Zielonek Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2010 (edytowane) Witam ! Otóż mam problem z moim procesorem. Od czasu kiedy go zakupiłem wydaje mi się, że ten procesor jest jakiś słaby i zauważyłem, ze nie daje on z siebie wszystkiego. Kiedy np.: gram w jakieś gry to zdąża mi się, ze gra mi się ścina (czytałem wymagania tej gry i wychodzi na to, ze ta gra powinna mi iść na full detalach). Czytałem też, że jeśli zwiększyć napięcie to procek będzie tez lepiej chodził, wystarczy pozmieniać tam coś w BIOS'ie..a wiec zacząłem szukać takiej opcji i jej nie znalazłem ..;/ Możliwe, że mój płyta główna nie obsługuje takiej funkcji.. Załączam jeszcze tu obrazki z mojego pulpitu z CPU-Z + Orthos... Prosze o pomoc !! z góry dziękuje.. Edytowane 28 Listopada 2010 przez Zielonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kszysiu Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2010 (edytowane) Żeby sprawdzić czy jest stabilny w orthosie to musisz mu dać połazić z pół godziny chociaż:P Najlepiej to napisz całą konfigurację (chociaż jeszcze karte graficzną i ilość ram) i gry w które chcesz grać to ci powiemy czy to nie wyrabia procesor czy całą konfiguracja... powiem ci że wymagania gier w tych czasach są brane "z kosmosu", ostro zawyżane, albo ostro zaniżane... Napięcie procka nie ma NIC do wydajności... ma do stabilności wtedy gdy procek jest podkrecany;) Edytowane 28 Listopada 2010 przez Kszysiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2010 Moim zdaniem problem nie jest w procku, tylko w: "PCI-Express Link Width x4, max Supported x16". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2010 (edytowane) Poza przestawionym PCI-Express z x16 na x4 masz 92 stopnie na procu po 2 min orthosa, radze przeczyścić chłodzenie i obudowe z kurzu. Edytowane 28 Listopada 2010 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapituta Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2010 (edytowane) Nic dziwnego że gry działaja do pupy skoro procek ma tylko 1.76 Ghz. FSB=880 a powinno być 1066mhz. Problem tkwi w 92C w stresie, włącza sie "Cpu Throttling" tzn. procesor zmniejsza dyrastycznie prędkośc żeby nie kopnąć w kalendarz. Maksymalna temperatura dla CPU to 85C ale najlepiej nie przekraczać 65C. Edytowane 28 Listopada 2010 przez lapituta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielonek Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2010 Poza przestawionym PCI-Express z x16 na x4 masz 92 stopnie na procu po 2 min orthosa, radze przeczyścić chłodzenie i obudowe z kurzu. heh..xD kompa czyszczę, wiec to raczej nie w tym problem :P a co do tematu to co mam robic bo nie wiem xD jak pozmieniiac te FSB na 1066 itp. ? Żeby sprawdzić czy jest stabilny w orthosie to musisz mu dać połazić z pół godziny chociaż:P Najlepiej to napisz całą konfigurację (chociaż jeszcze karte graficzną i ilość ram) i gry w które chcesz grać to ci powiemy czy to nie wyrabia procesor czy całą konfiguracja... powiem ci że wymagania gier w tych czasach są brane "z kosmosu", ostro zawyżane, albo ostro zaniżane... Napięcie procka nie ma NIC do wydajności... ma do stabilności wtedy gdy procek jest podkrecany;) mam 8800GS'ka (stary ale jary xD) i 1GB RAM, ale mam zamiar dokupić 2GB jeszcze. I mi jeszcze wlasnie chodzi o to, ze tam zamiast tych 2.13GHz jest po podkręceniu 1.76 o.O Żeby sprawdzić czy jest stabilny w orthosie to musisz mu dać połazić z pół godziny chociaż:P Najlepiej to napisz całą konfigurację (chociaż jeszcze karte graficzną i ilość ram) i gry w które chcesz grać to ci powiemy czy to nie wyrabia procesor czy całą konfiguracja... powiem ci że wymagania gier w tych czasach są brane "z kosmosu", ostro zawyżane, albo ostro zaniżane... Napięcie procka nie ma NIC do wydajności... ma do stabilności wtedy gdy procek jest podkrecany;) co do gier to mam np.: takie GTA4 i jest nawet test... mój kumpel ma IC2D 1.8GHz i mu chodzi na medium bez ściny a jak ja gram na medium to mam lekkie zwieszki przy wybuchach czy coś.. (mam lepsza grafe od niego i jedyne co on ma lepsze to RAM ma 3GB a ja 1GB..-.-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2010 A jak ustawisz wszystko na default to tez sie takie rzeczy dzieja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2010 Dla mnie to ewidentnie wina procesora i jego temperatury. Kup porządną pastę termoprzewodzącą zdejmij chłodzenie, przesmaruj procesor pastą i załóż ponownie. Jeśli chłodzenie nie jest zakurzone, to najprawdopodobniej jest zle założone. Temperatura mówi sama za siebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielonek Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2010 (edytowane) a może to przez to, ze ja mam cooler od Celeronka ;> :D bo ja nie kupiłem box'a tylko używanego.. ale wcześniej nie było z nim problemow jeżeli chodzi o temp. a tak poza tym to mam tu ss'a z SpeedFan i tam jest pokazane, ze temp. CPU wynosi 30~32'. #edit wymienię może ten cooler na Scythe Katana albo coś z tej firmy bo są spoko podobno i może coś to zmieni :) Edytowane 29 Listopada 2010 przez Zielonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2010 (edytowane) Sprawdź może jeszcze Coretempem Zarówno idle jak i stres. Edytowane 29 Listopada 2010 przez Klaus 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielonek Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2010 tu jest z tego Core Temp'a. A ja mam takie pytanie czy wymiana coolera da coś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2010 Najpierw zresetuj bios. Wylacz komputer, odlacz kabel zasilajacy i wyjmij baterie z plyty glownej. Odczekaj 10min i wszystko podlacz. Wymiana chlodzenia napewno pomoze. Jak ktos juz wspomnial twoj procesor przez zbyt duze temperatury ogranicza swoja czestotliwosc a co za tym idzie wydajnosc. Nie musisz kupowac az tak drogiego chlodzenia. W zupelnosci wystarczy Ci: SILENTIUM PC SPARTAN HE923 s.775/1156/1366/AM2/AM3 (1328574136) - Aukcje internetowe Allegro Nawet jak bedziesz kiedys podkrecal procesor czy zmienial platforme na amd czy nowsze produkty intela to chlodzenie zapewni dobra wydajnosc i pozwoli na rozsadne podkrecenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielonek Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2010 (edytowane) o kurde O.O jak wyjąc baterie z plyty !? jak ja nawet nie wiem gdzie ona jest xd #edit aaa..dobra przyjrzałem się dokładniej i już widzę xd bo kompa mam na biurku..o.O Edytowane 29 Listopada 2010 przez Zielonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawijas83 Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2010 (edytowane) o kurde O.O jak wyjąc baterie z plyty !? jak ja nawet nie wiem gdzie ona jest xd #edit aaa..dobra przyjrzałem się dokładniej i już widzę xd bo kompa mam na biurku..o.O Zadnej baterii nie wyciągaj. Zresetuj BIOS zworką. Poszukaj instrukcje od płyty i znajdziesz zworkę CTRL-CMOS , będą 3 piny ( bolce ) dwa z nich są spięte , jeden jest wolny , wyjmij zworkę i włóż ją w ten wolny i środkowy pin ( bolec , nóżka ) odczekaj 10 sec. i włóż zworkę spowrotem tak jak była pierwotnie. Bios będzie zresetowany. Edit: W załączniku masz pokazane gdzie jest zworka. ( jest trochę inaczej niż pisałem ) Są dwa piny , jeżeli nie ma tam zworki to ją wepnij tak na 10 sec ( po tym czasie ją wyciągnij ) , jeżeli jest to ją wyciągnij też na ok 10 sec. ( później ją włóż ) Sorry ale nie miałem do czynienia z płytami Gigabyte. edit2: Co do PCI-e to nie mam pewności czy ta płyta obsługuje x16 w opisie znalazłem opis ... pci-e x16 ( tzn. x16 mechanicznie , czyli jest duże gniazdo ) x4 szerokość pasma ( tzn. będzie pracowało x4 ) może chipset to ogranicza , tego juz nie wiem. Edytowane 29 Listopada 2010 przez zawijas83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielonek Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2010 em...moze to sie wam wydawac dziwne, ale przeciscilem cooler pozadnie (odkurzaczem + pendzel xd) i teraz mi pokazuje temp. (załacznik.) Wiec juz chyba problemu, nie ma i temat nalezy do zamkniecia.. :) Dzieki wielkie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2010 A bios zresetowales? Mimo wszystko sprawdz jak bedzie z temperatura w czasie wlaczonego orthosa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2010 Jak na idle temperatura na poziomie 50* C jest stanowczo za wysoka, od jakiego Celerona masz to chlodzenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielonek Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2010 nie pamiętam, ale podajże to był Celeron 420. teraz mam temp. po 45'-47', wiec chyba jest już wszystko w porządku ? teraz zakupie tego cooler poleconego przez GeMtin1 i będzie coś pewnie kolo 35'-37' ^^ a tak poza tym to dzięki Wam wszystkim, ze mi pomogliście :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2010 Definitywnie zmień chłodzenie, to od Celerona nie wyrabia. Jak dla mnie temperatury ciut za duże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielonek Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2010 okej, czyli kupie tego Spartana .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielonek Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2010 #odświerzam. mam takie pytanie. Chodzi mi tu o podkręcenie mojego procka, bo czytalem o tym duzo i wiem, zeby podkrecic IC2D musze wejsc do BIOS'u i wejsc w menu M.I.T. I w tym problem, ze ja w moim BIOS'ie takiej opcji nie mam. Czy wie ktos moze, jak moge podkrecic mojego procka jakims programem albo w BIOS'ie (innym sposobem) moj model plyty glownej to: ga 945gzm-s2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2010 Po wejściu do biosu wciśnij ctrl + f1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...