Skocz do zawartości
taki sobie user

Komputer (~1200 zł)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, przymierzam się do zakupu komputera (koło 10 grudnia pewnie) i będą bardzo wdzięczny na Wasze sugestie.

Plan na chwilę obecną jest taki, że kupujemy komputer na kilka lat. Zastosowania to z reguły starsze gry, flash, kompilacje programów :)

Żadne akcesoria dodatkowe - myszki, monitory, systemy operacyjne nie są potrzebne.

Starego PCta nie ma, wszystko nowe trzeba kupić.

Ze względu na budżet skłaniam się ku AMD i płytcie głównej ze zintegrowaną kartą graficzną - jak mi odbije pograć w coś nowszego to dokupię dedykowaną grafę.

Procesor: Athlon II X4 640 BOX vs AMD Phenom II X2 560

Cenowo prawie to samo, Athlon oczywiście gorsze osiągi, nie da się podkręcać (nie planuje), jednakże 4 rdzenie vs 2 rdzenie. Obecnie korzystam z C2D 1.6GHz i widzę, że przy moim trybie pracy (trzy przeglądarki, OO, inne aplikacje) dwa rdzenie mi się dławią i bardzo skłaniam się ku X4. Jakieś obiekcje / doświadczenia w tym tematcie? Tak, czytałem, że pewne Phenom-y da się odblokować do 4 rdzeni, ale znając moje szczęście to nic z tego nie wyjdzie :-)

Płyta główna: W sumie tutaj mam największy problem, bo:

• AM3
  • USB 3.0 (tak, kupując teraz komputer na najbliższe kilka lat chciałbym USB 3.0)
  • HDMI na zintegrowanej graficznej
  • FireWire/eSATA miło widziane
bardzo zawężają dostępne produkty i Komputronik (wiem drogo, ale fajny konfigurator) ma tylko dwie płyty. Czy można spodziewać się czegoś więcej w najbliższym czasie? Może pominąłem coś fajnego, bo K. ma pustki u siebie? Coś konkretnego polecacie/odradzacie?

RAM: Tutaj pewnie z 2 GB GoodRAMów DDR3, później (przy następnej wypłatcie) rozszerzenie do 4GB :)

Zasilacz: W tym tematcie również się pogubiłem, za czasów kiedy ja ostatnio składałem komputer (dobre kilkanaście lat temu) kupowanie NoName-ów było ryzykowane. Teraz widzę, iż niejaki Modecom zdobywa rynek zasilaczy i jest równocześnie polecany i odradzany. Czy to zależy od jakiejś konkretnej serii?

Dysk: 500GB to za dużo, ale patrząc po cenach to chyba teraz najopłacalniejsze.

Samsung, WD, Hitachi? Co nie spojrzę w oferty to przewija się WD Caviar GreenPower 500GB? Warto to brać? Czy awaryjność/wydajność jest taka sobie i lepiej dołożyć kilkanaście złotych to czegoś innego?

Obudowa: To też czarna magia, na co zwrócić uwagę przeglądając sklepy? Rozumiem, że wentylatory i przepływ powietrza jest najważniejszy, ale jak to ocenić kupując obudowę przez Internet?

Mam nadzieję, że ktoś przebrnął do końca. Dzięki za odpowiedzi :)

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Athlona tez można podkręcić.

Chodziło o to, że słabiej się go kręci niż Phenom BLACK :)

Zasilacz np. Seasonic 400W, dysk Samsung HD502HJ, obudowa np. CM Elite.

I zmień sklep, zobacz ceny w agito, esc, morele.

Super, to mam już rozwiązanie w takim razie (aczkolwiek zasilacz 450W wezmę - na przyszłość :) ).

Ja wiem, że Komputronik drogi (sam to napisałem), ale tylko oni (no i ABCData.pl) ma porządną wyszukiwarkę (np. USB 3.0).

Chyba, że czegoś nie znalazłem :)

Względem mobo jak widzę nie mam szerokiego wyboru.

ASRock 880G-> Internetowy Serwis Branży Informatycznej - ABC Data S.A.

ASUS M4A88T-M XXXX Internetowy Serwis Branży Informatycznej - ABC Data S.A.

Gigabyte GA-880GMA-UD2H Internetowy Serwis Branży Informatycznej - ABC Data S.A.

Wszystko to praktycznie to samo, tylko ASUS dodaje swoją BIOSowią magię do automatycznego OC.

No i w testach wypadł w sumie najlepiej. Znowu tych ASUS-ów dostępnych cenowo dla mnie jest całe stado:

M4A88T-M/USB3

M4A88T-V EVO/USB3

M4A785TD-V EVO/U3S6

M4A88TD-M EVO/USB3

M4A88TD-V EVO/USB3

Patrząc po cenach najbardziej kopać powinien M4A88TD-V EVO/USB3, ale tak przeglądając specyfikację na stronie ASUSa to jedyne czym się różnią to 88T-X nie mają SATA 6Gb/s, reszta ma. No i inna ilość portów USB. Ach, jeszcze jedno z tego to micro-ATX, drugie ATX. Dla lepszego chłodzenia ATX będzie lepsze, tak?

EDIT

Co do zasilacza to pewnie chodziło Ci o SeaSonic SS400ET80+, tylko z tego co czytam te 'nowe' nie mają już PCI-E. Czy jest coś podobnego cenowo z kompletem wtyczek, żeby się nie przejach w przyszłości?;)

Na razie po podliczeniu (bez zasilacza, RAM.net.pl) wyszło mi 1162,05zł. Jednak zasilacze mają tam cholernie drogie (SeaSonic - 180 zł) i tę cześć trzeba będzie kupić gdzie indziej (a szkoda).

Edytowane przez taki sobie user

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi