Skocz do zawartości
OloWeb

Aktualizacja biosu a raid 2+0

Rekomendowane odpowiedzi

witam

posiadam płytkę GIGABYTE AM3 + dwa dyski SATA 500GB w trybie RAID 2+0 (system widzi mi jako jeden dysk 1TB) po pierwsze konfiguracji RAIDA stawiałem dwukrotnie system, wszystko działa bezproblemowo... ale :)

w planuje z aktualizować bios na płycie... z doświadczenia wiem iż płyta po aktualizacji wróci do fabrycznych ustawień

czy wtedy ustawienia biosu też sie zresetują ?

czy będę zmuszony ponownie konfigurować macież RAID ?

czy istnieje możliwość utraty danych ? mam dwie partycje C i D (nie za bardzo chce mi 800GB danych zgrywać na inny dysk)

pozdrawiam z góry dziękuje za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z utratą danych trzeba liczyć się zawsze :) Aczkolwiek ustawienia macierzy raid są zapisywane chyba w innym obszarze pamięci nieulotnej niż te z biosu. Jedyne co może się stać to przełączenie kontrolera w tryb IDE/SATA a nie RAID po upgrade biosu - przynajmniej u siebie miałem tak ostatnio na Asusie. Ale wystarczy przestawić z powrotem w biosie i voila. Bez tego co najwyżej system sie zbootuje.

Dopóki nie pozmieniasz czegoś w ustawieniach samego raida dane powinny być bezpieczene...

Edytowane przez Aquarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi