Skocz do zawartości
Zielonek

Jak zwiększyć obroty wiatraczka CPU ?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Mam do was taka sprawę, a dokładnie chodzi mi tu o zwiększenie obrotów wiatraczka CPU ja np.: żeby zwiększyć sobie sile obrotów wiatraczka używam do tego programu EVGA Precision v2.0.1 i mogę sobie tam ustawić od jakiej temp. i z jaka prędkością w "%"

I mam takie pytanie czy jest jakiś program do zwiększenia prędkości wiatraczka CPU czy trzeba coś w BIO'ie pokombinować ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana prędkości wiatraczka CPU? Ja znam tylko dwie możliwości : kupno chłodzenia z wbudowanym regulatorem (np. Zalman Fan Mate) lub wlutowanie potencjometru w czerwony kabelek (poziom very-easy jeśli masz narzędzia).

Edytowane przez Snups

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To trzeba pisac dokladnie ;) EVGA robi tez plyty glowne, skad mamy wiedziec, ze akurat GPU sterujesz? ;)

Jesli masz wentylator z PWM (4-pinowa wtyczka) i odpowiednie gniazdo na plycie glownej, to ja bym sie na to zdal - bedziesz mial wtedy regulacje obrotow zalezna od temperatury CPU (przy odpowiednim chlodzeniu dziala to sensownie nawet po OC). Regulacje pracy tego mechanizmu mozesz ustawic w BIOSie (gdzie dokladnie - patrz instrukcja od plyty glownej).

Jesli nie, zajrzyj na strone producenta plyty czy nie udostepnia softu w stylu owego Precision. Jesli nie udostepnia, to chyba Speedfan daje opcje kontroli wentylatorow, tylko nie jestem pewien czy na kazdej plycie. Zreszta, nawet jesli nie masz chlodzenia z PWM, to w biosie powinny byc jakies opcje kontroli wentylatorow. Niestety modelem plyty sie nie pochwaliles, wiec szukamy po omacku ;)

A jesli wszystko powyzsze zawiedzie, zostaje Ci kupno/zrobienie regulatora obrotow na kabelku, ew. wersja deluxe - montowanego w zatoce 3.5 czy 5.25".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi