Skocz do zawartości
Asterixs

BenQ G2222HDL wątpliwości po zakupie.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam 3 nurtujące mnie pytania i chciałbym się dowiedzieć czy to norma w tych monitorach.

1. Monitor świeżo wyjęty z pudełka był ładnie oklejony folią ochronną, dokładnie każdy element plastiku, ale na matrycy nie miałem żadnej foli zabezpieczającej. Czy oryginalnie producent nie okleja matrycy folią czy może dostałem jakąś wystawke sklepową lub używkę ? Choć dla mnie wystawka z włączonym monitorem to monitor używany.

2. W załączniku zdjecie przedstawia autotest monitora załączonym do tego programem. Odpalam program i moim oczom ukazuje się z prawej strony taka plamka która przesunęła się o kolejne 5cm po 5 sekundach od odpalenia programu. Plama była ruchoma, włączyłem ustawienia auto i plama już sie nie pojawiła. może ktoś mi wytłumaczyć co to takiego i może widział ktoś podobne zjawisko w tym bądź innym modelu.

3. Odpalam strony www. wszystko wygląda w porządku na różnego rodzaju kolorach tła, jednak po chwili wchodzę na stronę dfi która ma białą czcionkę na czarnym tle i przesuwając powoli płynnie pasek przewijania strony zauważam że w trakcie tego procesu nie da sie przeczytać tekstu z powodu lekkiej migawki, jak by coś z odświeżaniem było. Do przeglądania stron działam na rozdz. 1440x900 75hz. tak czy innaczej na wyższych rozdzielczościach był ten sam efekt. Czy topowe modele tak mają ?

Pozdrawiam.

post-168440-0-47038300-1290691397_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki kolego, przydatna rzecz :) problemem był źle ustawiony Clock and phase.

Stronke mam otwartą w tłumaczeniu polskim i oryginalnym języku, w polskim nie wyświetla tylko obrazków testu monitora. Pozostaje tylko jedno pytanie, jak z tą folią na matrycy od nowości ?

Edytowane przez Asterixs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety ale ja widziałem na samsungach i lg folie magnetyczne (samoprzylepne) na laptopowych matrycach, które po coś są zakładane na nowe produkty. Dlatego zapytałem o Benq, ale jeżeli nie posiadają takiej foli od nowości, uważam to za małoważne i rozwiewa to moje podejrzenia co do stanu monitora. Jestem taki że jak kupuję coś nowego to oczekuję produktu w takim stanie w jakim wyszedł z fabryki. Nikt by sobie nie życzył tego aby ktoś testował jego produkt bez zgody nabywcy, dla mnie wystarczą testy w fabryce : ) jak bedzie wadliwy, rozwiążą to warunki gwarancji.

Dzięki jeszcze raz za odpowiedzi i rozwianie wątpliwości : )

Edytowane przez Asterixs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi