do tyłu budy ma pewną wadę : powietrze do chłodzenia grafy jest cieplejsze (nawet jesli jest blok na GPU to na pamięciach pewnie są same radiatory). 

z tyłu akurat 2 wiatraki jeden nad drugim idealnie pasują do chłodnicy podłużnej lub jeden wiatrak pod zasilaczem na tą chłodnicę która jest. warto wypróbować, cisza na pewno będzie lepsza niż teraz.

LOL, stary, u mnie powietrze wydmuchiwane z zasilacza ma ponad 50*C, nie wiesz jak miałbym wtedu uzyskać temperatury rzędu 30 kilku *C na procesorze? :lol: :lol: :lol:

Ty wogóle przeczytałeś, co było wcześniej pisane w tym temacie? :evil: :evil: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to za nowe teorie???

Woda chlodzona powietrzem z zasilki to jakis niewypal.

Powietrze z chlodnicy jest o ~2C cieplejsze od zewnetrznego, wiec nadaje sie idalnie do chlodzenia np.: grafiki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze to ja mam pytanie do wszystkich.

Lepszy efekt bede mial gdy zamontuje na dole obudowy nawiew 92x92, pod zasialczem czyli obok procka mały wyciąg 40x40 i na samej gorze obudowy wyciag 120x120.........czy mniejsza temperature bede mial poprostu majac otwarta obudowe ???????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ahoj tam :wink:

Zastanaiwam się jak optymalnie rozłożyć swoje "żagle" na moim "statku" żeby był optymalny przepływa powietrza....

Mam jeden wentyl 80x80 z boku który wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e, ale nie na procesor tylko obok procesora ,żeby bardziej pzryblizyć pozycje tego coolera to jest on tak zamontowany że lewy górny róg "styka" się z prawym dolnym rogiem wentylatora na procku.

Nastepnie mam jeden wentylator u góry 80x80 który wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e powietrze, mieści się on między zasilaczem a dvd-rome.

I teraz tak w drodze mam chiefteca 420 z podwojnym wentylatorem, oraz dodatkowy wentylator 80x80 pod zasilacz.

Zastanwaiałem się nad takimi kombinacjami:

BOK - wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e

TYŁ - wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e

GÓRA - wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e

lub

BOK - wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e

TYŁ - wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e

GÓRA - wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e

Jak sądzicie które waszym zdaniem ustawienie będzie lepsze? ( od razu zazanczam że zmiana położeń wentylatorów nie wchodzi w temat, jak narazie)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna dyskusja... (mam na mysli dyskusje z końca pierwszej i początku drugiej strony tego watku) - brakuje tylko wzmianki o CPC żeby zagęścić atmoferę ;)

A tak poza tym (nie mam WC ale z AC sie troche nawojowałem) to zakładając ze niechłodzone komponenty komputera podnoszą temp o 10C wzgledem otoczenia a temp. po przejściu przez chłodnicę ma 5C powyżej temp. otoczenia... Najsensowniej jest założyc chłodnicę na dole i wdmuchiwac przez nią powietrze do środka. W takim układzie podgrzewamy komponenty nie chłodzone WC (same elementy WC raczej nie beda mieć temp. niższej niz powietrze z chłodnicy ;) ) wewnątrz obudowy tylko o te 5C i mamy np. 37C wewnątrz i 22C na wejściu chłodnicy. Przy czym dodatkowy wentylator wyciągający powietrze spod górnej ściany obudowy moze jeszcze te 37C wewnątrz obniżyć.

Jeśli chłodnica bedzie na górze to na jej wejściu mamy 32C (tyle co w obudowie) - mniejsza więc jest o te 5C temp. pozostałch niechłodzonych elementów ale za to mniejsza jest sprawnosć chłodnicy. Polepszenie chłodzenia konwekcyjnego w takim układzie też raczej nie wystąpi bo nie zależy od różnicy temperatur w obudowie lecz w samej chłodnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz TU . Sa tam przetestowane rozne konfiguracje ustawienia wentyli.

Zgadza się, ale ja prosiłem o odpowiedź z waszej strony, ze strony uczestników tego forum :wink: a nie o linka. Pozatym ja mam troche nietypowo ustawiony wentylator z boku (patrz poprzedni mój post). Więc moje pytanie pozostaje aktualne.

Pozdrawiam

P.S. Mała poprawka do mojego poprzedniego postu, mianowicie tam gdzie znajduje się słowo słowo "styka"się, powinno być "jest na wysokości"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi