cinucha1 Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2010 witam. zakupilem nowy dysk twardy samsung hd502hj i mam problem, poniewaz komp go nie wykrywa. po podlaczeniu kabli dysk pracuje. mobo to asrock 939dual-vsta, ktora ogarnia SATAII. prosze o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2010 Wymień przewód sygnałowy. Podłącz inną wtyczkę zasilania. Sprawdź dysk w innym kompie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foh_23 Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2010 (edytowane) Mobo ma sata1 więc zobacz czy przypadkiem HDD nie potrzebuje ustawienia zworki na pracę ze starszym sata ;) Edit: Widzę że masz dodatkowo sata2 przez jMicron. Więc podłącz pod niego twardziela, oczywiście zobacz czy w BIOSie masz włączony dodatkowy kontroler jMicron, a także sprawdź czy nie jest tak że jak coś wepniesz pod pcie x1 to jMicron się wyłącza (u mnie przykładowo na p5vd2-mx albo jMicron albo pcie x1). Edytowane 23 Listopada 2010 przez foh_23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2010 (edytowane) Włącz kontroler jmicrona, ustaw sata mode na raid. Możliwe że dysk dalej nie będzie widziany w biosie, tylko w managerze kontrolera (Jmicrony mają chyba włączany przez ctrl+i zaraz po POST-cie) Możesz też zmusić dysk do pracy z sata 1,ale będzie trzeba przestawić go programowo w tryb 1.5gbps. Służy do tego program samsunga o nazwie ES Tool Edytowane 23 Listopada 2010 przez pix3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bic44 Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2010 k8n-e deluxe (nforce3ka) będą podobne problemy jw z podłączeniem nowego hddka? myślałem o samsungu 500tce f3/ew/320tce f4 jest możliwość, że żaden z ww nie pójdzie, nawet po kombinacjach? miałem kilka dysków w tym kompie, niestety jeden po drugim zaczynają świszczeć i kolejno odpinam, według stażu, zostały już jedynie 2 w miare ciche, a pojemności zaczyna brakować..pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bic44 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2010 up btw jest tu gdzieś temat 'pojedyncze pytania'? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2010 BIC Nf3-ka jest S 150 i sa 2 szkoły na dyski samsunga : Pierwsza to wymienic mobo + na wersjue z sata 2 ( np Asrock ) gratis masz pcie itd ... 2 opcja kupienie dodadkowego kontrolera pod PCI. 3 opcja ( ona dziłała z F1 ale nie wiem czy zadziała z F3 ) jest program na stronie samsunga speed switch. I on wymusza przełaczenie konrolera dysku w tryb S150. Ale by wykonac taka operacje musisz pojsc do kogos kto ma kontroler S300 . P.s. Program miał kiedys bug nalezało zaznaczyc S300 by dysk zajarał w S150 ..... 4 Opcja Kupic WD i on ma limitacje zworką na S150 i spokoj masz .... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bic44 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2010 dzięki wielkie, pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...