Skocz do zawartości
Kolos

Samsung P2770HD jako telewizor?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam się nad kupnem w/w monitora, mam krótkie pytanie czy nie ma z nim najmniejszych problemów z oglądaniem telewizji analogowej i ewentualnie, problemów ze skalowaniem obrazu analogowego ( kablówka ). Pytam ponieważ monitor głównie będzie mi służył do oglądania telewizji 50%, 30% film, 20% gry na razie z PC. W sieci jest parę testów tego monitora ale większość testów jest przeprowadzanych z użyciem telewizji cyfrowej w której nie ma żadnych problemów ze skalowaniem...

Może jest coś oprócz tego samsunga interesującego do max 27" i cienkiej ramce??.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypowiem się na podstawie P2470HD (model z mniejszą matrycą) -> o analogowej TV nie mam pojęcia, bo odkąd zakupiłem ten oto monitor, używam tylko i wyłącznie DTV. Na TV Samsunga 40" Full HD telewizja analogowa wygląda znośnie. Telewizornia stoi ze dwa metry od kanapy, idzie oglądać, aczkolwiek preferuję Cyfrę+/DTV.

Na P2470HD tragicznie wygląda obraz z PS2 podłączonego przez SCARTA - podobno w niektórych grach jakość obrazu można poprawić poprzez component. Jeszcze tego nie sprawdzałem.

Dźwięk nie jest za wybitny, ale jeżeli Ci to nie przeszkadza, to powinien być akceptowalny. Fakty idzie obejrzeć :D. Od biedy zawsze można podłączyć zewnętrzny sprzęt audio, co powinno dać dobry efekt.

Obraz z komputera jest całkiem ok, bardzo przyjemnie ogląda mi się anime. Większość nowych serii jest w 16:9, tak więc mam fullscreena. Przy dobrych wydaniach 720/1080p ten monitor to prawdziwa gratka.

Dekoder C+ podłączony przez HDMI także całkiem nieźle się spisywał.

Gry? Oj, tu niestety nie mam rozeznania. Pograłem po zakupie monitora kilkanaście minut w Q3 (r_customwidth i te sprawy, aby osiągnąć natywną rozdzielczość ;)) i wrażenia były pozytywne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matryca TN do telewizji to jak jechać z Polski do Chin fiatem 126p- niby się da ale będzie to mało komfortowe...

No chyba że chcesz oglądać telewizję sądzić centralnie przed wyświetlaczem, bo jak będziesz chciał legnąć np. na łóżku może pojawić się problem z obrazem (słabe kąty widzenia).

Jeżeli szukasz czegoś w miarę przyzwoitego to albo dozbieraj do telewizora fullHD, albo kup mniejszy wyświetlacz na matrycy IPS np. Dell u2311h + tuner zewnętrzny.

Edytowane przez KoVol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info odnośnie tego monitora, jednak się zdecyduje na zakup. Wracając do wypowiedzi KoVol odnośnie matryc TN to ja osobiście nic nie mam do tych matryc, w drugim pokoju mam Samsung-a 32"b650 i obraz z analogowej kablówki spokojnie można oglądać z 1,5m i nie jest tragicznie!. Więc jeżeli ten monitor będzie jakością dorównywał przynajmniej w 80% temu samsungowi b650 to nie mam najmniejszych zastrzeżeń co do obrazu ;).Aha jeszcze jedno ten monitor ma full HD więc wydaje mi się, że nawet tego monitora na oczy nie widziałeś, a oceniasz ten model wyłącznie z parametrów technicznych, które nijak mają się do ogólnej jakości odbiornika.

Pozdrawiam,

Edytowane przez Kolos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info odnośnie tego monitora, jednak się zdecyduje na zakup. Wracając do wypowiedzi KoVol odnośnie matryc TN to ja osobiście nic nie mam do tych matryc, w drugim pokoju mam Samsung-a 32"b650 i obraz z analogowej kablówki spokojnie można oglądać z 1,5m i nie jest tragicznie!.

Samsung B650 ma matrycę PVA, a nie TN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung B650 ma matrycę PVA, a nie TN.

Dzięki za wychwycenie mojego błędu, faktycznie b650 mają matryce montowane PVA i S-PVA. Myślę, że i tak ten monitor p2770hd nie jest tragiczny i będę z niego zadowolony chociaż posiada matryce TN ;) Edytowane przez Kolos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi