Skocz do zawartości
Morgomir

Wyższość monitora...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie :)

Zdecydowałem się ostatnio kupić nowy monitor.

Jest to Samsung BX2235 KLIK

Natomiast kolega kupił sobie ten BENQ KLIK

Oczywiście wiem, że mój będzie lepszy, mówią to oczywiście parametry. Ale jak to udowodnić koledze "na oczy" ? Twierdzi, że po prostu wywalę 3 stówy więcej. Z góry dzięki za mocne argumenty.

Pozdrawiam

Morgomir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyna różnica jaką można wyciągnąć ze spec. to taka, że jeden ma ma dopalacz (overdrive, RTC) a drugi nie {jeszcze nie spotkałem TN oznaczonego czasem reakcji 2ms, który by nie miał dopalacza). Ma to wpływ na rozmycie ruchomego obrazu (smużenie). Powinna być widoczna różnica w np. grach pierwszej perspektywy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w którym monitorze ?

Z tego co czytałem w BX 2235 nie ma żadnych smużeń i zachowuje się dużo lepiej niż ten BENq?

Monitor TN który ma w specyfikacji podany czas reakcji jako 2ms ma (na 99,9%) dopalacz.

(czyli w tym przypadku Samsung)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma to jakieś negatywne skutki ? Czy to lepiej jak ma dopalacz ?

Wybaczcie ale nie jestem obeznany :)

Jeśli jest źle wyregulowany to są generowane artefakty (białe/czarne cienie za ruchomymi obiektami, kolorowe ciapki na ruchomym obrazie) ... przy dobrym wyregulowaniu tego praktycznie nie ma (regulacja odbywa się jeszcze w fabryce , więc nie pytaj jak wyregulować ... chyba że Twój model ma opcję ustawiania intensywności RTC - rzadkość).

Jest też generowany pewien LAG (z drugiej strony modele bez RTC też mają LAG - dokładnie nazywają to "input LAG" i jest to opóźnienie wyświetlania wzgl. tego co "wychodzi" z karty graf. np. 15 ms ... im mniej tym lepiej). Powiedzmy że statystyczny monitor z dopalaczem ma większy LAG niż model bez dopalacza.

Czy lepiej mieć czy nie mieć? - jak jest dobrze wyregulowany to Ja wolę mieć ;) (mniejsze rozmycie ruchomego obrazu - w końcu po to powstało to całe RTC/overdrive/dopalacz)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że są tańsze ... a z droższych to EIZO CG232W (~22" full HD, sprzętowo kalibrowalny, 120 Hz, IPS)

Dopalacz - overdrive , RTC - w telegraficznym skrócie zmniejsza smużenie

Właśnie gdzieś znalazłem tą twoją wypowiedź teraz :)

I tam jeszcze niżej pisałeś, że jak dobrze wyregulowane to zmniejsza smużenie. Myślę, że w tym monitorze( nie jest jakiś super ale najtańszy to nie jest) ten dopalacz będzie dobrej jakości ?

Jeśli będę miał jakieś problemy z nim to się odezwę, jutro go odbieram. Jeszcze pytanie, czy jak np. wyłączę ten dopalacz to z 2m/s zrobi się 5m/s ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy jak np. wyłączę ten dopalacz to z 2m/s zrobi się 5m/s ?

Właściwie zarówno 2ms jak i 5ms jest marketingową bujdą (w kwestii realnego czasu reakcji) ... ale powiedzmy że jak wyłączysz to RTC na tym TN z oznaczeniem 2ms to monitor będzie się zachowywał jak te wyświetlacze oznaczane czasem 5 ms

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha. Czyli ogólnie rzecz biorąc będzie ok i jak ten dopalacz będzie dobry to nie będzie smużenia. A teraz jeszcze raz moje pytanie. W czym on może być lepszy "na oczy" od tego BENq ?

Oprócz tego, że słyszałem że BENq mają różową poświatę i często przychodzą na serwis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej moim zdaniem nie.

Różnice będą na tyle marginalne że nie warte wydawania kasy.

Oba na tej samej matrycy

Kąty podobne

czas reakcji tez

kolory także...

Płacisz za design i logo na monitorze

A jak chcecie sie przekonac to bierzesz monitor do kolegi, podłączacie obydwa pod to samo źródło, wyświetlacie ten sam obraz.

Jeden wychodzi z pokoju, a drugi okleja tak monitor aby nie mozna poznać po obudowie (jedynie widać obraz)

I wybierasz ktory "ladniejszy" (różnice beda jednak znikome) na zywo oglądając 2 obrazy obok siebie

I potem to samo kolega (tylko ty zamieniasz to co trzeba)

Mozecie zawolac mame, siostre itd itd

ps. tylko nie pobijcie się kto ma lepszego....

Edytowane przez HeatheN
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbujemy :D

Jeszcze z tego co patrzę da się wyciągnąć to, że mój żre mniej prądu i to zdecydowanie na plus.

Czyli podsumowując:

-Benq może mieć problem z tym kontrastem, tzn. jak pisalem dużo ich przychodzi na serwis z różową poświatą

-Samsung mniej prądu

-Ogólnie podobne

-Design na + dawałbym jednak Samsungowi(nie wiem czy nie zbyt subiektywnie?)

-Firma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle, pomożesz ?

Mam już ten monitor i jestem bardzo zadowolony, nie zauważyłem śladów smużenia ani nic.

Proszę powiedz w czym ten o 300 stówy droższy jest lepszy aby to na oczy zauważyć?

Jeden z nich ma overdrive i powinien mniej smużyć. Postaw jeden obok drugiego, włącz tryb klonowania, odpal grę FPS i sam się przekonaj czy jest różnica w rozmyciu.

raczej moim zdaniem nie.

Kolorki mogą być różne bo monitory tej klasy mają dosyć mocny rozjazd barw ... w końcu to nie EIZO ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej odpowiedź Kyle mnie bardzo satysfakcjonuje, bo coraz bardziej jestem przekonany że nie wywaliłem tych 300 zł w błoto tylko będę miał solidniejszy monitor który lepiej się prezentuje, nie jest awaryjny, ma większy kontrast, mniej smuży i z tego co pisze Kyle może mieć i lepsze kolory. Twój post jest całkowicie nie uzasadniony więc go tak jak by nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jw.

Jeśli kupiłeś droższy monitor tylko po to aby kumplowi udowodnić, że masz lepszy to każda złotówa jest stracona.

Byłem święcie przekonany, że zabawki kupuje się kupuje się aby się nimi cieszyć, bawić. Ty nie będziesz umiał czerpać radości z tego monitora do puki nie udowodnisz koledze, że masz lepszy - dziecinada na całego. Poważniejsze byłoby już zdjęcie gaci i porównywanie wacków ;) Przynajmniej byłoby wesoło gdyby was nakryła mama/siostra/brat ; :lol2:

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, źle mnie zrozumiałeś.

Nie kupiłem monitora po to, aby mu udowodnić że jest lepszy. Kupiłem monitor bo już od pewnego czasu miałem taką chęć i teraz znalazłem do tego sposobność. Złożyło się tak, że i kolega w podobnym terminie kupował monitor. I po prostu zastanawiamy się, co w tym moim na oczy będzie widać lepszego od tego tańszego.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jedyne wyjście jak zostało wspomniane wyżej. Podłączyć oba monitory pod jeden komp, postawić obok siebie i porównywać. Innego sposobu nie ma. Trzeba mieć jednak odwagę ponieść porażkę gdy okaże się, że tańszy monitor jest nie gorszy lub nawet lepszy.

Nie możesz przecież podnosić kwestii awaryjności. O tym można mówić gdy jeden z monitorów wyląduje kilka razy na serwisie, pojednyncza wizyta w servisie w czasie gwarancji może się zdarzyć każdej firmie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak zapewne jak czas pozwoli zrobimy. Co do kwestii awaryjnosci to po prostu mój znajomy sprzedawca powiedział, ze sporo takich BENq przychodzi do nich na serwis głównie z wadą jaka jest ta różowa poświata. Więc to jest raczej spora awaryjność skoro sporo ich przychodzi. Oczywiście nie życzę tego egzemplarzowi kolegi:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej odpowiedź Kyle mnie bardzo satysfakcjonuje, bo coraz bardziej jestem przekonany że nie wywaliłem tych 300 zł w błoto tylko będę miał solidniejszy monitor który lepiej się prezentuje, nie jest awaryjny, ma większy kontrast, mniej smuży i z tego co pisze Kyle może mieć i lepsze kolory. Twój post jest całkowicie nie uzasadniony więc go tak jak by nie ma.

Nie nadinterpretowywuj tego co napisałem ... chodzi mi o np. kontrast - on akurat może być identyczny. Aby nie mieć złudzeń czy tak jest trzeba by zmierzyć jeden i drugi model. Jak nie pomiar, który da dokładną odpowiedź to pozostaje ew. ustawić oba "na oko" na podobną jasność na białym,a następnie wyświetlić na całość czarny, zgasić światło w pokoju i zobaczyć który będzie na tym czarnym ciemniejszy.

Co do kolorów - tego też nie można stwierdzić bez kolorymetru/spektrofotometru (choć pomiar TN to trochę strata czasu z powodu kiepskiej char. kątowej ... do zabawy w edycję zdjęć to raczej IPS/PVA/MVA/ASV + porządnie użyte 10-14 bit LUT)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może te jakieś technologie które są użyte w tym monitorze naliczyły więcej kasy ?

Więc ile ta różnica mogłaby wynosić ?

Nawet jakby ponazywali to jak chcą to i tak dla monitora liczy się jedno OBRAZ, a obraz będzie porównywalny i tyle.

Jeszcze mam pytanie co to są te technologie bo się nie orientuje ?

MagicBright 2

Magic Wizard, Magic ECO

To nie są technologie, to są chwyty marketingowe..kazdy producent wrzuca różne funkcje, nazywa inaczej i tyle
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze mam pytanie co to są te technologie bo się nie orientuje ?

MagicBright 2

Magic Wizard, Magic ECO

Praktycznie marketingowy pic na wodę. Mówienie o tym "technologie" to nadużycie.Np.

MagicBright 3™

Kontroluj ustawienia ekranu za pomocą jednego kliknięcia. MagicBright 3™ automatycznie optymalizuje jasność, kontrast i współczynnik gamma, w zależności od wybranego trybu.

... czyli przycisk do wyboru trybów wyświetlania ... owinięty w poezję pisaną x-P ... k... jak ja lubię to marketingowe g..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haha :D

Czyli w sumie

Ten dopalacz 50 zł, wizual może też 50-100 ? Dodatkowo producent może też 50 zł no i w sumie tyle. I jeszcze dotykowe przyciski w sumie ładnie się prezentują i są miłe ale nie niezbędne :).

Wyjdzie koło 200 zł, może mniej. W każdym bądź razie dzięki za rady. Po prostu jak nadarzy się okazja porównamy dwa obok siebie. Jak ktoś jeszcze może coś napisać to proszę :)

Edytowane przez Morgomir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi