Zielonek Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2010 Cześć. Mam do was taka sprawę, a dokładnie chodzi mi tu o zwiększenie obrotów wiatraczka CPU ja np.: żeby zwiększyć sobie sile obrotów wiatraczka używam do tego programu EVGA Precision v2.0.1 i mogę sobie tam ustawić od jakiej temp. i z jaka prędkością w "%" I mam takie pytanie czy jest jakiś program do zwiększenia prędkości wiatraczka CPU czy trzeba coś w BIO'ie pokombinować ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2010 Wyjasnij jeszcze raz co Ty chcesz osiagnac, bo w pierwszym akapicie piszesz, ze do regulacji obrotow uzywasz EVGA Precision, a w drugim akapicie pytasz sie jak to zrobic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snups Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2010 (edytowane) Zmiana prędkości wiatraczka CPU? Ja znam tylko dwie możliwości : kupno chłodzenia z wbudowanym regulatorem (np. Zalman Fan Mate) lub wlutowanie potencjometru w czerwony kabelek (poziom very-easy jeśli masz narzędzia). Edytowane 29 Listopada 2010 przez Snups Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2010 Albo zrobienie tego softem, zaleznie od mozliwosci plyty ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielonek Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2010 em...mowie, ze tym Evga Precision zwiększam obroty wiatraczka GPU nie CPU xD wiec, pytam czy sa jakiess programy podobne do tego tylko zamiast GPU przyspieszy mi obroty CPU :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2010 To trzeba pisac dokladnie ;) EVGA robi tez plyty glowne, skad mamy wiedziec, ze akurat GPU sterujesz? ;) Jesli masz wentylator z PWM (4-pinowa wtyczka) i odpowiednie gniazdo na plycie glownej, to ja bym sie na to zdal - bedziesz mial wtedy regulacje obrotow zalezna od temperatury CPU (przy odpowiednim chlodzeniu dziala to sensownie nawet po OC). Regulacje pracy tego mechanizmu mozesz ustawic w BIOSie (gdzie dokladnie - patrz instrukcja od plyty glownej). Jesli nie, zajrzyj na strone producenta plyty czy nie udostepnia softu w stylu owego Precision. Jesli nie udostepnia, to chyba Speedfan daje opcje kontroli wentylatorow, tylko nie jestem pewien czy na kazdej plycie. Zreszta, nawet jesli nie masz chlodzenia z PWM, to w biosie powinny byc jakies opcje kontroli wentylatorow. Niestety modelem plyty sie nie pochwaliles, wiec szukamy po omacku ;) A jesli wszystko powyzsze zawiedzie, zostaje Ci kupno/zrobienie regulatora obrotow na kabelku, ew. wersja deluxe - montowanego w zatoce 3.5 czy 5.25". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...