mWilQ Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2010 (edytowane) Szukam urządzenia wielofunkcyjnego do domu w cenie do 1,5 tyś zł. Modele w opisie tematu nie są jedynymi, które biorę pod uwagę. Jest to sprzęt, na który zwróciłem uwagę w pierwszej kolejności podczas przeglądania ofert. Konica Magicolor 1690MF - 1150 zł HP CN1415nf - 1450 zł Spośród wyników wyszukiwania wybrałem jeszcze: HP LaserJet MFP M1536dnf ok 1000 zł HP LaserJet CM1312nfi ok 1400 zł EPSON CX16NF od 1200zł Brother MFC-8370DN ok 1500 zł Wstępnie szukałem samego skanera. Niestety nie mam już dostępu do służbowego, a dalej mam do skanowania sporo dokumentów. Na allegro znalazłem model HP ScanJet 8250 za 900zł (gwarancja 12 miesięcy, piszą że nowy, pewnie z wymiany sprzętu albo z wystawy). Ten model jak piszą jest następcą serii 7xxx (wcześniej pracowałem na 7650). Przede wszystkim zależy mi na ADFie i żywotności. Cena oczywiście też ma znaczenie - nowego skanera HP w cenie sklepowej/producenta na pewno bym nie kupił. Ze względu na cenę SJ8250 zacząłem rozglądać się za urządzeniem wielofunkcyjnym. Główne założenia: ma być kolorowe, ma posiadać skaner z adf (nie wiem jak z jakością skanerów przy urządzeniach 4w1), w eksploatacji ma być stosunkowo tanie (tzn wolałbym uniknąć cen za materiały eksploatacyjne zbliżonych do ceny samego urządzenia - kiedyś miałem taką sytuacją z OKI) i ma jako tako wyglądać (tutaj modele z opisu mi jak najbardziej pasują). Samo drukowanie nie jest u mnie priorytetem. Z drukarki leci tekst, czasem publikacje ze zdjęciami, same zdjęcia już rzadziej. W tej kategorii chyba każde z nich spełnia moje wymagania. Chyba każdy laser ma odpowiednia prędkość druku. Moja stara plujka mnie dobija z tym swoim przesuwaniem papieru. W urządzeniu chciałbym mieć FAKS (jest dość często przez nas używany i na pewno się przyda). Dylemat cały czas jest i ciągle rozważam zakup tego skanera. Szkoda mi jedynie miejsca w pokoju, którego i tak już jest mało. Osoby zainteresowane podobnym sprzętem proszę o podanie swoich propozycji. Jak ktoś miał do czynienia z powyższymi modelami to chętnie poczytam opinie. Jeśli ktoś ma inny sprzęt godny polecenia to proszę o informacje. Edytowane 25 Listopada 2010 przez mWilQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2010 (edytowane) Jeśli chodzi o jakość druku w kolorze to HP chyba nie ma konkurencji (przynajmniej w modelach typu 1215 - sama drukarka): Product Face-Offs Printers - DigitalVersus na 1515 {też sama drukarka} powinno być jeszcze lepiej (imageRet 3600 zamiast 2400) ... nie wiem jak wygląda sprawa jakości druku w 1415 . Rozważałeś zakup "Drukarka laser kolor + osobny skaner" ? Co do kosztów eksploatacji - niestety toner do ww. HP to tak ~250 /szt. za oryginał. Dla porównania cały komplet dla podstawowego Samsunga można mieć za 5xx zł ... ale popatrz teraz na jakość druku z linka wyżej ... za jakość się płaci. Co do jakości wykonania - mam w pracy porównanie nowoczesnych Samsung, Xerox i HP ... z wymienionych HP wypada zdecydowanie najlepiej. Edytowane 27 Listopada 2010 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marynarz Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2010 Do CP1215 gotowe zamienniki po 125zl kupowalem. Nawet usluga regeneracji jest drozsza. Moze wyzszy model ma te same tonery. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mWilQ Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2010 (edytowane) Marynarz: Mówi się, że większość problemów z częściami eksploatacyjnymi wynika ze stosowania zamienników. Ciekaw jestem ile jest w tym prawdy i po jakim czasie użytkowany sprzęt się zbuntuje. Orientujecie się jak jest w HP ze zużyciem/wyminą tonerów? Bodajże w OKI miałem taką sytuację, że drukarka zgłaszała brak tonera na podstawie licznika wydrukowanych stron, a nie gdy toner się faktycznie wykończył. Być może jakimś serwisowym sposobem można było usunąć błąd i kontynuować drukowanie, ale to nie zmienia faktu, że jest to porąbane. Kyle: Oczywiście myślałem nad zakupem dwóch urządzeń, nawet pisałem że najpierw szukałem samego skanera, bo to urządzenie na tą chwile jest mi bardziej potrzebne. Nie ukrywam, że wolałbym mieć wszystko w "kupie", żeby nie zastawiać niepotrzebnie pokoju. Jedyny argument jaki by do mnie przemówił, to lepsza jakość zarówno skanowania jak i drukowania dla dwóch osobnych urządzeń w cenie nie większej niż za sprzęt wielofunkcyjny. Patrząc na HP LJ CP1515 i HP SJ 8250 w cenie z allegro wychodzi kwota taka jak za HP CN1415nf. Jeśli chodzi o drukarki laserowe kolorowe to jeszcze znalazłem takie: HP LJ CP1525 - ok 850 zł (ma automatyczny duplex) Konica 1650en - ok 850 zł (ma automatyczny duplex) Edytowane 30 Listopada 2010 przez mWilQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...