greenhorn81 Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2010 Witam, Rozważam zakup monitora max 22" do zastosowań: amatorska obróbka video, gry, filmy. Aktualnie pracuję na Philips Brillance 109P Trinitron CRT 19" W dziale zestawy komputerowe doradzono mi szukać modeli na matrycy IPS, tj.: LG w2220p, DELL 2209wa, DELL u2210h, HP zr22w Na monitor chciałbym przeznaczyć nie więcej niż 1200zł Proszę o pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2010 Ja ze swojej strony polecę della 2209wa , sprawdza się świetnie we wszystkich zadaniach ( gry ,filmy itd) nie jest to co prawda profesjonalny monitor ale do amatorskich zastosowań jest idealny w grach nie występuje smużenie przynajmniej ja go nie widze wiec moim zdaniem gra sie komfortowo monitor ma b.dobre kolory ( katy oczywiście tez co nie jest bez znaczenia) wiec filmy ogląda się przyjemnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenhorn81 Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2010 Ja ze swojej strony polecę della 2209wa , sprawdza się świetnie we wszystkich zadaniach ( gry ,filmy itd) nie jest to co prawda profesjonalny monitor ale do amatorskich zastosowań jest idealny w grach nie występuje smużenie przynajmniej ja go nie widze wiec moim zdaniem gra sie komfortowo monitor ma b.dobre kolory ( katy oczywiście tez co nie jest bez znaczenia) wiec filmy ogląda się przyjemnie dzięki, ktoś coś jeszcze doda?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2010 (edytowane) Ja ze swojej strony polecę della 2209wa , sprawdza się świetnie we wszystkich zadaniach ( gry ,filmy itd) nie jest to co prawda profesjonalny monitor ale do amatorskich zastosowań jest idealny w grach nie występuje smużenie przynajmniej ja go nie widze wiec moim zdaniem gra sie komfortowo monitor ma b.dobre kolory ( katy oczywiście tez co nie jest bez znaczenia) wiec filmy ogląda się przyjemnie A w jakie grasz gry? Ciekawi mnie jak się spisuje w szybkich FPS-ach. LG ma również w swojej ofercie monitor z matrycą E-IPS i jest to ponoć udoskonalona matryca od tej która występuje w Dellu. Z tym, że oglądając filmik mam wrażenie, że kiepsko sprawuje się w filmach. Ktoś tam nawet napisał, że smuży i ja też odnoszę takie wrażenie. Ale może to wina kamery a nie monitora? Czy popularne "srebrzenie" matrycy nie przeszkadza przy oglądaniu filmów? Często na filmach jest ciemny obraz, nie wspominając już o czarnych paskach na górze i na dole. Edytowane 27 Listopada 2010 przez USB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2010 (edytowane) Co do srebrzenia czerni, to filmik nie kłamie- aczkolwiek niektóre efekty to odbicia światła, przy delikatnej zmianie płaszczyzny patrzenia w pionie pojawiają się srebrzenie wzdłuż krawędzi bocznych: Podczas zmiany konta patrzenia w poziomie srebrzenie pojawia się wzdłuż krawędzi górnej i dolnej: Podczas patrzenia centralnie na monitor także jest widoczne srebrzenie na rogach monitora: - Na zdjęciu tego nie widać ale w rzeczywistości czerń na Dellu 2209wa jest dużo jaśniejsza. Jeżeli chodzi o smużenie to obecnie nie wymyślono wyświetlacza LCD który był by pozbawiony tego efektu. Postrzeganie smużenia jest cechą indywidualną, to co niektórych może irytować dla innych może być niezauważalne... Podczas oglądania filmów obraz prezentuje się tak: Ten zielony pikselek to wina aparatu w telefonie (nokia n82) Przy filmach pasków nie będzie jeżeli zdecydujesz się na wyświetlacz w formacie 16:9(pomijając starsze produkcje- format 4:3). Oczywiście większość playerów umożliwia rozszerzenie obrazu i dopasowanie go do wymiarów monitora. Co do tych modeli co wymieniłeś to: LG W2220P model matrycy LM220WE4 oraz LM220WE4-SLB2 (w sprzedaży są 2 wersje tych modeli głównie różniące się czasem reakcji nowszy model ma czas reakcji 5ms oraz podobno poprawioną czerń- bardziej czarna) Dell 2209WA model matrycy LM220WE4 Dell U2211H oraz HP ZR22W są na tej samej matrycy LM215WF2 (dell podaje że jest to e-IPS a HP UH-IPS :wink: ), pomimo zwiększonego kontrastu dynamicznego nie liczył bym na jakieś większe zmiany. Edytowane 27 Listopada 2010 przez KoVol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grodzio Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2010 Polecam Dell 2209WA gry, filmy normalne korzystanie po prostu bajka. Jeżeli trzeba jakieś fotki mogę zrobić jak coś to pw chyba że ktoś chce żebym tutaj wrzucił. Na tym dellu wszystko wygląda świetnie. Przesiadłem się na tego della ze zwykłego CRT ogromna różnica. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenhorn81 Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2010 (edytowane) Jeżeli chodzi o gry to: FPS oraz RTS, także dynamika obrazu jest bardzo istotna, czyli niski input lag dla takiego monitorka jak najbardziej wskazany. Ciekawi mnie jeszcze jedno: rownomiernosc podswietlenia, niedawno gdzies w sieci przegladalem recenzje della 2209W i odnioslem wrazenie budzace moje watpliwosci w tej kwestii, oczywiscie zawsze jest mozliwosc iz testowany model byl ferelny;p jak znajde linka do recki to podesle. Edytowane 29 Listopada 2010 przez greenhorn81 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2010 ja ci powiem tak jesli jestes z Lublina to zapraszam do mnie zobaczysz sobie monitor na własne oczy , pytales w co gram a wiec CoD BO, MoH, ME2, StarCraft 2, Batman Arkham Asylum, gra mi sie bardzo dobrze bez żadnych problemów z obrazem Ale tak jak napisałem wcześniej to nie jest monitor profesjonalny wiec nie oczekujmy nie wiadomo czego jest to swietna propozycja w tej cenie moim zdaniem NR1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...