soulshaker Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2010 (edytowane) Witam Potrzebuje pomocy w lokalizacji usterki i ewentualnej naprawie A1650G. W laptopie nie działa sieć, dioda przy karcie sieciowej świeci tak jakby cały czas był podłączony przewód, w menadżerze urządzeń nie ma karty sieciowej, i jest problem z czytnikiem kart SD. Wszystkie sterowniki są zainstalowane. Po rozkręceniu laptopa nie widziałem aby coś było przepalone ale może nie zauważyłem. Czy może za to być odpowiedzialny układ Realteka który jest właśnie w okolicach karty sieciowej ? Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Edytowane 25 Listopada 2010 przez soulshaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2010 (edytowane) Uwalona sieciówka, majcześciej dzieje sie tak gdy laptop 'dostanie strzała' przez ethernet (burza/przepięcie). Robierz laptopa, znajdz układ realteka, włacz komputer i sprawdź paluchem czy jest gorący. Jak jest to masz 100% pewności. Jeśli kontroler kart sd/mmc jest obok albo na tej samej lini zasilania to pewnie tez mu sie oberwało. Jak masz miernik z multimetrem to sprawdź go na zwarcie(bedzie mial duza rezystancje jak jest zwarty, jakby był na drut to laptop by Ci nie wstal) , prawdopodobnie zasilanie od niego też bedziesz mial uwalone, jak dostał strzała, zmierz elementy na jego lini zasilania. USB działa normalnie? Klawiatura, touchpad? Jak tak, to jeśli to było po przepięciu to pozostaje radować się że SB nie dostał :) Edytowane 25 Listopada 2010 przez pix3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulshaker Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2010 Dzięki za podpowiedź. Dziś wieczorem rozkręcę laptopa i zobaczę czy układ się nagrzewa. W obecnej chwili miernika nie posiadam ale na dniach postaram sobie załatwić. USB, klawiatura i touchpad działają poprawnie Mam nadzieje ze zajrzysz jeszcze tutaj jak załatwie sobie miernik :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...