Skocz do zawartości
kernee

Błąd poczas instalacji Windows XP (Blue Screen)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam dostęp do oryginalnego oprogramowania w MSDNAA tak więc ściągnąłem obraz Windows XP Prof. SP3 i Windows XP Prof.SP2. Podczas instalacji (po załadowaniu sterowników, a przed ekranem "Aby zainstalować system naciśnij Enter") pojawia się taki BSOD:

Dołączona grafika

W czym może być problem? Dodam, że taki sam błąd pojawia się zarówno z obrazu SP3 i SP2. Testowałem na dwóch fizycznych PC oraz na dwóch maszynach wirtualnych. Za każdym razem to samo. Jeżeli instaluje powiedzmy mniej oryginalny system - to wszystko jest OK, natomiast ten oryginalny obraz nie chce się zainstalować, a zależy mi na oryginalnym oprogramowaniu. Jakieś pomysły? Dodam, że obrazy ściągałem po 2x...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym razem pominę wzmiankę o "mniej oryginalnym systemie", ale następnym razem będzie kara w/g regulaminu. Co do problemu, najprawdopodobniej jest jakiś problem z dyskiem twardym. Aby na tym etapie uniknąć zbędnych dywagacji, jeżeli masz inny, spróbuj, czy na nim instalacja się uda. Czy dysk, na którym próbujesz instalować ma jakieś partycje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze mi się wydaje, to nieważne jest z czego instalujesz system. Liczy się tylko licencja. Możesz więc instalować z tej 'mniej oryginalnej' płytki i aktywować oryginalnym kluczem. System będzie wtedy oryginalny.

Chyba, że jest to jakaś przerobiona wersja.

Edytowane przez Hejger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet jeżeli instaluje bez podłączonego dysku pojawia się ten błąd. Po zainstalowaniu sterowników pojawia się _ w górnym rogu ekranu, z tego co zauważyłem migną diody na klawiaturze i BSOD.

Co do mniej oryginalnego to jest on oryginalny...Sytuacja wygląda tak, że mam oryginalną płytka XP SP1 z licencją, ale zainstalowanego na innym PC, a licencja jest na jedno stanowisko. Zainstalowałem ten (nazywajmy go dalej) mniej oryginalny i chciałem zmienić klucz na ten z MSDNAA, ale nie chce go przyjąć. A zależy mi żeby wszystko było legalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz mieć wersję Windowsa ze zgodnym bulid'em, często jest tak że do wersji z tym samym service packiem, podejdzie klucz od teoretycznie innego systemu (w rozumieniu dysk instalacyjny).

W serwisach komputerowych często właśnie tak robią że system instalują z kopii zapasowej (potocznie zwanej piratem) i wklepują oryginalny klucz podczas instalacji i wszystko jest OK.

Edytowane przez KoVol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz mieć wersję Windowsa ze zgodnym bulid'em, często jest tak że do wersji z tym samym service packiem, podejdzie klucz od teoretycznie innego systemu (w rozumieniu dysk instalacyjny).

W serwisach komputerowych często właśnie tak robią że system instalują z kopii zapasowej (potocznie zwanej piratem) i wklepują oryginalny klucz podczas instalacji i wszystko jest OK.

To muszą mieć sporo "kopii zapasowych", bo zawsze podczas instalacji muszę podać ten do właściwej płyty (inny nie podejdzie). No więc tak, zainstalowałem mojego XP SP1 i potraktowałem go narzędziem od Microsoftu http://www.microsoft.com/genuine/selfhelp/PKUInstructions.aspx i zmiana klucza na ten z MSDNAA powiodła się. Jak doinstaluje dodatek SP3 to sprawdzę czy nie będzie problemu z WGA.

Edit: Genuine WGA potwierdza oryginalność systemu http://www.microsoft.com/genuine/validate/ValidateNow.aspx?displaylang=pl

Edytowane przez kernee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, o ile pamiętam dystrybucje MSDN różniły się, tak samo jak OEM i corporate, każda przyjmowała klucz tylko określonego typu. Jeżeli wymusisz zmianę klucza i za pomocą jakiegoś hooka sprawisz, że przyjmie Ci ten z MSDN, to może być tak, że system nie przejdzie sprawdzania legalności, ale zbytnio bym się tym nie przejmował - jeżeli jesteś studentem/wykładową i przysługuje Ci prawo do pobierania tego oprogramowania z MSDN to i tak jesteś legalny...

O ile dobrze rozumiem ten, który nie chce się zainstalować to MSDN? Bo prawdopodobnie jest jakiś bug w kompilacji któregoś z plików, które są różne od Twojej wersji OEM to powoduje. Zerknij na to Hacks and Gadgets by HJL i na komentarze - wygląda, że to jeden z kosmicznych wyjątków o wielorakiej naturze :-)

Ponawiam pytanie: startujesz instalacje na czystym dysku bez partycji? Obstawiam, że tak, bo wspomniałeś też o wirtualkach...

Następne pytanie: wpsomninałeś o sterownikach, ergo masz dysk sata w trybie ahci/ehci albo nietypowy kontroler. A możesz przełączyć w tryb IDE i sprawdzić?

I kolene: proc intela czy amd? Bo zasadniczo nic nie wiemy o Twoim sprzęcie...

PS. Uwagę o legalności potraktuj w tej sytuacji naturalnie jako niebyłą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli wymusisz zmianę klucza i za pomocą jakiegoś hooka sprawisz, że przyjmie Ci ten z MSDN, to może być tak, że system nie przejdzie sprawdzania legalności, ale zbytnio bym się tym nie przejmował - jeżeli jesteś studentem/wykładową i przysługuje Ci prawo do pobierania tego oprogramowania z MSDN to i tak jesteś legalny...

System przeszedł legalność po zmianie klucza. Chodziło mi żeby w razie jakiejś kontroli lub czegoś mieć oryginalny system. Klucz się zgadza, legalność klucza mogę potwierdzić z MSDNAA - więc problemu raczej żadnego nie ma.

Ponawiam pytanie: startujesz instalacje na czystym dysku bez partycji? Obstawiam, że tak, bo wspomniałeś też o wirtualkach...

Następne pytanie: wpsomninałeś o sterownikach, ergo masz dysk sata w trybie ahci/ehci albo nietypowy kontroler. A możesz przełączyć w tryb IDE i sprawdzić?

I kolene: proc intela czy amd? Bo zasadniczo nic nie wiemy o Twoim sprzęcie...

Pytanie 1: startowałem w każdej kompilacji - z HDD (z utworzonymi partycjami i bez), bez HDD oraz na maszynach wirtualnych. Jedyne gdzie ten system przeszedł bez problemu (tzn. nie wywalił w tym momencie BSOD) był "nowy" PC, ale to był ciotki komputer...a mnie interesowała instalacja na moim "starszym" sprzęcie. Instalując XP na maszynie wirtualnej zrobię chyba tak samo, najpierw instalacja z mojej płyty, następnie zmiana klucza na kolejny z MSDNAA.

Pytanie 2/3: Instalowałem na dysku ATA, ale jak już wspomniałem, nawet bez dysku wywala błąd. Procesor Intel D330, płyta P4I45E.

Generalnie problem już rozwiązałem - więc nie chce mi się tracić już czasu na instalowanie obrazu z MSDNAA, już 2 dni z tym się męczę.

Edytowane przez kernee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi