OloWeb Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2010 witam posiadam płytkę GIGABYTE AM3 + dwa dyski SATA 500GB w trybie RAID 2+0 (system widzi mi jako jeden dysk 1TB) po pierwsze konfiguracji RAIDA stawiałem dwukrotnie system, wszystko działa bezproblemowo... ale :) w planuje z aktualizować bios na płycie... z doświadczenia wiem iż płyta po aktualizacji wróci do fabrycznych ustawień czy wtedy ustawienia biosu też sie zresetują ? czy będę zmuszony ponownie konfigurować macież RAID ? czy istnieje możliwość utraty danych ? mam dwie partycje C i D (nie za bardzo chce mi 800GB danych zgrywać na inny dysk) pozdrawiam z góry dziękuje za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2010 (edytowane) Z utratą danych trzeba liczyć się zawsze :) Aczkolwiek ustawienia macierzy raid są zapisywane chyba w innym obszarze pamięci nieulotnej niż te z biosu. Jedyne co może się stać to przełączenie kontrolera w tryb IDE/SATA a nie RAID po upgrade biosu - przynajmniej u siebie miałem tak ostatnio na Asusie. Ale wystarczy przestawić z powrotem w biosie i voila. Bez tego co najwyżej system sie zbootuje. Dopóki nie pozmieniasz czegoś w ustawieniach samego raida dane powinny być bezpieczene... Edytowane 29 Listopada 2010 przez Aquarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...