Tomasz76 Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2010 (edytowane) Witam wszystkich użytkowników forum. Niedawno wymieniłem monitor z lcd 17" na della 2209WA -22" , ogólnie w ustawieniach jestem zielony, chodzi mi dokładnie o filmy. Na mojej starej 17 iiyamie filmy przy rozdzielczości ekranu 1280x1024 były wyświetlane na całym ekranie natomiast na dellu przy rozdzielczości 1680x1050 są wyświetlane na 3/4 ekranu tzn po prawej stronie mam około 10cm nie wykorzystanego ekranu. Filmy to z reguły DVDRip , 480p, 720p. Czy da się coś z tym zrobić aby filmy były wyświetlane na całym ekranie?. Zmieniałem rozdzielczość na 1280x1024 wtedy film jest na całym ekranie ale wydaje mi się że jest za bardzo rozciągnięty względem ekranu, no i przy tej rozdziałce nie da sie pracować normalnie z monitorem(internet, praca na kompie) bo wszystko jest spłaszczone. Z góry dziękuję za odpowiedź. Edytowane 30 Listopada 2010 przez Tomasz76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2010 Jeśli na monitorze 1280x1024 (proporcje wyświetlania 5:4) miałeś całe wypełnienie ekranu przy filmach, to na 100% miałeś zniekształcony obraz (filmy praktycznie nie mają kadru o takich proporcjach). Nie mam zielonego pojęcia jak to tam wyświetlasz/wyświetlałeś, ale obawiam się że wygląda(-ło) to tragicznie. Monitor ma być ustawiony na rozdzielczość natywną (1680x1050 dla DELL 2209WA). Jeśli kadr filmu ma proporcje 2,4:1 lub 16:9 itp. to powinieneś mieć na tym DELL czarne pasy na dole i górze (przy 16:9 węższe). Jeśli kadr filmu ma proporcje 4:3 to powinny być pasy po lewej i prawej. Inaczej będą "jajowate głowy" itp. zniekształcenia, które moim zdaniem żałośnie wyglądają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...