joorvishoon Opublikowano 2 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2010 cześć mam radeona 5750 i chciałem go trochę przycisnąć w overdrive. Wygląda na to że granica mocy tej karty jest daleko za 870 Mhz, więc spokojnie przestawiłem suwak na maksa i puściłem furmarka, oraz benchmark COJ. No i teraz tak: - benchmarki przeleciały bez śladu artefaktów, z widoczny wzrostem mocy - czyli wszystko cacy - jaja są w innej sytuacji - przy zmieniających się grafikach 2d (np zaciemnienie ekranu windowsa 7 przy pytaniu o pozwolenie na uruchomienie aplikacji, przy pasku ładowania aplikacji np w benchmarku COJ itp - słowem raczej przy grafice 2d ale zmieniającej się) pojawia się problem w postaci tego że ok 1/4 ekranu od doły jest jakby chwilami niestabilna. Tak jakby karta musiała ją przeładowywać i sobie z tym nie radziła. Efekt jest chwilowy i nie występuje w 3d, ale wygląda niepokojąco. Do tego raczej nie wychodzi na screenach. Do tego efekt jest widoczny nawet jak przekręcę z nominalnych 700 na 705 - to samo identycznie, okazjonalna sieczka z dolnej części ekranu. Co to może być? Wina sterowników? Totalnie niepodkręcalna karta? jakieś coś innego? Może ktoś się z tym spotkał albo czuje się na siłach diagnozować? Chciałbym rozwikłać tę tajemnicę bo boję się to olać i zostawić podkręconą, a marnuje się jakieś 20 % mocy. :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 2 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2010 ATI Radeon HD5750/HD5770 - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Dziwna anomalia to ten temat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...