Ziomek xDD Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2010 Witam !!! Otóż ostatnio dokupiłem do swojego komputera Ram : KRV800D2N5/2G i włożyłem ją do komputera razem ze starymi ramami : KRV667D2N5/2G po czym uruchomiłem komputer i dość długo ładował się na biosie po czym wyskakiwała wiadomość którą pokaże poniżej na zdjęciu , a gdy już przycisnąłem ENTER na tej wiadomości włączał się system i wyskoczył niebieski błąd i komputer się resetował.I tak w kółko .Dodam że na Windows 7 64 bit nie wyskakiwał mi niebieski błąd a gdy zmieniłem na 32 bit działo się tak jak napisałem wyżej .Dodam że ramy osobno działają normalnie. Oto moje dane komputera : System : Windows 7 Ultimate 32 bit Procesor : Intel Pentium Dual CPU E2180 @ 2.00 GHz Płyta Główna : INTEL Desktop Board DG33BU Ram : - 2GB Kingston 667 MHz (KVR667D2N5/2G) - STARE - 2GB Kingston 800 MHz (KVR800D2N5/2G) - NOWE Grafika : NVIDIA GeForce 8600 GTS Zasilacz : 420 W Oto zdjęcia które wykonałem aby wam pomóc w rozwiązaniu mojego problemu : To Jest ten błąd który wyskakuje po zalogowaniu się do systemu po czym komputer się resetuje : Na tym miejscu komputer stoi mi ok.2 minut po włączeniu komputera : To jest bios w którym zrobiłem zdjęcie opisowi ram itp. : Moje Ramy .Po lewej Nowe (KVR800D2N5/2G) a po prawej stare (KVR667D2N5/2G): U góry stare (KVR667D2N5/2G) a na dole nowe (KVR800D2N5/2G) : To jest ta wiadomość która mi wyskoczyła po włożeniu ram do komputera ( Po przejściu przez bios ) : Liczę na waszą pomoc i mam nadzieję że mi pomożecie bo mi zależy na tym . Z góry dziękuje za każdą pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2010 Na początek włóż pamięci aby pracowały w dual channel. Podpowiedź znajdziesz w instrukcji płyty głównej. Jak to nie pomoże podnieś napięcie o 0,1V. W dalszej kolejności timingi zaczynając od Command Rate zmieniając je na 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziomek xDD Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2010 Na początek włóż pamięci aby pracowały w dual channel. Podpowiedź znajdziesz w instrukcji płyty głównej. Jak to nie pomoże podnieś napięcie o 0,1V. W dalszej kolejności timingi zaczynając od Command Rate zmieniając je na 2 Właśnie nie mam nic do płyty głównej a co do podnoszenia napięcia lub timingu to nie wiem jak to zrobić bo jestem "zielony" :(( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2010 To przekładaj gnaty tak aby były w Chanel A slot 0 oraz chanel B slot 0. Rozumiem, że masz 4 sloty pamięci na tej płycie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziomek xDD Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2010 (edytowane) Zrobiłem tak jak Pan napisał i nadal to samo :( Edytowane 25 Listopada 2010 przez Ziomek xDD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pok Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2010 Też miałem taki problem kiedyś, ale na odwrót, miałem 800setki i dokupiłem 667. Za holere nie szło, z tym ze mi komp w ogóle nie chciał bootować. Próbowałem na wszystkie możliwe sposoby przekładać ram. Wymiana z 667 na 800 pomogła. Może inne timingi w kościach, napięcia itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziomek xDD Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2010 A dało by się te timingi i napięcia pozmieniać bo może by się udało ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2010 Nie znam dobrze angielskiego ale zgodnie z instrukcją aby mieć możliwość konfiguracji biosu należy zworkę opisaną na stronie 53 przestawić w pozycję Configure (2-3). Może ktoś rzuci okiem do instrukcji i potwierdzi / obali moją interpretację? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...