Skocz do zawartości
krudki

2x Windows 7 = jest tylko lan lub jest tylko net

Rekomendowane odpowiedzi

Dwa kompy:

Jeden na GA-P31-DS3L i drugi na Asus M2N-MX

Na obu są Win 7 Ultimate, na GA są dwie sieciówki, jedna do neta i druga z lanem do Asusa

Jak RJ-45 od neta jest podłączona to robiąc z Asusem sieć, ma on neta, ale nie ma LANa z GA

Jak odłączę od neta to jest LAN, ale nie ma neta na Asusie

Jako że w 7 nie ma żadnych opcji do sieci, wszystko się robi samo, nie wiem zbytnio co zrobić, żeby na obu był lan i net.

Plz help :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wszystko masz w jednej klasie adresowej, czy dla sieci komp-komp masz jedną klasę, a dla sieci komp-net inną? Albo może masz jakiś konflikt adresów.

I tak naprawdę zamiast kombinować to prościej i wygodniej byłoby kupić router odpowiedni (zależy od dostawcy). Albo switcha chociaż.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Sieciówka od neta jest udostępniona

2. Netu nie blokuje bo na dwóch XP wszystko działa

Co do klas to sorry, ale nie wiem o co chodzi :P

Z routerem to wiem, że można, ale na razie niech będzie chociaż tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może dowalę, ale spróbuj zmostkować połączenia na komputerze w którym są dwie sieciówki.

To ma działać tak, że są dwa kompy, jeden ma dwie sieciówki, z czego do jednej jest podłączony internet, a do drugiej LAN i musi przekazywać innemu komputerowi przez ten LAN internet? Mostkowanie w Windowsie ma wtedy sens.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, jw.

Pierwszy komp = dwie sieciówki, jedna z netem, druga z lanem do drugiego kompa, który ma mieć net i lan z tym pierwszym

Co do mostkowego połączenia, to Win 7 mówi, że do takiego czegoś potrzeba co najmniej 2 lanów i neta

Na XP robiłem tak jak chce bez problemu, w tym niestety nie da się nic ustawić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi