Skocz do zawartości
Silva

s.939 GA-K8NF-9-RH

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taką płytę główną: GIGABYTE GA-K8NF-9-RH | Płyty główne - Specyfikacja

I sprawa wygląda tak, że chciałem sobie zrobić z tego komputera 'odtwarzacz' filmów HD i kupiłem kartę graficzną która wspiera dekodowanie danych video.

Kupiłem kartę Sapphire HD5670 512mb, ale niestety po podłączeniu jej komputer włącza się, ale nie startuje.. (kręcą się wiatraczki, nie ma sygnału na monitorze oraz świeci się czerwona dioda na obudowie).

Po podłączeniu starej karty graficznej (Galaxy GT7300 128mb - która niestety nie wspiera HD), wszystko działa jak powinno.

Zasilacz również jest w porządku (SeaSonic SS400ET80) i powinien spokojnie sobie poradzić z nową kartą graficzną.

Sama karta graficzna jest sprawna, była sprawdzona na dwóch innych komputerach.

Pytanie.. Czy to możliwe że ta karta "gryzie się" z daną płytą główną i czy można temu jakoś zaradzić?

Edytowane przez Silva

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radeony HD 5xxx są PCIE 2.1, a Twoja płyta ma bodajże PCIE 1.0. Kompatybilność płyt z PCIE 1.x z kartami graficznymi skończyła się na 2.0, bo wówczas nie było jeszcze nawet draftu PCIE 2.1

Spróbuj wymienić kartę na jakiegoś HD 4xxx - powinno ruszyć, one są 2.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radeony HD 5xxx są PCIE 2.1, a Twoja płyta ma bodajże PCIE 1.0. Kompatybilność płyt z PCIE 1.x z kartami graficznymi skończyła się na 2.0, bo wówczas nie było jeszcze nawet draftu PCIE 2.1

Spróbuj wymienić kartę na jakiegoś HD 4xxx - powinno ruszyć, one są 2.0

Karta graficzna Sapphire HD5670 512MB jest na PCIE 2.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za szybką pomoc, czyli wina leży po stronie złącza (2.1) (a na opakowaniu od karty graficznej napisali PCI-E 2.0)

Zatem jaką kartę powinienem kupić, aby spełniła moja wymagania (port hdmi + odtwarzanie filmów 1080p) i pasowała do tej płyty głównej?

Edytowane przez Silva

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw sprawdź, czy do Twojej mobo nie ma przypadkiem nowszego biosa i czy nie rozwiąże to problemu. Później sprawdź, czy nie ma nowszego biosa do grafiki (do 5850 ostatnio ati wypuściło). W teorii PCIE powinno być kompatybilne w dół zawsze i z każdą wersją, tylko pośpiech i/lub lenistwo/cięcie kosztów przez producentów sprawia, że są takie kwiatki. Do tego dochodzi jak pisałem odległość w czasie standardów, różnice w implementacji u poszczególnych producentów. Efekt jest taki, że sporo ludzi ma problemy z serią 5, żeby było śmieszniej, 5670 są chyba najbardziej problemowe jak widzę w google :-)

Na tym kompie chcesz też grać, czy tylko filmy oglądasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw sprawdź, czy do Twojej mobo nie ma przypadkiem nowszego biosa i czy nie rozwiąże to problemu. Później sprawdź, czy nie ma nowszego biosa do grafiki (do 5850 ostatnio ati wypuściło). W teorii PCIE powinno być kompatybilne w dół zawsze i z każdą wersją, tylko pośpiech i/lub lenistwo/cięcie kosztów przez producentów sprawia, że są takie kwiatki. Do tego dochodzi jak pisałem odległość w czasie standardów, różnice w implementacji u poszczególnych producentów. Efekt jest taki, że sporo ludzi ma problemy z serią 5, żeby było śmieszniej, 5670 są chyba najbardziej problemowe jak widzę w google :-)

Na tym kompie chcesz też grać, czy tylko filmy oglądasz?

Spróbuję z tymi sterownikami (może faktycznie nie będzie potrzeby zmieniać karty). Ale na wszelki wypadek chciałbym wiedzieć na co zamienić tego radeona.

A co do wymagań przyszłej karty, to faktycznie mogłaby być mocniejsza od 7300GT (ale wiadomo, że i tak reszta podzespołów będzie ograniczać tą kartę). Mam taki komputer

- procesor amd64 3000 (s939) (czyli ok. 2,2ghz)

- pamięć ram 1gb + 256mb

Edytowane przez Silva

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi