shogo23 Opublikowano 2 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2010 Witam Was! Wlasnie skompletowalem czesci WC, zamierzam zwodowac I7 930, 2x GF GTX460 SC 1GB EVGA SLI, RAMPAGE 2 EXTREME. komponenty WC w jakie sie zaopatrzylem: - SWIFTECH APOGEE GTZ (zakupiony na tym forum u maniakalnego) - POMPKA MCP655-B (zakupiona na tym forum u maniakalnego) - BLOKI NB EK plexi nikel + sekcja zasilania (zakupione na tym forum u maniakalnego) - 2x EK Water Blocks EK-VGA Supreme HF - Acetal Nickel (cooling.pl) - rez Black Water O-Tank 400 (cooling.pl) waz, zlaczki. Wszystko bedzie przechodzic przez nagrzewnice + 2x wentylator 140mm(TEST) Mam do Was pytanie gdyz jest to pierwsza zabawa z WC (czytalem juz tu na forum i na www ale to tylko teoria czasem niejasna) Otoz moje grafy maja niereferencyjne chlodzenie tak wiec nie bylo do nich bloku fullcover musialem kupic blok EK na sam rdzen + 2x zestaw radiatorkow na pamieci. Zamierzam przekrecic rdzen na grafie z 760 do 900 mhz pytanie czy takie radiatorki na pamieciach zdadza egzamin czy trzeba bedzie szukac dodatkowego rozwiazania z chlodzeniem ?? Co do kolejnosci, wiem ze juz bylo pisane i ma to male znaczenie mimo wszystko jedni radza tak inni tak, czy taka kolejnosc jest ok?? chlodnica->pompka->CPU->GPU1->GPU2->MB->REZ->chlodnica z gory wielkie dzieki za info. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2010 Pamięci powinny dać radę, gorzej będzie z sekcją zasilania. Zresztą z tego co mi się wydaje, te karty i tak mają referencyjne PCB pod chłodzeniem, więc FC powinno wejść (pewien na 100% nie jestem, poszukaj zdjęć na necie). A tak w ogóle to montowanie dwóch bloków na 460, biorąc pod uwagę cenę samej karty, wydaje się mało opłacalne, lepiej mieć jedną np. 580 i na to blok dać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shogo23 Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2010 A tak w ogóle to montowanie dwóch bloków na 460, biorąc pod uwagę cenę samej karty, wydaje się mało opłacalne, lepiej mieć jedną np. 580 i na to blok dać. nie wiem czy kolega dobrze przeczytal ale mam 2x 460, kiedy je podkrece to wcale nie sa chlodne i tym bardziej ciche, owszem wydajne sa. Rozebralem jedna 460tke i wyglada to tak: Fotka i jak wiec zapatrujecie sie z chlodzeniem sekcji zasilania?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2010 Referent jak się patrzy (na wszelki wypadek porównaj na necie). Wiem co masz na myśli, bo sam miałem 2x 460 tyle, że 768MB, jak dla mnie karty były chłodne nawet na fabrycznym, referencyjnym chłodzeniu. Także możesz brać FC na obie karty, tylko tu, właśnie o to mi chodziło, karta warta gdzieś te 600-700zł (o ile dobrze pamiętam), a sam blok FC kosztuje ze 350zł - według mnie to mało opłacalne jest. Popatrz, na takie GTX480 czy 580 blok FC tyle samo właściwie kosztuje, ale sama karta jest 2 lub 3 razy więcej warta ;) Co innego jak dasz tylko bloki na GPU, ale według mnie to taki "półśrodek", bo i tak będziesz musiał kombinować z radiatorami i nawiewem na sekcje zasilania. Zrobisz jak uważasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shogo23 Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2010 (edytowane) Referent jak się patrzy (na wszelki wypadek porównaj na necie). Wiem co masz na myśli, bo sam miałem 2x 460 tyle, że 768MB, jak dla mnie karty były chłodne nawet na fabrycznym, referencyjnym chłodzeniu. Także możesz brać FC na obie karty, tylko tu, właśnie o to mi chodziło, karta warta gdzieś te 600-700zł (o ile dobrze pamiętam), a sam blok FC kosztuje ze 350zł - według mnie to mało opłacalne jest. Popatrz, na takie GTX480 czy 580 blok FC tyle samo właściwie kosztuje, ale sama karta jest 2 lub 3 razy więcej warta ;) Co innego jak dasz tylko bloki na GPU, ale według mnie to taki "półśrodek", bo i tak będziesz musiał kombinować z radiatorami i nawiewem na sekcje zasilania. Zrobisz jak uważasz. qr.... to juz sam nie wiem, wzialem dlatego ze tak doradzili mi goscie z cooling.pl wysylalem im swoje fotki tylko szczegolowo i stwierdzili ze chlodzenie mam niereferencyjne i ze bloki FC nie beda pasowac do mojego modelu, dlatego kupilem bloki na sam rdzen + zestawy radiatorkow. Pozatym maja karty ktore sa komptybilne z FC i niestety moj model tam sie nie znalazl dlatego tez ich pytalem zalaczajac fotki. PS ja wtedy za grafe dawalem 1100PLN za sztuke teraz widze je po 849PLN komputronik a wtedy o 580 nie bylo nic slychac ;) poki co nie bede robil przesiadki poczekam na multiGPU od NVIDII wtedy moze bede kombinowal z przesiadka. Edytowane 3 Grudnia 2010 przez shogo23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2010 (edytowane) Sprawdzenie czy Twój GTX to referent zajmuje mniej niż 15s CoolingConfigurator.com Zdecydowanie warto korzystać z tej stronki :wink: Pamiętaj, że w przypadku Cooling.pl masz całkowicie bezproblemowy zwrot sprzętu do 10 dni od daty zakupu. Możesz odesłać oba bloczki oraz radiatorki, a w zamian dopłacić i wziąć fullcover-y. Ja bym tak zrobił. Edytowane 3 Grudnia 2010 przez ivanov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shogo23 Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2010 Sprawdzenie czy Twój GTX to referent zajmuje mniej niż 15s CoolingConfigurator.com Zdecydowanie warto korzystać z tej stronki :wink: ok tez sprawdzalem i jak widac na moj model nie ma FC ale kolega wyzej mowi (nie twierdzi na 100%) ze moglby wejsc na moje PCB blok FC czyzby kolesie z cooling.pl oczyms nie wiedzieli ?? Zastanawia mnie czy teraz jak juz bloki rozpakowalem jest mozliwosc wymiany na FC "gdyby oczywiscie pasowalo" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2010 (edytowane) ok tez sprawdzalem i jak widac na moj model nie ma FC ale kolega wyzej mowi (nie twierdzi na 100%) ze moglby wejsc na moje PCB blok FC czyzby kolesie z cooling.pl oczyms nie wiedzieli ?? Zastanawia mnie czy teraz jak juz bloki rozpakowalem jest mozliwosc wymiany na FC "gdyby oczywiscie pasowalo" Na linku, który podałem dajesz nVidia -> GTX460 -> nVidia PCB design -> GTX460 -> next Jestem na 100% przekonany, że to referent. Przeczytaj też jeszcze raz mojego poprzedniego posta, bo troche dopisałem. A kolesie ze sklepu mogli nie mieć czasu na porównywanie zdjęć; spojrzeli na listę kompatybilności, zobaczyli, że Twojej karty nie ma i już. Edytowane 3 Grudnia 2010 przez ivanov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shogo23 Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2010 Na linku, który podałem dajesz nVidia -> GTX460 -> nVidia PCB design -> GTX460 -> next Jestem na 100% przekonany, że to referent. Przeczytaj też jeszcze raz mojego poprzedniego posta, bo troche dopisałem. A kolesie ze sklepu mogli nie mieć czasu na porównywanie zdjęć; spojrzeli na listę kompatybilności, zobaczyli, że Twojej karty nie ma i już. wybieram: Brand: Nvidia GPU series: GeForce 460 GTX Manufacturer: EVGA VideoCard: EVGA GeForce GTX460 SuperClocked 1024MB EE 01G-P3-1373-AR na dole pokazana jest fotka dokladnie mojej grafiki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2010 (edytowane) Masz tutaj zdjęcie mojego referenta 768MB, oprócz dwóch kości mniej, co jest oczywiste, 100% to samo. Zresztą zauważ, że EVGA >NIGDY< nie wypuściła nie-referenta, pomijając jakiś wynalazek z bodajże GTX275 i drugim GPU do PhysX. Edytowane 3 Grudnia 2010 przez wozaq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shogo23 Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2010 Masz tutaj zdjęcie mojego referenta 768MB, oprócz dwóch kości mniej, co jest oczywiste, 100% to samo. Zresztą zauważ, że EVGA >NIGDY< nie wypuściła nie-referenta, pomijając jakiś wynalazek z bodajże GTX275 i drugim GPU do PhysX. nie ma zadnej fotki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2010 Poprawiłem, masz link w "tutaj". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shogo23 Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2010 Poprawiłem, masz link w "tutaj". nawet ten link nie dziala ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2010 u mnie działa ImageShack Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2010 (edytowane) U mnie też działa. Kurcze @shogo23, przyjrzyj się DOKŁADNIE zdjęciu, ktróre sam zrobiłeś swojej karcie i zdjęciu karty EVGA z EK configuratora - sekcja zasilania jest INNA. Za to Twoja karta jest IDENTYCZNA jak karta referencyjna. Edytowane 3 Grudnia 2010 przez ivanov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shogo23 Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2010 U mnie też działa. Kurcze @shogo23, przyjrzyj się DOKŁADNIE zdjęciu, ktróre sam zrobiłeś swojej karcie i zdjęciu karty EVGA z EK configuratora - sekcja zasilania jest INNA. Za to Twoja karta jest IDENTYCZNA jak karta referencyjna. teraz link dziala ;) czegos zapomnailes, czegol ;) zaraz porownam, dzieki za fotke. Wlasnie porownuje zdjecia i faktycznie procz dwoch kosci pamieci roznicy nie widze, dolaczam jeszcze dwie fotki FOTO 01 FOTO 02 patrzylem na cooling.pl na referenta FC i patrzac wzrokowo calkiem bezproblemowo by podeszedl, ale 100% pewnosci nie mam :( Pytalem juz w cooling.pl czy wymienia mi bloki powiedzial koles ze nie ma problemu, teraz pytanie czy sekcja az tak sie grzeje na grafie?? nie ukrywam ze bede rdzen podnosil do 900 a napiecie napewno bedzie oscylowac w granicach 1050-1070. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2010 Poszperaj w wątku o 460 na forum, tam gdzieś wcześniej były zdjęcia do ilu stopni grzeje się sekcja na tych kartach. Działać pewnie będzie, ale na dłuższą metę różnie może być. Do 900 to pod 1.1v podejdziesz z tego co pamiętam, bo gigowe wersje słabiej się kręcą niż 768, na twoim miejscu na 850 MHz bym się zatrzymał, wyżej nie warto. Karta jak mówiłem, na 10000% referent. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2010 (edytowane) Ja mam GTX460 zwodowaną na normalnym bloku (nie FC). Wg mnie rozwiązanie lepsze niż FC, gdyż nie trzeba wymieniać bloku razem z kartą. Chłodzenie pamięci na tych kartach można sobie darować bo są w miarę chłodne i dają radę bez kombinowania. Na sekcję zasilania przydałoby się skombinować jakiś radiator, choć u mnie śmiga bez przy 850Mhz na GPU na def napięciu. Jedynie obudowa dobrze wentylowana jest (MOZART TX i 8 wentyli Slipstreamów na 600rpm) Edytowane 3 Grudnia 2010 przez klami85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2010 Mi już kilka kart padło przy zmianie voltarzu, a mianowicie sekcja zasilania się spaliła :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shogo23 Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2010 (edytowane) Mi już kilka kart padło przy zmianie voltarzu, a mianowicie sekcja zasilania się spaliła :P mam zakupione 2 zestawy radioatorkow z cooling.pl kamil85 jaki masz dokladnie model i producenta 460tki ?? Edytowane 3 Grudnia 2010 przez shogo23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2010 mam zakupione 2 zestawy radioatorkow z cooling.pl kamil85 jaki masz dokladnie model i producenta 460tki ?? Mam Palita Sonic 1GB, kupiłem go tylko dlatego, że ma rozstaw otworów montażowych taki sam jak referenty na G92 i mi stary blok pasuje bez przeróbek. Moja karta oryginalnie nie ma radiatora na sekcji zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shogo23 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2010 ok zbudowalem WC ;) i odrazu przechodze do grafik. Temp rdzeni w spoczynku 31stopni pod obciazeniem 41stopni po przekreceniu na 900mhz temp nie przekroczyla 45stopni ;)ale powiem szczerze ze troche boje sie o pamieci, tutaj kolega mowil ze sa w miare chlodne a u mnie az paza :( tzn dotykalem radiatora ktory na nich umiescilem, wrzucilem poki co wentyl 120mm zeby cos przedmuchalo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DIZEL Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2010 (edytowane) Dałbyś jakieś fotki układu! :unsure: Edytowane 12 Grudnia 2010 przez DIZEL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...